slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απειλεί με παραίτηση ο Παυλόπουλος: Δεν υπογράφω έξοδο από το ευρώ – Ο Τσίπρας έλαβε το μήνυμα και τρέχει για συμφωνία


Να βγει από τη μειονεκτική θέση που έχει περιέλθει προσπαθεί η κυβέρνηση δια της ανάληψης πρωτοβουλιών από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία της συμφωνίας και να μην χαθεί άλλος χρόνος. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του KoolNews.gr, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να έχει εκφράσει σε συνομιλητές του τη βούλησή του να μην υπογράψει σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανησυχεί λόγω των εξελίξεων που υπάρχουν στο μέτωπο της
διαπραγμάτευσης. Ο κύριος Παυλόπουλος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και επεξεργάζεται πλειάδα πληροφοριών. Υπό αυτό το πρίσμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σταύρο Θεοδωράκη αποφάσισε να προβεί σε μια δήλωση, η οποία ήταν απολύτως ενδεικτική της έντονης ανησυχίας του.

«Ο ρόλος μου, οι αρμοδιότητές μου και κυρίως η λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εκλογών, μου επιβάλλουν να κάνω τα πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, αγγίζοντας ακόμη και τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, ώστε η πορεία της Ελλάδας να είναι αδιατάταρακτη εντός Ευρώπης και Ευρωζώνης» σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε, σε μια άλλη αποστροφή του: «Θα κάνω όχι απλώς αυτό που μου αναλογεί, αλλά θα υπερβώ και αυτό ακόμη το οποίο ενδεχομένως φαίνεται ότι προκύπτει από το γράμμα των διατάξεων για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η δήλωση αυτή του κυρίου Παυλόπουλου άφηνε σαφώς να εννοηθεί πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συναινέσει σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του KoolNews.gr, ο ίδιος ο πρόεδρος έχει φροντίσει να καταστήσει τις προθέσεις του απολύτως σαφείς σε συνομιλητές του. Ο κύριος Παυλόπουλος ξεκαθαρίζει σε κάθε μήκος κύματος πως δεν πρόκειται να υπογράψει ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, καθώς εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ταφόπλακα για τη χώρα και έτσι ο ίδιος αρνείται να συνδέσει το όνομά του με μια πράξη που θεωρεί καταστροφική.

Μάλιστα, το προηγούμενο συνδέεται άμεσα και με την κοσμοθεωρία του Προέδρου της Δημοκρατίας: πρόκειται για έναν άνθρωπο που ομνύει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ιδιαίτερη αναφορά στο ευρωπαϊκό όραμα του ιδρυτή της ΝΔ, επομένως υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά πως ενδεχόμενη ρήξη με την Ευρωζώνη έρχεται σε πλήρη αντίστιξη με το αυτά, τα οποία υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπρόσθετα, βαρύνουσας σημασίας είναι και η φράση που, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, αποδίδεται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ότι δηλαδή «είναι παρανοϊκή ακόμα και η σκέψη για Grexit». Ο πρώην πρωθυπουργός συνδέεται με μακρόχρονη φιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η σκέψη τους κινείται σε παρόμοιο μήκος κύματος.

Τούτων δοθέντων λοιπόν, η στάση του κυρίου Παυλόπουλου εμφανίζεται ιδιαίτερα καθαρή, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διατρανώνει την αντίθεσή του σε μια ρήξη με την Ευρώπη και να αρνείται να υπογράψει μια ενδεχόμενη τέτοια πράξη. Αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε παραίτηση τον Πρόεδρο, αν φτάναμε ως εκεί. Συνεπώς, η στάση του κυρίου Παυλόπουλου εκτιμάται ως βαλβίδα πίεσης, σύμφωνα με μυημένους, προς την κυβέρνηση, ώστε να μην διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η κυβέρνηση τρέχει για συμφωνία

Στο στενό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι εμπεδωμένη η αντίληψη για συμφωνία με τους εταίρους. Το ζήτημα είναι, πώς αυτό θα γίνει πράξη.

Όπως αναφέρει κεντρικός υπουργός της κυβέρνησης στο KoolNews.gr, η αίσθηση της θηλιάς αρχίζει και γίνεται όλο και πιο έντονη γύρω από την κυβέρνηση και ο στόχος που υπάρχει είναι να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο έντιμη συμφωνία, πριν η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης αποδυναμωθεί τόσο, ώστε να «συρθεί» σε μια συμφωνία. Κάτι παρόμοιο είπε άλλωστε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη μιας γρήγορης συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να λάβει μέτρα που δεν θέλει, απλά επειδή θα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν πάγωσαν με την αντιμετώπιση που έτυχε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Ρίγα της Λετονίας από τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών. Η θέση του κυρίου Βαρουφάκη δεν είναι μεν επισφαλής, υπάρχει όμως ειλημμένη απόφαση για απομάκρυνσή του από το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, απλά με εύσχημο τρόπο. Υπό αυτό το πρίσμα, επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια θα είναι ο μέχρι πρότινος υποβαθμισμένος από τον Γιάνη Βαρουφάκη πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Ο κύριος Χουλιαράκης αντικαθιστά τον σύμβουλο του κυρίου Βαρουφάκη Νίκο Θεοχαράκη.

Επιπρόσθετα, ο κύριος Τσίπρας βγαίνει πιο μπροστά ο ίδιος σε πολιτικό επίπεδο, όπως του έχει ζητηθεί επισταμένως από τους Ευρωπαίους εταίρους και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία τηλεφώνησε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία θα έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, επικοινωνία υπήρξε και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με στόχο να υπάρξει μια εξομάλυνση στις επαφές της κυβέρνησης με το Eurogroup.

Ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας, όπως έχει άλλωστε ξαναγράψει το KoolNews.gr εμφανίζεται αποφασισμένος να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρήξης και γι’ αυτό το λόγο βάζει και σε εφαρμογή τις παραινέσεις των εταίρων να μπει ο ίδιος στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης και επιτέλους να τρέξει η διαπραγμάτευση με γρηγορότερους ρυθμούς.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια: