Κυρίες και κύριοι,
Θέλω κατ’ αρχήν να συγχαρώ το επιστημονικό δυναμικό και τα στελέχη της Κινητής Μονάδας Βορειοανατολικών Κυκλάδων, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής δράσης που αναπτύσσουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και καίριο τομέα, όπως είναι η ψυχική υγεία.
Πολύ περισσότερο στους σημερινούς δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, η οποία, σε συνάρτηση με την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, αποτελεί βασικό παράγοντα αύξησηςτων ψυχικών διαταραχών στη χώρα μας, κυρίως στις πιο ευάλωτες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού. Σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Υπάρχει πλήθος σύγχρονων επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία. Η κρίση φέρνει ανασφάλεια, φέρνει αβεβαιότητα για το μέλλον, στερεί την ελπίδα. Η ανεργία παίζει εδώ καθοριστικό ρόλο. Με άλλα λόγια, η συνεχής αύξηση των ψυχικών διαταραχών , δεν είναι παρά μια μορφή έκφρασης της κοινωνικής οδύνης, που αποτελεί και το θέμα της ημερίδας σας.
Και τι μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά, όταν μάλιστα οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να εξαλειφθούν, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον;
Μιλάμε σήμερα εδώ για την αλληλεγγύη και την αυτοβοήθεια. Οι δύο αυτές λέξεις αποτελούν - πιστεύω - την απάντηση στο ερώτημα, ενάντια στην απομόνωση εκούσια ή ακούσια, στον κοινωνικό αποκλεισμό που ελλοχεύει.
Θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ, ένα μικρό απόσπασμα από ομιλία του ΔραΣτέλιου Στυλιανίδη, που είναι σήμερα εδώ μαζί μας, ενός επιστήμονα αναγνωρισμένου και καταξιωμένου διεθνώς, ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας για την ψυχική υγεία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση:
«Η ουσιώδης πρόκληση που τίθεται απέναντι στους ενεργούς πολίτες είναι η αποφυγή της ατομικής απόσυρσης και εξατομικευμένων «λύσεων». Η κατανόηση της πολυπλοκότητας της κρίσης, η ενεργοποίηση διαδικασιών αναστοχασμού θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μία επανεπένδυση της συλλογικής ελπίδας μέσα από ριζικά διαφορετικές πλέον διαδρομές νοηματοδότησης των αλλαγών που πρέπει να πραγματωθούν. Ας σκεφτούμε πως μπορούμε να συγκροτήσουμε ατομικά και συλλογικά αυτό που μας καθιστά ξανά ανθρώπους»
Πιστεύω ότι σε αυτά τα λόγια κρύβονται οι λύσεις και οι απαντήσεις. Ας στραφούμε λοιπόν στην αλληλεγγύη και στην συλλογική δράση, ας αναζητήσουμε τις σταθερές εκείνες που θα μπορούσαν να δώσουν περιεχόμενο και νόημα σε μια νέα συλλογική ελπίδα. Αυτούς τους εναλλακτικούς, συλλογικούς δρόμους, αναζητούμε σήμερα, όπως αυτοί προβάλλουν μέσα από τις προσεγγίσεις των εκλεκτών ομιλητών – εισηγητών.
Αφού σας συγχαρώ για μια ακόμη φορά για την πολύτιμη έργο σας και με την δέσμευση ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι δίπλα σας, αρωγός και συνεργάτης, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας σας.
Γιώργος Χατζημάρκος
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην Συνέντευξη Τύπου
για τον 2ο Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου
Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής, που σήμερα είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε επισήμως την διεξαγωγή του 2ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου.
Θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ θερμά τους συνδιοργανωτές και τους υποστηρικτές αυτής της ιδιαίτερης και πολλαπλών συμβολισμών διοργάνωσης, που σκοπό έχει να καταστεί θεσμός για τα αθλητικά πράγματα της Ρόδου. Ενός τόπου, που η ιστορία του και η διασύνδεσή του με το ιδεώδες του “ευ αγωνίζεσθαι”, χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων.
Είμαι ταυτόχρονα συγκινημένος. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε αυτές τις στιγμές, ότι όλοι εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουμε στις πλάτες μας μια βαριά κληρονομιά. Είμαστε οι θεματοφύλακες των αξιών που συμβολίζει ο Μαραθώνιος δρόμος: Του διαρκούς αγώνα, όχι απαραιτήτως για την διάκριση, αλλά για την υπέρβαση των ατομικών ορίων μας, για την διαρκή αυτοβελτίωση, μέσα από την επίμονη προσπάθεια. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για όλους μας, η αναζήτηση αυτών των αξιών, που είναι ανεξίτηλα γραμμένες στο DNA μας ως λαού, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Ταυτοχρόνως, ο Διεθνής Μαραθώνιος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για ένα τόπο με τα χαρακτηριστικά της Ρόδου. Μέσα από την ιστορική διαδρομή του, οι αθλητές, Έλληνες και ξένοι, αλλά και οι πολίτες που θα συμμετάσχουν, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί. Την πλούσια ιστορία του, τον πολιτισμό του, την ασυναγώνιστη ομορφιά του.
Ο Διεθνής Μαραθώνιος μπορεί να γίνει δυναμικός μοχλός για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ρόδος μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια που αξίζει και ταιριάζει σ’ αυτόν τον χαρισματικό τόπο.
Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, ως ειδική μορφή τουρισμού, συμβάλλει στρατηγικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και γι’ αυτό, ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου έχει ξεχωριστή θέση και αξία στην προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού τουριστικού προϊόντος, συνολικά.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για την εδραίωση αυτού του «νεογέννητου» αθλητικού θεσμού και κάνει ότι είναι δυνατόν για να ενισχύσει την συμμετοχή αθλητών και πολιτών.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην διοργάνωσή μας και καλές επιδόσεις σε όλους εκείνους που σε λίγες μέρες θα τρέξουν μαζί μας, για να διαδώσουν τα μηνύματα, τις αξίες και τους συμβολισμούς του 2ου Διεθνούς Μαραθωνίου της Ρόδου.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Γιώργος Χατζημάρκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου