slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Fitch & Süddeutsche Zeitung: Χρεοκοπία Ελλάδας;



Η Fitch υποβάθμισε κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα υποβάθμισε σε C -από Β- την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας και σε B, από ΒΒ προηγουμένως, το Country Ceiling.
Η υποβάθμιση της Ελλάδας ήρθε νωρίτερα από τον επόμενο σχεδιαζόμενο έλεγχο, αποδεικνύοντας το έκτακτο της κατάστασης. Ο σχεδιασμός για την επόμενη αξιολόγησης της Ελλάδας ήταν για τις 15 Μαΐου του 2015.
Στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, τονίζεται πως η δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων για κάθε χώρα πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εκτός εάν υπάρχει έκτακτο γεγονός που αφορά σε σημαντική επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας.
Σύμφωνα με τον οίκο η νέα υποβάθμιση «αντανακλά» τα παρακάτω βασικά στοιχεία: Υψηλή έλλειψη πρόσβασης στην αγορά, αβέβαιες προοπτικές έγκαιρης εκταμίευσης από τους επίσημους φορείς και συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πάντως, μεταξύ άλλων, η Fitch σημειώνει πως η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση ρευστότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι την οδήγησαν στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων.
Süddeutsche Zeitung: Στην Αθήνα τα χρήματα τελειώνουν
Με αυτόν το τίτλο κυκλοφόρησε η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung και αναφερόταν στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας «Στην Αθήνα τα χρήματα τελειώνουν. Και οι τράπεζες επιβιώνουν μόνο επειδή τους το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)», τονίζει η εφημερίδα.
Προχωράει και στο ερώτημα:«Πρόκειται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει σύντομα;», διερωτάται, τονίζοντας ότι τα χρήματα επαρκούν μόνο για δύο εβδομάδες – μέχρι της 8 Απριλίου.
«Ήδη μια μέρα αργότερα, στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές τράπεζες πλήττονται από την εκροή κεφαλαίων ύψους δισεκατομμυρίων».
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στη μεγάλη απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αναφέρεται και σημερινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel. Επικαλούμενο νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Spiegel σημειώνει:
«Μαζική έφοδος στις τράπεζες της Ελλάδας: νέα στοιχεία καταδεικνύουν πόσα χρήματα αποσύρθηκαν πριν από την παράταση του προγράμματος στήριξης το Φεβρουάριο. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 7,5 δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: