slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σαρωτική νίκη του Νικολά Σαρκοζί και της δεξιάς στη Γαλλία

Νικολά Σαρκοζί
Σαρωτική επικράτηση της Κεντροδεξιάς παράταξης με επικεφαλής τον Νικολά Σαρκοζί δείχνουν τα πρώτα Exit Polls για τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία.
Ο πρώην πρόεδρος κερδίζει με μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του στον β’ γύρο των εκλογών, Φρανσουά Ολάντ, και τους Σοσιαλιστές. Η Κεντροδεξιά κερδίζει σύμφωνα με το πρώτο exit poll 64 έως 70 Περιφέρειες, η Αριστερά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα 30-37 Περιφέρειες, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα της Μαρί Λεπέν το πολύ να κερδίσει μια....
Περιφέρεια.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, το δεξιό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP)του Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν 66 ως 70 νομαρχιακά συμβούλια (από 41).

Οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί εταίροι τους συγκεντρώνουν 36,2%, έναντι 36,5% που συγκεντρώνει ο συνασπισμός της δεξιάς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ είδε τις δυνάμεις του να μειώνονται για τέταρτη φορά (δημοτικές, ευρωεκλογές και Γερουσία) παρότι άνθεξε πάνω από το όριο του 20%.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) καταλαμβάνει πολλές έδρες στον δεύτερο γύρο, αλλά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει το στόχο του να κερδίσει σε ένα ως δύο διοικητικές περιφέρειες.
“Απόψε, η ρεπουμπλικανική Δεξιά και το Κέντρο, κέρδισαν καθαρά τις εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που στην 5η Δημοκρατία, η πολιτική μας οικογένεια κερδίζει τόσο πολές περιφέρειες. Το αποτέλεσμα αυτό ξεπερνά τον περιφερειακό χαρακτήρα των εκλογών. Οι Γάλλοι με την ψήφο τους, είπαν μαζικά όχι στην πολιτική του Φρανσουά Ολάντ”, δήλώσε ο Νικολά Σαρκοζί.
Υπενθυμίζεται πως πρόθεση του Νικολά Σαρκοζί είναι να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιστροφή στη Γαλλική Προεδρία στις εκλογές του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: