Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Γιώργος Χατζημάρκος: «Δεν έχουν θέση τα κομματικά φερέφωνα σε θέματα δημόσιας υγείας»

Γιώργος Χατζημάρκος.
Με μια αναλυτική ανακοίνωση απαντά στην «επιχειρούμενη διαστρέβλωση», όπως αναφέρει, ραδιοφωνικών του δηλώσεων σχετικά με το μεταναστευτικό και τη δημόσια υγεία ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος εκτιμά ότι «πολύ συγκεκριμένοι κομματικοί παράγοντες» έχουν προβεί σε «μικροπολιτική εκμετάλλευση» του θέματος, αρνούμενοι «για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας» να δουν την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας «είναι η επιβεβλημένη στάση ευθύνης, τόσο απέναντι στους πολίτες της χώρας, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και απέναντι στους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που ζητούν εδώ...καταφύγιο».

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης παραθέτει σειρά στοιχείων και επιδημιολογικές εκθέσεις προκειμένου να τεκμηριώσει τον χαρακτηρισμό «υγειονομική βόμβα» που είχε χρησιμοποιήσει όταν είχε αναφερθεί στις διαρκώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζημάρκος, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», είχε διαφωνήσει έντονα με τον διευθυντή του σταθμού Δημήτρη Αρβανίτη για το ζήτημα των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.

Αναλυτικά, η δήλωση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου έχει ως εξής:

«Ένα κράτος που θέλει να είναι στοιχειωδώς υπεύθυνο, όταν επιχειρεί να χαράξει εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό, δεν μπορεί παρά να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν και την παράμετρο της δημόσιας υγείας.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με παρωπίδες, προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, κλισέ και φωνασκίες από κομματικά φερέφωνα που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Η αναφορά στην δημόσια υγεία και στην ανάγκη διαφύλαξής της είναι η επιβεβλημένη στάση ευθύνης, τόσο απέναντι στους πολίτες της χώρας, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που ζητούν εδώ καταφύγιο.

Και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πόσο εύκολα αυτοαναιρέθηκαν οι δήθεν “αριστεροί”, επιβεβαιώνοντας ότι η “αριστεροσύνη” και ο “προοδευτισμός” τους δεν είναι παρά σημαία ευκαιρίας, που υποστέλλεται κατά περίπτωση. Όσοι υποτίθεται ότι “ξαφνιάστηκαν” από την αναφορά μου στον κίνδυνο “υγειονομικής βόμβας” από τις διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, αναφορά άλλωστε που έχει χιλιοειπωθεί στον δημόσιο διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα, τους παραπέμπω στα στοιχεία και στις επιδημιολογικές εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, στις δηλώσεις λοιμωξιολόγων και γιατρών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των εθελοντών γιατρών που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα στην χώρα μας αλλά και διεθνώς. Εκεί θα ανακαλύψουν όλα τα στοιχεία που παριστάνουν ότι αγνοούν.

Θυμίζω, χαρακτηριστικά, ότι τον Ιούλιο του 2014 χρειάστηκε να γίνει ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων ελονοσίας σε περιοχές της χώρας μετά και την δημοσιοποίηση, που έγινε στις 10/02/2014, της Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για την ελονοσία στην Ελλάδα και στα συμπεράσματα της οποίας (σελ. 8) αναφέρει:

Παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό λόγω των παρακάτω παραγόντων:

α) Η χώρα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η ελονοσία.

Παραθέτω, ενδεικτικά και μόνο δηλώσεις αρμοδίων που έγιναν το τελευταίο διάστημα:

«Έχουμε διαπιστώσει ότι στον πληθυσμό που κρατείται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης φυματίωσης. Πολλοί είναι εκείνοι στους οποίους αν κάναμε το ανάλογο τεστ θα έβγαιναν θετικοί» σημειώνει μεταξύ άλλων, ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής, στον Τύπο της Κυριακής, στο φύλλο της 8ης Μαρτίου 2015.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται ότι «το στέλεχος της νόσου (φυματίωση), εντοπίζεται και σε περισσότερους από 150 Αστυνομικούς και Συνοριακούς Φύλακες του κέντρου ενώ θετικοί εντοπίσθηκαν και Αστυνομικοί Αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας εξαιτίας της παραμονής λαθρομεταναστών - φορείς του στελέχους - στα κελιά των Υπηρεσιών.

«Δεν ξέρουμε, πόσοι από αυτούς πάσχουν από AIDS, φυματίωση και ηπατίτιδα γιατί αυτό μπορούμε να το διαγνώσουμε μόνο με συγκεκριμένες εξετάσεις που δεν μπορούσαμε να κάνουμε στην Αμυγδαλέζα. Κανείς για παράδειγμα δεν έχει κάνει τεστ φυματίωσης. Αλλά ακόμα και αν το είχαν κάνει το εξειδικευμένο τεστ και βρίσκονταν θετικοί, η πολιτεία δεν θα ήξερε τι να κάνει τους ανθρώπους αυτούς αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τους νοσούντες παράνομους μετανάστες» επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ο Γενικός Γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου κ. Νικήτας Κανάκης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις ετήσιες εκθέσεις του αναφέρεται στην εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων, κυρίως σε περιοχές που κατευθύνονται οι μεταναστευτικές ροές.

Εξάλλου, το ΚΕΕΛΠΝΟ μόλις προχθές ανακοίνωσε την άφιξη κλιμακίου την Δευτέρα 20 Απριλίου (σήμερα) στη Ρόδο και την Τήλο και την Τρίτη στην Κω, με σκοπό τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και την επαρκή υγειονομική κάλυψη των μεταναστών που φθάνουν κατά κύματα στα ακριτικά νησιά.
Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται, αντιθέτως, επιβάλλεται η χάραξη συγκεκριμένου σχεδίου για τους νοσούντες μετανάστες, σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στις πύλες εισόδου, όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια :