slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κοσμοσυρροή στη γιορτή της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας στη Νάξο (φώτος)

Προσθήκη λεζάντας
Προσθήκη λεζάντας
Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα αλλά και σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό γιορτάστηκε κι εφέτος η μεγάλη εορτή της Νάξου της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας στο Αργοκοίλι της Κορώνου.
Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Νάξου και όχι μόνο, ανηφόρησαν στο Αργοκοίλι για να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη της Παναγίας.
Φέτος η κοσμοσυρροή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού οι πολίτες άλλοι με τα αυτοκίνητα τους (η ουρά έφτανε έως τη Σαραντάρα), άλλοι με τα λεωφορεία που είχαν προγραμματίσει ειδικά δρομολόγια για τη γιορτή της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας κι άλλοι με τα ποδήλατα ή ακόμα και με τα πόδια έφτασαν από χθες ή από νωρίς σήμερα το πρωί να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.



Τα τάματα εκατοντάδες, όπως και οι ελπίδες και οι εκκλήσεις για βοήθεια...



Μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο π. Υπουργός Εργασίας, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πολιτευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, καρδιολόγος Γιάννης Βλασερός καθώς και εκπρόσωποι των κοινοτήτων, φορέων και των τοπικών αρχών.



Παραμονή της εορτής την Πέμπτη στις 6:30 το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Διοσπόλεως (π. Πτολεμαΐδος) κ. Προτερίου, ενώ ακολούθησε αγρυπνία στον παλαιό ιερό ναό.



Ανήμερα της γιορτής (Παρασκευή 17 Απριλίου) το πρωί, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, από τον παλαιό ναό στο ιερό προσκύνημα και ακολούθησε η θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Διοσπόλεως (π. Πτολεμαΐδος) κ. Προτερίου και συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου.





Στις 10:30 το πρωί οι θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας...

Και εφέτος όπως κάθε χρόνο, τηρήθηκε στην Κόρωνο το έθιμο, όπου όλα τα σπίτια του χωριού ήταν ορθάνοιχτα και υποδέχονταν συγγενείς, φίλους και συνεργάτες από τα άλλα χωριά ή τη Χώρα και προσέφεραν παραδοσιακά κεράσματα και μεζέδες όπως γαρδουμάκια, κοκκινιστή συκωταριά, κοχλιούς, ψητή γουρουνοκεφαλή, αβρονιές, μυζήθρα και τυριά αλλά προπάντων καλό κρασί από την ορεινή Νάξο.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο πανηγυρικό κλίμα της Κορώνου δεν έλειπε η ζωντανή παραδοσιακή μουσική με βιολιά, τραγούδια και χορούς...


Διαβάστε για την εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας ΕΔΩ

(φώτος: Μανώλης Μανωλάς)
http://www.naxostimes.gr/naxos/1682-i-giorti-tis-panagias-tis-argokoiliotissas-sti-nakso

Δεν υπάρχουν σχόλια: