slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΑΞΟΣ Το σωστό, το νόμιμο και η επιλογή



Του Λευτέρη Ελευθερίου
Το θέμα που προέκυψε στη Νάξο μπορεί να έχει αθλητική αφορμή, αλλά οι ρίζες του ανάγονται στη φύση του Έλληνα, ο οποίος αρέσκεται να φιλονικεί με τον συμπατριώτη του. Μπορεί να αποτελεί, η συγκεκριμένη περιγραφή, μία ειδίκευση, αλλά πάντως η ιστορία δείχνει ότι όποτε οι Έλληνες νιώθουν ελεύθεροι, τα βάζουν ο ένας με τον άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό εκείνο που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης: «Ένας Έλληνας Χριστιανός και ένας Τούρκος Μουσουλμάνος μάλωναν για τη θρησκεία τους. Έπειτα ήρθε άλλος ένας Έλληνας Χριστιανός και οι δύο Έλληνες άρχισαν να μαλώνουν, αφήνοντας τον Τούρκο μόνο του». Την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Κυκλάδων στο μπάσκετ, ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια αντιμετώπιζε την ομάδα της Πάρου ενώ ο Πανναξιακός έπαιζε με τη Σαντορίνη. Οι δύο πρώτες ομάδες του ομίλου προκρίνονταν στο Final 4, με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για τα μπαράζ που βγάζουν στο πρωτάθλημα της Γ’ . Ο ΑΠΑΣ και ο Πανναξιακός είναι οι ομάδες της Νάξου. Σε σχέση με την περυσινή περίοδο, όταν η πρώτη έφθασε ένα βήμα από το να βρεθεί στη Γ’ Εθνική, ο ΑΠΑΣ ήταν αποδυναμωμένος. Τα παιχνίδια με τον Πανναξιακό είναι συνήθως ντέρμπι, αλλά τη φετινή περίοδο δεν ίσχυσε αυτό: ο δεύτερος νίκησε άνετα το πρώτο ματς και επικράτησε και στο δεύτερο, αν και δυσκολεύτηκε πολύ περισσότερο. Ο ΑΠΑΣ νίκησε δύο φορές τη Σαντορίνη και ο Πανναξιακός έχασε στο πρώτο παιχνίδι. Την τελευταία αγωνιστική η Σαντορίνη ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί στο Final 4, αφού στην τριπλή ισοβαθμία ο ΑΠΑΣ ήταν εκείνος που υστερούσε. Η ομάδα του νησιού που αποτελεί τουριστικό θέρετρο έφθασε στη Νάξο αποδυναμωμένη στο έμψυχο δυναμικό, με τραυματίες και τον καλύτερο παίκτη της ομάδας της τιμωρημένο.

Προφανώς, αρκετές μέρες πριν την έναρξη αυτού του παιχνιδιού είχε παραχθεί ίντριγκα. Από τη μεριά του Πανναξιακού- ο οποίος είναι πλέον μία ομάδα αναγνωρίσιμη στο πανελλήνιο εξαιτίας της σταθερής παρουσίας της ομάδας βόλεϊ Γυναικών στην Α1, της απίθανης φετινής ευρωπαϊκής πορείας της ως τους προημιτελικούς του Challenge Cup αλλά και της συμμετοχής στα δύο τελευταία Final 4 του Κυπέλλου- διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι θα παραταχθούν σε αυτό το παιχνίδι με στόχο τη νίκη. Είχε αρχίσει ένας Ψυχρός Πόλεμος.

Για τον Πανναξιακό η παρουσία του ΑΠΑΣ σε πρωταγωνιστικό επίπεδο σήμανε το τέλος του μονοπωλίου. Στη Χώρα της Νάξου δεν είδαν με καλό μάτι την άνοδο της ομάδας της Απειράνθου, που έχει ιδρυθεί το 1984. Το έδαφος που άρχισε να προλιαίνεται χρόνια πριν, βρήκε τους καρπούς του το 2011: ο Πανναξιακός γιόρταζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος με αντίπαλο τον ΑΠΑΣ, αλλά του χάλασαν τη φιέστα νικώντας τον στο κλειστό της Χώρας. Την επόμενη χρονιά, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στον τελικό που οδηγούσε στα μπαράζ: ο ΑΠΑΣ νίκησε, κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα Κυκλάδων στο μπάσκετ στην ιστορία του. Τη μεθεπόμενη ο Πανναξιακός επικράτησε με τρίποντο στην εκπνοή και πέρυσι ο ΑΠΑΣ ήταν ο δίκαιος κυρίαρχος. Το νησί ήταν σε αθλητικές φλόγες, αλλά αυτό παρασάγγας απείχε με ό,τι έγινε το Σάββατο: όταν ο Πανναξιακός, δηλαδή, έχασε 64-69 από τη Σαντορίνη απεμπολώντας ένα προβάδισμα 17 πόντων, 58-41, που είχε στο τρίτο δεκάλεπτο.

Για αρκετούς ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη: ο Πανναξιακός είχε επιλογή να χάσει το παιχνίδι για να μην αφήσει τον ΑΠΑΣ να προχωρήσει. Το θέμα είχε να κάνει με τον φόβο και την κόντρα: από πέρυσι ο ΑΠΑΣ έχει χάσει κάποιους παίκτες, αλλά είναι κάτοχος των δελτίων τους. Οι άνθρωποι του Πανναξιακού, ωστόσο, δεν άφησαν και τη δεύτερη ομάδα από το νησί να φθάσει στο Final 4. Στον αθλητισμό μπορεί να γίνει οτιδήποτε, αλλά σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΑΠΑΣ η προσπάθεια του Πανναξιακού στο τέταρτο δεκάλεπτο του παιχνιδιού συνιστά διακωμώδηση του αθλήματος.

Το ζήτημα είναι, κυρίως, ηθικό και, σε ό,τι αφορά την πρωτογενή διάστασή του, έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι δίκαιο ή άδικο. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση στην ιστορία που ομάδες διαλέγουν να χάσουν για να μην προχωρήσουν άλλες, ωστόσο ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα έπρεπε να... καπνίζει την πίπα της ειρήνης, ειδικά όταν πρόκειται για ομάδες από το ίδιο νησί και ανθρώπους που συναντιούνται στους δρόμους. Αν στον Πανναξιακό ήθελαν, εν πάση περιπτώσει, να υποβιβάσουν τον ΑΠΑΣ, δεν θα έπρεπε να υπόσχονται νίκη στο τελευταίο παιχνίδι. Σε περίπτωση που υπήρξε έλλειψη προσπάθειας, μπορεί οι τελευταίοι να έχασαν τις πιθανότητες πρόκρισης στο Final 4, αλλά οι πρώτοι έχασαν κάποια ηθική αξία που θα δημιουργούσαν αν αντιμετώπιζαν το τελευταίο παιχνίδι τους με τη δέουσα σοβαρότητα. Λίγες καταστάσεις είναι χειρότερες από το να είσαι κάποιος που δεν μπορούν να σε εμπιστευθούν.

Στον ΑΠΑΣ έβγαλαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο παιχνίδι και είναι πιθανό να ψάξουν έναν τρόπο για να πλησιάσουν αρμόδια όργανα για τέτοιες υποθέσεις. Το θέμα είναι ξεκάθαρα ηθικό για τα Φανάρια, αφού πολύ λογικά νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από μία υπόσχεση που δόθηκε και δεν τηρήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: