slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επιστολή Νικήτα Κακλαμάνη στην Πρόεδρο της Βουλής για τους βανδαλισμούς μνημείων


«… Η Βουλή δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη την καταστροφή έργων τέχνης και ιστορικών κτιρίων της χώρας» γράφει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Η επιστολή του Νικήτα Κακλαμάνη προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι:



«Κυρία Πρόεδρε,

Τις τελευταίες ημέρες όλοι παρακολουθούμε μία σειρά από βανδαλισμούς σε μνημεία, εκκλησίες, ιστορικά κτίρια και γενικότερα έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η κάλυψη της όψης του κτιρίου του Πολυτεχνείου με γκράφιτι, η αναγραφή συνθημάτων στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καπνικαρέας, το βάψιμο με μαύρο σπρέι του αγάλματος του Κωστή Παλαμά στον πεζόδρομο της Μασσαλίας, είναι μόνο κάποια από τα πρόσφατα γεγονότα, που μας προκαλούν οργή και θλίψη.



Δυστυχώς, το φαινόμενο έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις, καθώς παρόμοιες επιθέσεις λαμβάνουν μέρος, σχεδόν καθημερινά σε ιστορικά κτίρια και πολιτιστικά μνημεία της χώρας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από καμία Αρχή, είτε κρατική, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αυτές τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, η Βουλή δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη την καταστροφή έργων τέχνης και ιστορικών κτιρίων της χώρας. Αντίθετα, χρειάζεται προς το σκοπό της ενίσχυσης της ώσμωσης και της αλληλεπίδρασης με την κοινωνία και τους πολίτες, να αναλάβει πρωτοβουλία, η οποία αφενός θα καταδικάζει κατηγορηματικά τους βανδαλισμούς και όσους τους προκάλεσαν και αφετέρου θα προτείνει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων του τόπου.



Επειδή, όλοι γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για αυτά τα ζητήματα, με την παρούσα, σας καλώ να αναλάβετε ως Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων, σχετική πρωτοβουλία, απέναντι σε κάθε βανδαλισμό από όπου κι εάν αυτός προέρχεται και παράλληλα σας δηλώνω ξεκάθαρα την υποστήριξή μου σε αυτές τις ενέργειες, ώστε η Βουλή να συνδράμει με τις δυνάμεις της στη σωτηρία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».



Με Τιμή



Νικήτας Κακλαμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: