slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τέλος στις εξαιρέσεις χαμηλού ΦΠΑ, «ζωντανός» ο ΕΝΦΙΑ


Η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ απουσιάζει πλήρως από το κείμενο που εστάλη.
Υπό πλήρη αναθεώρηση θέτει πλέον η κυβέρνηση όλο το πακέτο των προεκλογικών της υποσχέσεων για ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, όπως προκύπτει από το κείμενο των δεσμεύσεων του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup, για την εφαρμογή… «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αποδέχθηκε να προχωρήσει σε..... καταργήσεις μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. H εξέλιξη αυτή συνεπάγεται αφενός την αύξηση του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, αφετέρου την μερική ή ολική εξάλειψη του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση συμφώνησε εξάλλου να εξαλείψει και όλες τις εναπομείνασες απαλλαγές και εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος!

Στις καλένδες
Η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ απουσιάζει πλήρως από το κείμενο που απέστειλε ο υπουργός, εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι το μέτρο αυτό δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης και συνεπώς δεν θα υλοποιηθεί άμεσα ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα υλοποιηθεί μερικώς για τα εισοδήματα του 2015 και σταδιακά μέχρι το 2018!

Επιπλέον, η υπόσχεση για την κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την αντικατάστασή του από ένα νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα επιβάρυνε μόνο τους «έχοντες και κατέχοντες» προκαλώντας απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, είναι πλέον προφανές ότι τίθεται υπό ριζική επανεξέταση. Ως πιο πιθανή εξέλιξη προβάλλει η επιβολή ενός νέου «χαρατσιού» σε όλα τα ακίνητα των φορολογουμένων, πλην την πρώτης κατοικίας, ώστε το Δημόσιο να εξακολουθεί να εισπράττει σημαντικού ύψους έσοδα, ελάχιστα μειωμένα σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «χρυσώσει το χάπι» προτάσσοντας την ταυτόχρονη μείωση των αντικειμενικών αξιών, στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τον Ιούνιο βάσει σχετικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η χθεσινή αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ θα επιχειρηθεί, σε προσεχείς συνεδριάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, να συγκεραστεί η προεκλογική δέσμευση με τα νέα δεδομένα της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους!

Πέραν της… υπόσχεσης Βαρουφάκη για μη εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων που αφορούν στο αφορολόγητο και τον ΕΝΦΙΑ, από το κείμενο των δεσμεύσεων του υπουργού Οικονομικών προκύπτουν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πολίτες.

Αυξήσεις ΦΠΑ
Σύμφωνα με το κείμενο που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε «εξορθολογισμό» του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ, σε περιορισμό των απαλλαγών από τον ΦΠΑ και σε εξάλειψη των περιπτώσεων εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα κριθούν «παράλογες».
Πρόκειται για εκφράσεις και διατυπώσεις παρόμοιες με αυτές που είχαν περιληφθεί στα τελευταία 2 αναθεωρημένα Μνημόνια τα οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μάλιστα, οι υπεσχημένες από τον κ. Βαρουφάκη παρεμβάσεις στον ΦΠΑ θυμίζουν τα όσα είχε «υποσχεθεί» στην τρόικα ο προκάτοχός του Γκ. Χαρδούβελης με το περίφημο e-mail, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει ως «απαράδεκτο». Αν και γενικόλογες, οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τις αλλαγές στον ΦΠΑ παραπέμπουν ευθέως στις «εξειδικευμένες» εισηγήσεις του κ. Χαρδούβελη προς την τρόικα των δανειστών για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος επιβάλλεται στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%, καθώς και για επανεξέταση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
Επιπλέον, οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ αφήνουν περιθώρια στους δανειστές να επιβάλουν, στο πλαίσιο των «διαπραγματεύσεων» που θα ακολουθήσουν, αυξήσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και για πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως π.χ. για την εστίαση, τις επισκευές παλαιών κατοικιών, τις εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, τα εισιτήρια θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών θεαμάτων, ίσως δε και ακόμα και περιπτώσεις κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης (εισιτήρια μεταφορών, κόμιστρα ταξί, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.).

Ουσιαστικά, από τη διατύπωση του κειμένου προκύπτει ότι όλες οι εκπτώσεις και εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Σήμερα, στην ελληνική φορολογική νομοθεσία ισχύουν 81 περιπτώσεις απαλλαγών και εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ που κοστίζουν συνολικά 969,73 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό. 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του  "Ελεύθερου Τύπου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: