Blogger Gadgets

slider

Το gmail του naxios

Στείλτε μας Ειδήσεις-Σχόλια-Παρατηρήσεις-Αρθογραφία Στο email - naxios.blogspot.com@gmail.com Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων Η φωνή της ΝΑΞΟΥ.

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Ακόμη μια τεράστια “επιτυχία” της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου: Οι Βρυξέλλες παγώνουν και το ΕΣΠΑ!


Στερεύει από τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική της πηγή η οικονομία, καθώς η Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα έχει πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πρώτη εβδομάδα εκλογής της νέας κυβέρνησης άρχισαν να φτάνουν αρνητικά μηνύματα τα οποία μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.

«Πυρήνας» των ενστάσεων είναι μια ήσσονος σημασία λεπτομέρεια. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2011, έπειτα από έλεγχο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για λογαριασμό της Κομισιόν, κατεγράφησαν κάποιες οργανωτικές και λειτουργικές αστοχίες στις δομές του ΕΣΠΑ, που παρουσίαζαν αρρυθμίες.

Ωστόσο, έπειτα από διορθώσεις από την ελληνική πλευρά που έφτασαν το 90% των παρατηρήσεων των κοινοτικών υπηρεσιών, το σύστημα του ΕΣΠΑ συνέχισε να δουλεύει με τη γνωστή μορφή του ώς και το 2015 χωρίς ποτέ οι Βρυξέλλες να θέσουν εκ νέου οποιοδήποτε ζήτημα.

Την ίδια ώρα ο Σόιμπλε σκέφτεται μια λύση αλά Κύπρος στην Ελλάδα σύμφωνα με το Der Spiegel.
Ο Παναγιώτης Κουπαράνης και ο Γιάννης Παπαδημητρίου γράφουν στον διαδικτυακό τόπο της DW>
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι και ένα από τα βασικά πρόσωπα του κεντρικού άρθρου στο νέο τεύχους του περιοδικού Der Spiegel, που υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει ο «τελικός» για το αν θα γίνει το Grexit. Το συμπέρασμα του ρεπορτάζ είναι ότι, σε αντίθεση με τοv υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην καγκελάριο και τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Όπως αναφέρεται ακόμη, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν αναλυτικά εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες. Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση διερωτώνται, εάν πιθανώς χρειάζεται και η Ελλάδα μια ανάλογη «προειδοποιητική βολή».
Σε «αντιπαράθεση» Αθήνας και Βερολίνου, η οποία προκάλεσε παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας και τη δήλωση Γιούνκερ ότι «δεν είναι ο πιο σημαντικός εταίρος» αλλά θα ήθελε να βοηθήσει, ώστε «να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα κρατήσει όλα τα κράτη-μέλη στην κοινότητα». Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «μπροστά στο δίλημμα, από τη μία πλευρά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των (άλλων) χωρών του ευρώ γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του απειλείται με χρεοκοπία και μη ηθελημένη έξοδο από την ευρωζώνη και από την άλλη πλευρά να τηρήσει τα προσχήματα στο εσωτερικό, ώστε να μην απολέσει τον κυβερνητικό του εταίρο και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, την οποία χρειάζεται για να περάσει τα ενδεδειγμένα νομοσχέδια». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Γιούνκερ, ο οποίος έχει αποσπάσει εύσημα για τη διαμεσολάβησή του στις σχέσεις Γερμανίας-Γαλλίας, έχει τώρα μπροστά του «μία μεγάλη (απαιτητική) αποστολή».
http://kourdistoportocali.com/post/42186/espa

Δεν υπάρχουν σχόλια :