slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού φορέα


Κείμενο – παρέμβαση πέντε νέων πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης με τίτλο "Οδικός χάρτης για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός σύγχρονου Σοσιαλδημοκρατικού φορέα", σχετικό με την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού φορέα ενόψει της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο Caravel με θέμα τις Πολιτικές εξελίξεις και την Οργάνωση διαδικασιών του Έκτακτου Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ. Στην πρωτοβουλία των πέντε στελεχών συμμετέχει και ο υποψήφιος βουλευτής του νομού μας Μιχάλης Χάλαρης. Ακολουθεί το κείμενο:

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να έφερε πολιτική αλλαγή στη χώρα αλλά όχι αλλαγή πολιτικής, σε αντίθεση με τα όσα ειπώθηκαν τα τελευταία χρόνια περί άλλου μοντέλου.

Δύο σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές, η χώρα πορεύεται στο άγνωστο και χωρίς ελπίδα, καθώς η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και σίγουρα χωρίς οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

Οι καθημερινές αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών, οι παλινωδίες της κυβέρνησης, η αυξανόμενη οικονομική ασφυξία, δημιουργούν σύγχυση στο εσωτερικό και  προβληματισμό στο εξωτερικό, ενώ ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί και τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία μεγεθύνονται επικίνδυνα.

Η δημιουργική ασάφεια, σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή, μπορεί να αποβεί μοιραία και θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες όλων μας.

Ως παράταξη είπαμε αλήθειες όλα αυτά τα χρόνια -ιδίως προεκλογικά- και αυτό ακριβώς αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Μια σοβαρή παρακαταθήκη αξιοπιστίας για το μέλλον που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα νέο ξεκίνημα.

Και στο νέο αυτό ξεκίνημα θα πρέπει να κλείσουμε οριστικά και με ειλικρίνεια τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν.


Μέσα από μια υπεύθυνη, συγκροτημένη και έντιμη αποτίμηση των 40 χρόνων της μεταπολίτευσης που αναμφισβήτητα είναι η μακροβιότερη περίοδος δημοκρατικής ομαλότητας και οικονομικής ανάπτυξης στη νεότερη ελληνική ιστορία. Ωστόσο δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε δομικά προβλήματα του κράτους και της οικονομίας αλλά και να περιορίσουμε συντεχνιακές αντιλήψεις, με αποτέλεσμα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν σημαντικά.

Προτείνουμε:

Το  συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μετεξέλιξης και μετάβασης στην επόμενη ημέρα.

Θα πρέπει να προχωρήσει σε αποτίμηση της μεταπολίτευσης έτσι ώστε από το φως του παρελθόντος να κρατήσει τη φλόγα και να πετάξει τη στάχτη.
Το συνέδριο θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του χώρου αλλά και για τη συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς χωρίς προαπαιτούμενα και με σαφές χρονοδιάγραμμα.

Στόχος, να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης του εγχειρήματος που θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης, σε χρόνο που επίσης θα αποφασιστεί. Κρίσιμη παράμετρος η μέγιστη συμμετοχή όλων όσων ανήκουν στον χώρο που εκτείνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο ως την ανανεωτική αριστερά.
Ένα τέτοιο Ιδρυτικό συνέδριο θα πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει για όλα τα ζητήματα. Για το νέο πολιτικό  - προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα, τα σύμβολα, τις δομές, τις λειτουργίες, την ανάδειξη νέας ηγεσίας.
Η παράταξη θα πρέπει να επινοηθεί από την αρχή και αυτό δεν μπορεί να γίνει με μπαλώματα και μερεμέτια αλλά ούτε και με δημιουργικές ασάφειες. 
Απαιτούνται δημιουργικές σαφήνειες και συγκεκριμένος οδικός χάρτης.
Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε από το μηδέν ένα νέο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα.

Αυτή η νέα παράταξη οφείλει να απευθυνθεί με ρεαλισμό και εντιμότητα στην κοινωνία μέσα από έναν αξιόπιστο πολιτικό και προγραμματικό λόγο.

Γιατί σήμερα δεν είναι αρκετή μια απλή αλλαγή σελίδας.

Πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο το βιβλίο.


Βαλαβάνη Κατερίνα - Υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Αθηνών
Γιαννακοπούλου Νάντια - Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ,  πρώην βουλευτής Μεσσηνίας
Δρούζιας Χρήστος - Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ
Κεφαλίδου Χαρά - Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτής Δράμας
Χάλαρης Μιχάλης - Μέλος Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Παράταξης, υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: