slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική από το 1981 εως και σήμερα


Η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει την πορεία της οικονομίας από το 1981 έως και σήμερα.
Λίγα λεπτά πριν την έναρξη στην Ολομέλεια της συζήτησης της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ζητεί έρευνα μόνο για την περίοδο Οκτώβριος 2009 – Ιανουάριος 2015 η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει στη Βουλή το δικό της κείμενο που εντάσσει στο πεδίο της έρευνας και την πρόσφατη τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που έγινε από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Η πρόταση φέρει τις υπογραφές των 76 βουλευτών της ΝΔ και βάσει του Κανονισμού της Βουλής απαιτεί ξεχωριστή συζήτηση στην Ολομέλεια.
Το κείμενο φέρει πρώτη υπογραφή αυτή του Αντώνη Σαμαρά ενώ ακολουθεί αυτή του Κώστα Καραμανλή.
Επισημαίνεται ότι η αλήθεια «δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να.... συγκαλύπτεται όπως επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό η ΝΔ καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία από το 1981 μέχρι σήμερα. Και αυτό για να διερευνηθούν πλήρως και τα αίτια της κρίσης που οδήγησε στο μνημόνιο, και οι χειρισμοί που έγιναν πριν και μετά την υπογραφή του μνημονίου. Δηλαδή από την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

Για την περίοδο από το 1981 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 ισχύει πλήρως η «Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων» που κατατέθηκε από την ΚΟ της ΝΔ στις 26.2.2010» και προσθέτουν «τι συνέβη μετα την ημερομηνία αυτή;».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
– Τον Μάιο του 2010 εφτά μηνες μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε την χώρα στην υπογραφή της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυσνςη και του μνημονίου κατανόησης που τη συνοδεύει με τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ και το ΔΝΤ.
– Ακολούθησε η 2η δανειακή σύμβαση τον μάρτιο του 2012.
Και στη συνέχεια:
– Η 1η τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης το δεκέμβριο του 2012
– Η 2η τροποποίηση τον Δεκέμβριο του 2014 όταν και η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση της σύμβασης για τους 2 επόμενους μήνες του 2015
– Η 3η τροποποίηση το φεβρουάριο του 2015 όταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ ζήτησε την επέκταση της σύμβασης για άλλους 4 μήνες μέσα στο 2015».

Τέλος, σημειώνεται ότι η επιτροπή που προτείνεται πρέπει να ξεκινήσει τις εργασίες της μετά το τέλος της 4μηνης παράτασης «του Μνημονίου που ζήτησε και έλαβε η σημερινή Κυβέρνηση ως τέλη Ιουνίου».

Η κατάθεσή της αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα με την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση σύστασης εξεταστικής απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των παρόντων αρκεί να μην είναι λιγότεροι των 120. Εφόσον το Σώμα εγκρίνει την πρόταση, τότε αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται η συγκρότηση της επιτροπής και η εκλογή του προεδρείου της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του προέδρου προορίζεται ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: