slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σαν σήμερα: Ο Κώστας Καραμανλής γίνεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ΒΙΝΤΕΟ

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ 
Πριν από 18 χρόνια σαν σήμερα, το 1997, ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το συνέδριο του κόμματος παίρνοντας τα ηνία του κόμματος από τον Μιλτιάδη Έβερτ. Εκείνη την εποχή ο βετεράνος πολιτικός Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε ως ιδέα την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή ως «τρίτη λύση» στο δίπολο Έβερτ – Μητσοτάκη και τις εσωκομματικές συγκρούσεις τους. Ο Καραμανλής φάνταζε ως η ιδανική επιλογή. Νέος, άφθαρτος και φέρει ένα ιστορικό όνομα για το κόμμα.
Σύμφωνος σε αυτή την ιδέα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη βρέθηκε και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Τα δύο ιστορικά στελέχη της Ρηγίλλης  ανέλαβαν να την προωθήσουν στο κόμμα κι έτσι, το θέμα ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, αποφασίζεται για πρώτη φορά από το συνέδριο του κόμματος και όχι από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Το 4ο συνέδριο της Ν. Δ. συνέρχεται στην Αθήνα από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου 1997 με την υποψηφιότητα  των , Μιλτιάδη Έβερτ (58 ετών), ο Γιώργου Σουφλιά (56 ετών), ο οποίος είχε την υποστήριξη των “μητσοτακικών”, ο Βύρωνα Πολύδωρα (50 ετών), και  του νεώτερου όλων, του Κωνσταντίνου Καραμανλή (41 ετών), ανιψιού του ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, ο οποίος και ζητά από τους συνέδρους να τον ψηφίσουν για να «απαλλάξει την παράταξη από τις κακοδαιμονίες, τη μιζέρια, τους φατριασμούς, την εσωστρέφεια, τις βεντέτες και τους προσωπικούς ανταγωνισμούς που την τυράννησαν επί πολλά χρόνια».


Μετά το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας όπου αποκλείστηκαν οι  Μ. Έβερτ, με 25% και ο Β. Πολύδωρας με 3,4% αντίστοιχα. Έτσι, στον δεύτερο γύρο πέρασαν ο Κώστας Καραμανλής με 40,7% και ο Γιώργος Σουφλιάς με 30,5%, με τον πρώτο να πετυχαίνει σαρωτική νίκη, συγκεντρώνοντας το 69,16% των ψήφων, έναντι 30% του αντιπάλου του, Γιώργου Σουφλιά.

Με αυτό το συντριπτικό ποσοστό που έλαβε και οι τρεις αντίπαλοί του έσπευσαν να τον συγχαρούν. Ο τότε νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε ως στόχο την επάνοδο του κόμματος στην εξουσία κάτι που επετεύχθη 7 χρόνια αργότερα.

Βρέθηκε κοντά στη νίκη αλλά την έχασε οριακά στις εκλογές του 2000 από τον Κώστα Σημίτη. Αυτό όμως επετεύχθη τέσσερα χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου του 2004, όπου ο Κώστας Καραμανλής, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας, έτσι, κοινοβουλευτική πλειοψηφία 164 εδρών επί συνόλου 300.

Έπειτα, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού.

Το 2007 καθώς προκήρυξε πρόωρες εκλογές, επικράτησε η Νέα Δημοκρατία στις 16 Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας ποσοστό της τάξης του 41,8% με 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,1% για το ΠΑΣΟΚ με 102 έδρες.

Δύο χρόνια μετά από τη νέα του εκλογική νίκη, το 2009, προκηρύσσει ξανά πρόωρες εκλογές, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στις 2 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά περισσότερο την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.


Οι εκλογές στις 4 Οκτωβρίου 2009 ωστόσο έδωσαν τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ ενώ το ίδιο βράδυ, σε δημόσια δήλωσή του για την τελική έκβαση των εκλογών, δήλωσε:

«Θέλω πάνω απ’όλα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους πολίτες που σε μία τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία μας στήριξαν στις εκλογές αυτές

Η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει τη θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

Ταυτόχρονα ανέλαβα χωρίς 2 σκέψη να παρουσιάσω με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες  αποφάσεις και τα όχι ευχάριστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία

Στο σημείο αυτό, θέλω να συγχαρώ τον κ. Παπανδρέου για τη νίκη του. Άλλωστε όπως κάθε έλληνας έτσι κι εγώ, ευχόμαστε να πετύχει στη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης των οικονομικών συγκυριών γιατί η πρόκληση αυτή όπως έχω πει είναι εθνική υπόθεση.

Ως πρόεδρος της ΝΔ είχα την τιμή να ηγηθώ του εκλογικού αγώνα σε τέσσερις εθνικές εκλογές. Εκατομμύρια πολίτες ήταν μαζί μας με ψυχή, με πίστη στο σκοπό αυτών των αγώνων. Το 2000 αυξήσαμε εντυπωσιακά τα εκλογικά ποσοστά. Το 2004 ξανακερδίσαμε τις εκλογές και αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση. Το  2007 πετύχαμε μια νέα σημαντική εκλογική νίκη

Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος όπως απαιτούσαν οι συνθήκες ως μείζον ζήτημα την αντιμετώπιση δύσκολων αποφάσεων χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο από την οικονομική κρίση με τις μικρότερες συνέπειες

Κατέθεσα για το σκοπό αυτό συγκροτημένο ρεαλιστικό σχέδιο που όπως πίστευα και πιστεύω αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την εξασφάλιση μιας νέας προοπτικής.

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν ενέκριναν το σχέδιο που κατέθεσα. Η επιλογή τους είναι προφανώς σεβαστή. Άλλωστε αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο. Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται η πατρίδα μας, επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος για μένα, είναι ένας. Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες για τη νέα εκλογή προέδρου της Ν.Δ. με αυτονόητο ότι δε θα είμαι υποψήφιος. Θα στηρίξω τον αρχηγό που θα αναδειχθεί

Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον.»










Ξεκινάει η πορεία του για την πρωθυπουργία
Το 4ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συνέρχεται στην Αθήνα από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου 1997 για να εκλέξει για πρώτη φορά πρόεδρο του κόμματος αφού μέχρι τότε η εκλογή γινόταν από την κοινοβουλευτική ομάδα. Οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος είναι τέσσερις: ο πρόεδροςΜιλτιάδης Έβερτ , ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Βύρων Πολύδωρας,, ο Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στην πρώτη ψηφοφορία, που έγινε την Παρασκευή 21 Μαρτίου 1997, οι τέσσερις υποψήφιοι έλαβαν: Κώστας Καραμανλής 40,73%, Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στη δεύτερη ψηφοφορία πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 69,16%, έναντι 30,84% του Γιώργου Σουφλιά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η οικογενειοκρατία άφησε έξω τον αγνό σαρακατσάνο Σουφλιά και φθάσαμε στη καταστροφή της Ελλάδος.

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω η μέρα της 21ης Μαρτίου προς τιμή του κυρίου Καραμανλή να γίνει η επίσημη μέρα της μακαρονάδας