slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Νησιωτική Ανατροπή για τη συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής Ν. Αιγαίου, για τις Μ.Π.Ε.



«Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» Η περιφερειακή σύμβουλος της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννα Μαυρουδή, συμμετείχε στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015 με 12 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προς έγκριση στα θέματα ημερησίας διατάξεως και 1 ΜΠΕ εκτός ημερησίας. Στην έναρξη της συνεδρίασης και αναφορικά με το σύνολο των μελετών που σχετίζονται με τις διαδικασίες νομιμοποίησης λιμενικών εγκαταστάσεων, όπως της Λέρου, του Αγαθονησίου και της Καλύμνου, αλλά και την περιβαλλοντική αδειοδότηση άλλων, όπως της Μυκόνου και της Πάρου (θέματα 1,4,5,7,9) τα οποία και υπερψήφισε, επεσήμανε τα εξής:
«Παρόλο που συμφωνούμε απόλυτα με τις εισηγήσεις της υπηρεσίας (π.χ. ανάγκη σχεδίου διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, ακτομηχανικής μελέτης, σχεδίου δράσης σε περίπτωση ατυχήματος, χώροι υγιεινής, πυρασφάλεια, κτλ), από την πλευρά μας οφείλουμε να αναδείξουμε με σαφήνεια το πολιτικό ζήτημα της «τακτοποίησης» και «νομιμοποίησης» υποδομών που λόγω διαχρονικής αμέλειας και αδιαφορίας των ιθυνόντων βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση.

Στο ίδιο πλαίσιο, δεν λειτουργούν διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται, σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εποπτείας ώστε η συμμόρφωση να είναι εξασφαλισμένη και διαρκής. Καλούμαστε, λοιπόν, να ψηφίσουμε «μελέτες φασόν» χωρίς μέριμνα για τα ουσιώδη». Τόνισε επίσης την ανάγκη να καταδειχθεί ακόμα μια φορά η υποστελέχωση της περιφέρειας καθώς οι περισσότερες εισηγήσεις παρουσιάζονται χωρίς αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αναφορικά με τα θέματα περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου (θέματα 2 και 6)  στις περιοχές Κολύμπια-Αφάντου και Μεγάλη Γη Ασκληπιείου, αναφέρθηκε στην έννοια της φέρουσας ικανότητας ως τη σημαντικότερη παράμετρο για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας. Σε περιπτώσεις, δηλαδή, όπου κρίνουμε ότι κάποιες περιοχές είναι κορεσμένες, δεν θα έπρεπε να προχωρούμε σε εγκρίσεις. Βαρύνουσα σημασία οφείλει να έχει και η γνώμη της τοπικής κοινότητας, η οποία για την 1η περίπτωση, ναι μεν αποδέχεται την επένδυση αλλά δε συμφωνεί με την κατατεθείσα ΜΠΕ.

Στα δύο θέματα για τα οποία η πλειοψηφία εισηγήθηκε την αναβολή τους (Θέματα 10ο και 12ο: εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών Χαχούμη Σαγκρίου Νάξου και Αιολικό Πάρκο 30 MW, Σκοπιά-Άγιος Συμεών-Πέτρα), τόνισε την ανάγκη αφενός να εισακουστούν οι τοπικές κοινωνίες π.χ. στην περίπτωση της Δημοτικής Κοινότητας Σαγκρίου, αλλά και να καταδειχθεί η προσπάθεια που συντελείται να αδειοδοτηθούν αιολικά πάρκα στα νησιά μας με την κατάτμηση των ΒΑΠΕ σε μικρότερα έργα, τη συνεχή μεταβίβαση των αδειών που εκδίδει η ΡΑΕ από εταιρεία σε εταιρεία ερήμην της βούλησης των κατοίκων.

Τέλος, σχετικά με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ συμφώνησε με τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας, μειοψήφησε καθώς η εν λόγω ΣΜΠΕ αντιμετωπίζει τα νησιά -μικρά και μεγάλα- με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο κάμπος της Θεσσαλίας, χωρίς καμία μέριμνα για τη νησιωτικότητα. Όπως επισήμανε, «αν πραγματικά επιθυμούμε να μην επαναλάβουμε αστοχίες, λάθη και απώλειες χρόνου και κονδυλίων του παρελθόντος, πρέπει να προχωρήσουμε με βασικό εργαλείο την αξιολόγηση των επιπτώσεων του προηγούμενου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στο νησιωτικό μας σύμπλεγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: