slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα πρώτα «καμπανάκια» για Τουρισμό: Επιβράδυνση στις κρατήσεις λόγω αβεβαιότητας

Η αβεβαιότητα των εκλογών τους τελευταίους δύο μήνες προκάλεσε στασιμότητα του ρυθμού των κρατήσεων, ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας χθες στην 4η γενική συνέλευση των μελών του ΞΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Expo Metropolitan στο πλαίσιο της έκθεσης Horeca.
Αυτό συμβαίνει, πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι περισσότερες ανταγωνίστριες χώρες που τα τελευταία χρόνια έλειψαν από το τουριστικό προσκήνιο λόγω των εγγενών προβλημάτων τους επανέρχονται, διεκδικώντας το μερίδιό τους στην τουριστική αγορά.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι με μία καλή χρονιά -όπως η περυσινή- δεν μπορούν να λυθούν αυτομάτως τα προβλήματα του κλάδου και των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι «οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητά τους».

Μεταξύ των προβλημάτων που σημείωσε ο κ. Τσακίρης, είναι η υποχρηματοδότηση της οικονομίας, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία και το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών που συνιστούν σοβαρά εμπόδια για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα με τις αδήλωτες κατοικίες που ανταγωνίζονται ανεξέλεγκτα τις νόμιμες και αδειοδοτημένες επιχειρήσεις εκ του ασφαλούς και χωρίς καμία λειτουργική ή φορολογική προϋπόθεση και υποχρέωση.

Εξάλλου, ο κ. Τσακίρης ανακοίνωσε την απόφαση του ΞΕΕ να προχωρήσει η μετεξέλιξή του σε Τουριστικό Επιμελητήριο. «Ηδη, οι συζητήσεις μας με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ και με τη Συνομοσπονδία των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων έχουμε ξεκινήσει να συζητούμε», υπογράμμισε.

Eπιπλέον, στη γενική συνέλευση παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο κατάταξης των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του ΞΕΕ για τις εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, πέρυσι μολονότι υπήρξε άνοδος στις αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατά 22,7% και στις εισπράξεις κατά 10,8% σε σχέση με το 2013, ο δείκτης εποχικότητας αυξήθηκε κατά 1,4%. Επίσης, αντίθετα και στις αφίξεις και τις εισπράξεις ο δείκτης εποχικότητας για τις δαπάνες κατέγραψε πτώση κατά 0,2% σε σχέση με το 2013.

Από το 2008 έως το τρίτο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε αύξηση κατά 9,6% της απασχόλησης στους κλάδους του καταλύματος και της εστίασης.

Αντίθετα για το ίδιο διάστημα η απασχόληση μειώθηκε κατά 59,4% στον κλάδο των κατασκευών, κατά 41,1% στον κλάδο της μεταποίησης, κατά 24,4% στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, κατά 21,9% στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, κατά 12,5% στον κλάδο της εκπαίδευσης, κατά 9,5% στον κλάδο των δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας και κατά 6,4% στον κλάδο της γεωργίας, της δασοκομείας και της αλιείας.

Για την περίοδο 2010-2014 άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 50.103 κλινών και διέκοψαν τη λειτουργία τους 523 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 28.866 κλινών. Το 73% των μονάδων που άνοιξαν εντάχθηκαν στις 3 υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων.

Από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους περίπου το 29% προερχόταν από τις 3 υψηλότερες κατηγορίες. Από το 1990 έχει σχεδόν τριπλασιασθεί το ποσοστό των ξενοδοχείων 5 αστέρων (4,8% το 1990, 14,8% το 2014).
http://lykavitos.gr/archives/170593

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσέξτε το παιχνιδάκι που παίζεται:
Ο Τίτλος της ανάρτησης: "Τα πρώτα «καμπανάκια» για Τουρισμό: Επιβράδυνση στις κρατήσεις λόγω αβεβαιότητας"
Γίνεται χρήση του όρου "επιβράδυνση"...
Διαβάζουμε μέσα: "Η αβεβαιότητα των εκλογών τους τελευταίους δύο μήνες προκάλεσε στασιμότητα του ρυθμού των κρατήσεων". Ο αρμόδιος χρησιμοποίησε τον όρο "στασιμότητα του ρυθμού των κρατήσεων".
Ας αναλύσουμε τις δύο έννοιες με όρους γυμνασιακής (άντε λυκειακής) φυσικής...
- Ο ρυθμός μεταβολής της θέσης ενός σώματος είναι η ταχύτητα κίνησης του σώματος.
Άρα ο ρυθμός μεταβολής των κρατήσεων είναι η ταχύτητα των κρατήσεων.
- Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος είναι η επιτάχυνση της κίνησης του σώματος.
Άρα ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας των κρατήσεων είναι η επιτάχυνση των κρατήσεων.
- Αν η επιτάχυνση του κινητού είναι θετική η ταχύτητά του αυξάνεται, αν η επιτάχυνση είναι μηδέν η ταχύτητά του παραμένει σταθερή, ενώ αν η επιτάχυνση είναι αρνητική τότε η ταχύτητα μειώνεται και το σώμα επιβραδύνεται.
Άρα όταν επικρατεί στασιμότητα του ρυθμού των κρατήσεων (δηλαδή στασιμότητα της ταχύτητας κρατήσεων) αυτό δεν μεταφράζεται σε επιβράδυνση των κρατήσεων. Μεταφράζεται σε σταθερή ταχύτητα κρατήσεων ή σταθερός ρυθμός κρατήσεων.
Με άλλα λόγια, ακόμα και αν δεχθείτε ότι ο κος Τσακίρης ξέρει τι λέει (καθώς δεν παρέθεσε κανένα νούμερο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό περί στασιμότητας του ρυθμού των κρατήσεων), αυτό που μας είπε είναι ότι, η αβεβαιότητα των εκλογών (άραγε γιατί προκαλεί αβεβαιότητα σε ένα τουρίστα η πεμπτουσία της δημοκρατίας???!!!;;;;;) τους τελευταίους δύο μήνες, άφησε ανεπηρέαστο ήτοι σταθερό το ρυθμό των κρατήσεων, δηλαδή οι τουριστικοί πράκτορες και οι μεμονωμένοι τουρίστες συνεχίζουν να κλείνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας, όπως έκαναν και δύο μήνες πριν...
Και το παιχνιδάκι της κινδυνολογίας συνεχίζεται...

Από κάποιον που καταλαβαίνει τι διαβάζει γιατί απλά πήγε σχολείο...

Ανώνυμος είπε...

Για δείτε και αυτό:
Ελ. Βενιζέλος: «Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση και τον Ιανουάριο
http://www.protothema.gr/travelling/article/448769/el-venizelos-apogeiothike-i-epivatiki-kinisi-kai-ton-ianouario/