Στις 24 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, εφαρμόσαμε στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που άλλαξε ριζικά όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος της πατρίδας μας. Μια ριζική τομή που εναρμόνισε την Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό ιστό κοινωνικής ασφάλειας για το σύνολο των συμπολιτών μας που είναι αντιμέτωποι με τα δεινά της φτώχειας και, ιδιαίτερα, τις πιο ακραίες και επώδυνες μορφές της.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία και μοναδικά αποτελέσματα σε 13 Δήμους -έναν από κάθε περιφέρεια- της χώρας μας, με δεσμευμένους πόρους ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενώ ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός προβλέπει την καθολική εφαρμογή του συστήματος μέχρι το τέλος του 2015, με στόχο να καλύψει το 7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας, περίπου 700.000 άτομα.
Η κρίση ανέδειξε όχι μόνο την ανεπάρκεια του παλαιού κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, αλλά δημιούργησε και νέα, πιο οξυμένα και σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια και η κοινωνική περιθωριοποίηση. Προβλήματα που απαιτούσαν άμεσα σύγχρονες λύσεις.
Σε όλες αυτές τις προκλήσεις απάντησε ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Δυστυχώς, σήμερα η κυβέρνηση στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων δεν είπε λέξη για το τι προτίθεται να πράξει για το θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Αντίθετα, διαμέσου κυβερνητικών βουλευτών προσπάθησε να απαξιώσει και να ευτελίσει τον επιτυχημένο αυτό θεσμό, αγνοώντας επιδεικτικά τις συνεχείς παρεμβάσεις που έγιναν τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το ΠΟΤΑΜΙ, υπέρ του θεσμού.
Γεγονός που επιβεβαιώνει και τις πραγματικές της προθέσεις. Όμως αυτό, θα είναι ένα ολέθριο λάθος εις βάρος των πραγματικά ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πατρίδας μας.
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου