slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πολύ θέαμα και λίγος άρτος, αν…

Οι Προγραμματικές Δηλώσεις που διάβασε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προβλέψιμες. Σχεδόν όλα όσα είπε είχαν προαναγγελθεί, δεν μας επιφύλαξε καμιά έκπληξη.
Για το κρίσιμο θέμα του «σήματος», που όλοι ανέμεναν να στείλει εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Είπε μεν ότι δεν θα ζητήσει παράταση του ισχύοντος Προγράμματος (Μνημόνιο), αλλά κατηγόρησε και την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ζήτησε από τους δανειστές μόνο δύο μήνες παράταση και όχι έξι, όπως εκείνοι πρότειναν. Εδώ υπάρχει αντίφαση.
Οι Ευρωπαίοι μάλλον δεν πρέπει να έβγαλαν χτες συμπέρασμα. Η νέα κυβέρνηση δεν.... ζητεί παράταση, αλλά επιθυμεί «αμοιβαία επωφελή λύση». Όλα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 16, ίσως και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Αν τότε βρεθεί κάποια λύση και η νέα κυβέρνηση συνεχίσει απερίσπαστη από εξωτερικούς καταναγκασμούς, η θητεία της θα έχει πολύ θέαμα και λίγο άρτο, σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός (εδώ όλο το κείμενο)

Το θέαμα

- Η Βουλή θα ασχολείται επί μακρόν με τη διερεύνηση των συνθηκών προσφυγής στα Μνημόνια. Δεν ξέρουμε από πότε μέχρι πότε, δηλαδή ποιους θα περιλαμβάνει.

- Η κυβέρνηση θα πουλάει ένα αεροσκάφος και τα μισά από τα 700 κρατικά αυτοκίνητα.

- Το μέγαρο Μαξίμου θα μείνει με 30% λιγότερο προσωπικό και ο πρωθυπουργός με 40% λιγότερη προσωπική φρουρά.

- Η ΕΥΠ θα αλλάξει όνομα και θα γίνει ΥΠΕΚ (Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας).

- Το ΣΔΟΕ θα κυνηγάει φοροφυγάδες, αλλά μόνο πλούσιους.

Ο άρτος

- 13η σύνταξη για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

- 751 ευρώ κατώτατος μισθός, αλλά σταδιακά μέχρι το 2016.

Τα υπόλοιπα είναι αδιευκρίνιστα. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν γνωρίζουμε με τι θα αντισταθμιστεί. Πάντως, ο φόρος στη «μεγάλη ακίνητη περιουσία» δεν φτάνει για να καλύψει το κενό. Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για όλους θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα:

- Για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. Ούτε νύξη για χωρισμό.

- Για τον εκλογικό νόμο. Η αριστερή κυβέρνηση θα κρατήσει ή θα καταργήσει τον σημερινό «καλπονοθευτικό» νόμο, που την έφερε στην εξουσία;

- Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Η πιο προχωρημένη εξαγγελία της ήταν η χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερη γενιάς.

Όλα αυτά τελούν υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές. Διαφορετικά όλα αλλάζουν και θα έχουμε άλλες, μη προβλέψιμες αυτή τη στιγμή, εξελίξεις.

P
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: