slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ.Μ. Βαζαίος: Αποτίμηση προεκλογικής αγωνίας / από την επαφή με τους Κυκλαδίτες ψηφοφόρους


Στην τελική ευθεία για την κάλπη η παλιά, παρωχημένη συνταγή της δικομματικής πόλωσης δείχνει πιο πολύ να τρομάζει παρά να δημιουργεί ενθουσιασμό στους εξουθενωμένους πολίτες.


Εξουθενωμένοι από την φορολογική αφαίμαξη και τις οικονομικές περικοπές, τσακισμένοι από την...... ανεργία, την έλλειψη δικαιοσύνης, την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την κυβερνητική ανικανότητα για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και δυναμικές διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, οι πολίτες δείχνουν να κινούνται με γνώμονα την απογοήτευση και όχι την ελπίδα. Ψηφίζω αυτή την παράταξη γιατί με απογοήτευσε η άλλη ή για να τους τιμωρήσω όλους και τον εαυτό μου μαζί (περίπτωση Χ.Α.), εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την απόγνωση προς το παλιό πολιτικό σύστημα, παρά την εμπιστοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον.
Γιατί το καλύτερο μέλλον δεν έρχεται με συνθήματα, αλλά φτιάχνεται με την εργασία, την επιχειρηματικότητα, την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, την ισονομία, την ανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, όσο και η Νέα Δημοκρατία προτάσσοντας λαϊκίστικες ρητορείες και φρούδες υποσχέσεις, αποσιωπούν τον τρόπο που χτίζεται το καλύτερο μέλλον. Οι κομματικές αγκυλώσεις και οι πολιτικές ιδεοληψίες δεν αφήνουν περιθώρια για ενέργειες που θα απαλλάξουν την χώρα από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ακόμα και εάν δια μιάς παραγραφόταν το χρέος της χώρας και απαλασσόμασταν από το μνημόνιο σήμερα, οι παράμετροι που οδήγησαν σε ταπεινωτική χρεοκοπία το Δημόσιο, τις Τράπεζες και την πραγματική οικονομία, εξακολουθούν να υφίστανται και γρήγορα θα οδηγούσαν σε νέο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.
Το σύντομο προεκλογικό διάστημα που επικοινωνώ με τους συμπολίτες μου στις Κυκλάδες γι’αυτά τα θέματα, διαπιστώνω ότι όλοι έχουν επίγνωση των κινδύνων που μας επιφυλάσσει το παλαιοκομματικό σύστημα, όμως αρκετοί διατηρούν επιφυλάξεις και για το νέο, το ρηξικέλευθο, που προτείνει το Ποτάμι.
Κι όμως δεν πρόκειται για καμιά δυσνόητη πρόταση. Ίσα-ίσα στη βάση όσων πρεσβεύει το Ποτάμι βρίσκεται η κοινή λογική και οι αξίες – δικαιοσύνη, ισονομία, παιδεία, εργασία, ανάπτυξη, εθνική συνεννόηση - που χαρακτηρίζουν τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες δίπλα στις οποίες θα θέλαμε να βρισκόμαστε ισότιμα κι όχι ως εκβιαστές ή επαίτες.
Πιστεύω ότι όλοι το γνωρίζουν, αλλά λίγοι τολμούν να το δηλώσουν φωναχτά, ότι: για να ξεφύγει η χώρα μας από την οικονομική δυσπραγία, να διαπραγματευτεί  αποτελεσματικά το χρέος της προς το εξωτερικό, να ανασυντάξει τον κρατικό μηχανισμό και να επανεκκινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία, θα πρέπει να σχηματιστεί ευρεία κοινοβουλευτική και κοινωνική συμμαχία. Με 30% δεξιά ή 35% αριστερά δεν θα πάμε πολύ μακριά και αντί για ελπιδοφόρο μέλλον μας περιμένει νέα εθνική κατάθλιψη.
Ας έχουμε την αυτογνωσία και την τόλμη να εμπιστευτούμε ένα νέο, καθαρό και ορθολογικό κόμμα όπως είναι το Ποτάμι. Να περιορίσουμε  τον αχαλίνωτο παλαιοκομματικό λαϊκισμό και να δώσουμε τη δυνατότητα στο Ποτάμι ως τρίτο κόμμα, να πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή, ώστε να βάλει επιτέλους σε εφαρμογή το σχέδιο της εθνικής συνεργασίας.
Τότε μόνο, θα μπορούμε να ελπίζουμε …
Γιώργος-Μάριος Βαζαίος
Οικονομολόγος - Υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων, με το Ποτάμι
FB. Γιώργος-Μάριος Βαζαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: