slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ικανοποιημένος ο Στρατούλης από τη ρύθμιση Βρούτση... την οποία δεν ψήφισε


Τώρα τι να πεις; Ότι κατηγορουσαν τη ΝΔ που έβαλε σε ρύθμιση όσους ρυθμίσουν τις παλιές εισφορές τους και ξεκινήσουν κανονικά να πληρώνουν τις νέες; Τότε έλεγαν "μα πως θα ξεκινήσει να πληρώνει κανονικά όταν δεν μπορεί να πληρώσει τις παλιές".... και τώρα κάνουν το ίδιο...
Πάνω από €1,3 δισ. ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ προσδοκούν στα Ταμεία από τη νέα ρύθμιση.
Του.....
Δημήτρη Κατσαγάνη
Συγκρατημένη αισιοδοξία κυριαρχεί σε στενούς συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρη Στρατούλη για την πορεία της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία που ανακοινώθηκε χθες.

Συγκεκριμένα, παραμένει ο στόχος της προηγούμενης ρύθμισης του νόμου 4305/14 δηλαδή η είσπραξη 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ, με τη διαφορά ότι αναμένεται αναθεώρησή του προς τα πάνω, αν και αυτή δεν είναι ακόμα «ανακοινώσιμη». Οι εισπράξεις αυτές θα συνεισφέρουν στην πληρωμή των συντάξεων του 2015 κατά 4,6%.

Εκείνο που γεμίζει αισιοδοξία αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του  υπουργείου Εργασίας είναι καταρχάς η θετική έως τώρα πορεία της τρέχουσας ρύθμισης που ισχύει από τις 10 Νοεμβρίου του 2014.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως μέχρι την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου (δηλ. σε διάστημα τριών μηνών ισχύος της ρύθμισης), είχαν ενταχθεί 82.524 οφειλέτες των ταμείων στην ρύθμιση του ν. 4305/14 για χρέη 1,350 δισ. ευρώ και είχαν εισπραχθεί 91 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 6,7% αυτών των συνολικών χρεών.

Σημειώνεται πως το 1,35 δισ. ευρώ που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση  αντιστοιχεί στο 10% των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα βασικά ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) τα οποία έχουν καταγραφεί από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ). Οι 82.525 οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση αποτελούν το 13,5% περίπου των οικονομικά ενεργών οφειλετών των ταμείων (περίπου 600.000), οι οποίοι εκτιμάται αντικειμενικά ότι μπορούν να αποδίδουν μέρος των οφειλών τους.

Στο υπ. Εργασίας ελπίζουν πως θα περάσει γρήγορα το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που έχει φέρει η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης από τη μια μεριά και της ΕΕ και του ΔΝΤ από την άλλη και έτσι θα είναι δυνατή η ένταξη ακόμα περισσοτέρων οφειλετών στη νέα ρύθμιση.

Ειδικά για τους οφειλέτες των ταμείων, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι:

· Θα υπάρξει υπαγωγή στη ρύθμιση όλων των οφειλών ανεξαρτήτου ύψους οφειλής (στο ν.4305/14 οι 100 δόσεις παρέχονταν για ύψος οφειλής έως 15.000 ευρώ).

· Θα είναι ευνοϊκότερο το επιτόκιο αποπληρωμής: μηδενικό επιτόκιο για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, 3% ετησίως για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ (έναντι επιτοκίου 4,56% του πρόσφατου Ν.4305/14 για όλες τις οφειλές ανεξαρτήτως ύψους οφειλής).

· Θα γίνουν γενναιόδωρες μειώσεις επί των προσαυξήσεων:

100% μείωση των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή

70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωση για 48 δόσεις του Ν.4305/14)

50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωση για 100 δόσεις).

· Θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης πέραν του ενός μηνός, ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης (χωρίς προσαύξηση λόγω της καθυστέρησης).

· Θα δοθεί  δυνατότητα ρύθμισης έως και των πρόσφατων οφειλών (όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η Φεβρουαρίου 2015 έναντι της 1ης Οκτωβρίου 2014 που προέβλεπε η ρύθμιση του Ν.4305/14).

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι:

· Η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1η Φεβρουαρίου 2015 και εφεξής.

· Η υποβολή αιτήματος υπαγωγής έως την 30η Απριλίου 2015.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για οφειλέτες ασφαλισμένους φυσικά πρόσωπα που είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος 2014. Συγκεκριμένα θα υπάρξει αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων, και δυνατότητα  να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση έως την 31/03/2016.

Ειδική διάταξη θα προβλέπεται για τη ρύθμιση οφειλών των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού κλπ με ευνοϊκότερους όρους (έως 150 δόσεις με μείωση επί των προσαυξήσεων 50%), μετά από απόφαση του Δ.Σ του ΙΚΑ.



Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο μονος ικανοποιημενος απο τον βρουτση εισαι εσυ ναξιε και δεν ξερω το γιατι ,να σου θυμισω οτι τα μαμησε ολα για χαρη της τροικας ,αυτοκτονιες ,φτωχεια ,απολυσεις ,αβεβαιοτητα και φοβερα ειναι οτι εχει να επιδειξει ο κουστουματος με το ασπρο πουκαμισο υπουργος , τωρα πιες και λιγο ξυδι και μπορει να σας περασει