slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΠΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑΤΡΟ Βαρουφάκης όπως... Ρούσβελτ: «Τους ενώνει το μίσος τους για μένα»


TWEET ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΤΟ EUROGROUP
Με μία φράση του Φ. Ρούσβελτ επέλεξε να απαντήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στις σφοδρές επικρίσεος που δέχεται το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την απομόνωση που δέχθηκε από τους ομολόγους του στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup.
Επιχειρώντας λοιπόν να δώσει τη δική του απάντηση μέσω Twitter, ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε μία φράση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ από τις εκλογές του 1936.
«FDR, (Ρούσβελτ), 1936: 'Τους ενώνει το μίσος τους για εμένα. Και εγώ καλοδέχομαι το μίσος τους”. Μια ρήση που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου (και την πραγματικότητα) αυτές τις ημέρες», αναφέρει στο tweet του ο κ . Βαρουφάκης.




Επίθεση


Εν τω μεταξύ σφοδρή επίθεση δέχεται ο Γ. Βαρουφάκης αυτή τη φορά από τον Economist ο οποίο; με άρθρο του αναφέρει: "Σχεδόν κάθε Έλληνας υπουργός Οικονομικών της πρόσφατης περιόδου υπήρξε καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην συνέχεια περνούσε στην πολιτική. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση, Ωστόσο, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Βαρουφάκης έχει μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο celebrity, ενοχλώντας αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που κυβερνά. Κατά τους επικριτές του, ο τρόπος ζωής του κ. Βαρουφάκη -που οδηγάει μία μεγάλη μηχανή, περνά απογεύματα σε "σικ" μπαρ και σαββατοκύριακα σε μία "έξυπνη", νησιώτικη βίλλα που ανήκει στην σύζυγό του- είναι ντροπιαστικά κοντά με τον τρόπο ζωής των πλούσιων Ελλήνων που καυτηριάζει λέγοντας ότι δεν πληρώνουν φόρους και κρατούν τα χρήματά τους σρο εξωτερικό.

Ο κ. Βαρουφάκης με το δερμάτινο μπουφάν, δεν είναι συμπαθής ούτε από τους ευρωπαίους ομολόγους του. Τους κάνει κήρυγμα και δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από τους πιστωτές της Ελλάδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε αφότου τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας λιγοστεύουν. Όμως ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να υψώνει εμπόδια, όπως λένε αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη. Είναι βαθιά απρόθυμος να περάσει οποιαδήποτε από τις "κόκκινες γραμμές" του ΣΥΡΙΖΑ: όχι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, όχι άλλες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, όχι αυξήσεις σε φόρους και όχι ιδιωτικοποιήσεις πέρα από όσες έιναι ήδη καθ' οδόν.

Οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της οικονομικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούν. Όσο κι αν φαίνεται απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ συχνά απών, εμπλεγμένος στο διεθνές κύκλωμα διαλέξεων, Κατά την απουσία του αναλαμβάνει ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που είναι κοντά στον κ. Τσίπρα, αλλά όχι κοντά στον κ. Βαρουφάκη. Τα μηνύματά του στους "Θεσμούς", όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν είναι πλέον γνωστοί (στην θέση της μισητής "τρόικας"), είναι περισσότερο διαλλακτικά από αυτά του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο στους ανώτερους αξιωματούχους απαγορεύεται ακόμη από τον κ. Βαρουφάκη να κάνουν συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Είναι απίθανο η Ελλάδα να φτάσει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές της αυτό τον μήνα. Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει περισσότερο χρόνο. Η τελευταία του απόπειρα ήταν να πείσει τις τοπικές αρχές και τους δήμους να μεταφέρουν τα αποθεματικά των ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όμως χωρίς συμφωνία, φαίνεται βέβειο πως η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Κάποιοι εκνευρίζονται γιατί οι διαπραγματεύσεις που κάνει ο κ. Βαρουφάκης με "μισή καρδιά" δείχνουν μία έλλειψη δέσμευσης για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Όπως το θέτει ένας καθηγητής οικονομικών, συνάδελφος του κ. Βαρουφάκη: "Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά τον ευχαριστεί είναι να παίζει διπλωματικά παιχνίδια".
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113510961

Δεν υπάρχουν σχόλια: