slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Του Πέτρου Λάζου
Λέγαμε την Παρασκευήότι οι κυβερνητικές διαρροές μιλούσαν για μια κυβέρνηση που τρέχει ώστε να προλάβει να καταθέσει τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων, μέχρι την Δευτέρα. Ούτως ώστε να συγκληθεί Eurogroup την Τρίτη.
Ξαφνικά όμως, το ίδιο βράδυ, μάθαμε ότι αυτός παραδόθηκε και πως την επόμενη μέρα άρχιζαν οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων. Η πληροφόρηση ήταν ότι πρόκειται για έναν κατάλογοδομημένο, λεπτομερήκαιπλήρως κοστολογημένο. Με προβλέψεις για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας το 1,5% ως πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη στο 1,4%! Σαφώςδιαφορετικέςαπό ό,τι υπαγορεύει η κοινή λογική και τα έως τώρα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, αλλά ας είναι. Το οικονομικό επιτελείο έχει πρόσβαση στα πλέον πρόσφατα στοιχεία. Άρα, θεωρητικά, ξέρει καλύτερα. Θαύματα εξάλλου, θα μπορούσαν να συμβούν και το 2015. Γιατί όχι λοιπόν;

Η ευχάριστη έκπληξη, δυστυχώς,δενκράτησε πολύ. Το πρωί του Σάββατου όλες οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έδειχναν πως υπήρχε σοβαρότατο θέμα με την λίστα. Η φράση «χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει» ήταν χαρακτηριστική. Όπως και το «Eurogroup την επόμενη εβδομάδα αποκλείεται» Η κυβερνητική «απάντηση» πάντως, ήρθε άμεσα. «Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα. Υπάρχουν διαφορές και ζητήματα αλλά θα μπορούσε να γίνει Eurogroup την Τετάρτη». Μάλιστα. Παρότι παραδώσαμε την λίστα τρεις ημέρες νωρίτερα, η τελική απόφαση θα έρθει μια μέρα αργότερα, από ό,τι «ανέμενε» πριν η Αθήνα! ΟΚ, κανένα πρόβλημα. Τουλάχιστον έτσι, οι χρόνοι φαίνοντανπερισσότερο λογικοί.

Λογικοί και, πάνω απ’ όλα, επιτεύξιμοι. Μέχρινα γίνει γνωστό το κυριακάτικο άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.). Άρθρο στο οποίο, η εγκυροτάτη εφημερίδα μας πληροφορούσε πως η Ελληνική πλευράδεν έχειυποβάλει λίστα μεταρρυθμίσεων! Και σαν να μην έφτανε αυτό, μας ενημέρωνε πως θα πρέπει αυτή να καταρτιστεί «από κοινού», με την Ελληνική πλευρά. Επίσηςσημείωνεπως: «Δεν δόθηκε πρόσβαση σε ελληνικά υπουργεία στους εκπροσώπους των πιστωτών, παρότι ο πρωθυπουργός το είχε υποσχεθεί στην καγκελάριο την Δευτέρα». Με αυτό το τελευταίο να έχειπολύ μεγάλησημασία. Γιατί; Διότι η F.A.Z. θεωρείται πως, πολλές φορές, απηχεί τις απόψεις της ιδίας της Άγγελα Μέρκελ. Και, σε κάθε περίπτωση, έχει άριστη πληροφόρηση από την καγκελαρία. Λέτε αυτή την φορά να έκανε λάθος;Μακάρι.Αλλά, προσωπικά, δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό. Τουλάχιστον όχι σε βαθμό που τα γραφόμενα να απέχουνπολύαπό την πραγματικότητα.

Επίσης, μέσα στο τριήμερο, είχαμε:

- Την συνέντευξη του υπουργού Π.Α.Π.ΕΝ.στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».

- Την διαφωνία μεταξύτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπευθύνου για τοσύνολοτης οικονομικής πολιτικής Γ. Δραγασάκη με τον αρμόδιο υπουργό Θ. Δρίτσα, για την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π.

- Την δήλωση και, στην συνέχεια, αυτοδιάψευσητου αναπληρωτή υπουργού Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων καθηγητή κυρίου Ευ. Τσακαλώτου, περί ετοιμότητας της κυβέρνησης για ρήξη με τους δανειστές. (Αλήθεια, μεποια νομιμοποίηση;)

- Τηνυποβάθμισητης μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch στην βαθμίδα CCC. Ουσιαστικά, μία βαθμίδα πριν το D που μεταφράζεται σεDefault.

Όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν σε χρόνους, όπου η αγορά βρίσκεται σε κατάστασηπλήρους και απόλυτης ακινησίαςκαι τα δημόσια ταμεία είναι πιοάδειακαι από θάλαμο κενού. Τι, πραγματικά, συμβαίνει;

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά έχω την εντύπωση ότι κάποιοι κοροϊδεύουν κάποιους. Ή, επί το λαϊκότερο, κάποιοι «δουλεύουν» κάποιους. Και μάλιστα «ψιλό γαζί». Το μόνο δε, που μου έρχεται στο μυαλό είναι η φράση-σλόγκαν του Σπύρου (Παπαδόπουλου) στους «Απαράδεκτους»:«Τι έγινε, ρε παιδιά;»

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Υ.Γ. Υπάρχουν περισσότερες βαθμίδες μεταξύ του CCC και του D, στην κλίμακα της Fitch. Αλλά, για τις αγορές, είναι σχεδόναδιάφορες. Οι τρεις βαθμίδες Β (ΒΒΒ, ΒΒ, Β) μικρή διαφορά κάνουν στην πραγματικότητα, από τις αντίστοιχες του C(CCC, CC, C). Και αυτές με την σειρά τους είναι απλά προειδοποίηση για επερχόμενο D. Το αν θα είναι DDD, DD, ή Dμόνο διαδικαστικόρόλο έχει.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: