slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Του Διδάκτωρ-Μεταδιδάκτωρ ΕΜΠ και Προέδρου του Απ. Συλλόγου
Μάρκου Μαργαρίτη
Εκπληκτική διεξοδική και επιστημονικά εμπεριστατωμένη η εξήγηση που δίνουν ο Ναξιώτης ιατρός-ερευνητής Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγός του, μαζί με όλη την Πανεπιστημιακή ομάδα του Προγράμματος "Φειδιππίδη", για την προέλευση του γονιδίου της Νάξου. Το γονίδιο αυτό έχει παρατηρηθεί να εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε όλη την Ευρώπη, σε περιοχές συγκεκριμένες της Ιταλίας και στην Ελλάδα, στην ορεινή Νάξο, κυρίως, και στη Μήλο, όπως ανέλυσε τα στατιστικά στοιχεία της έρευνάς της η Πανεπιστημιακή ομάδα. Αν το γονίδιο το είχαν μεταφέρει οι Ναξιώτες στην Ιταλία, δε θα ....
εμφανιζόταν στη Μήλο. Αν το είχαν φέρει οι Ιταλοί στη Νάξο, δε θα εμφανιζόταν μόνο σε συγκεκριμένα χωριά της ορεινής Νάξου, αλλά σε ολόκληρο το νησί. Ταυτόχρονα η Νάξος με τη Μήλο δεν είχαν ποτέ ανταλλαγές πληθυσμών. Ωστόσο ορεινή Νάξος και Μήλος ήταν τα δύο μοναδικά μέρη στις Κυκλάδες, που αποίκησαν σε μεγάλες μάζες Κρητικοί μετά τις συνεχείς επαναστάσεις τους. Οι Κρητικοί είχαν εκτενείς δεσμούς αίματος με τους Ιταλούς, που είχαν κατακτήσει το νησί και μετέφεραν το γονίδιο. Ταυτόχρονα τα χωριά της ορεινής Νάξου και της Μήλου ήταν κλειστές κοινωνίες που έκαναν δεσμούς μόνο μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτόν διατηρήθηκε το γονίδιο στα μέρη αυτά μέχρι τις ημέρες μας. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζουν αναλυτικά την έρευνά τους οι Ναξιώτες ερευνητές σε συνεργασία με όλη την ομάδα του προγράμματος "Φειδιππίδη" του Πανεπιστημίου, που δημιουργήθηκε για να μελετήσει ακριβώς αυτό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κε Μάρκο μας,
Μήλος όχι Μύλος... μύλος γίναμε...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας.
Προφανώς αυτό ήταν λάθος του αυτόματου ορθογραφικού λεξιλογίου, που έχουν οι υπολογιστές, καθώς δέχονται τις πιο γνωστές λέξεις και, όπως ήταν λογικό, "κράτησε" αυτή που ήταν πιο οικεία (μύλος), και όχι έλλειψη γνώσης. Αν γνωρίζατε από υπολογιστές θα το καταλαβαίνατε. Μπορώ να σας αναλύσω διεξοδικά πως συμβαίνει αυτό, αν δεν το έχετε δει ποτέ. Θα ήταν αστείο να ασχοληθώ με το σχόλιό σας, διότι είναι κάτι πραγματικά ασήμαντο ως προς την αιτία και φυσικά είναι εμφανής ο στόχος σας. Όλοι καταλαβαίνουν. Δυστυχώς, "πέσατε" σε λάθος άνθρωπο. Ο καλοπροαίρετος άνθρωπος θα έκανε απλά τη διόρθωση, αυτός που έχει άλλον στόχο κάνει το δικό σας σχόλιο. Ωστόσο, χαίρομαι που διαβάζετε τα άρθρα μου για να μαθαίνετε. Θα σας έλεγα να έρθετε να παρακολουθήσετε και κάποια διάλεξη στο Πολυτεχνείο, αλλά γνωρίζω πως είστε πολύ μεγάλος στην ηλικία, και όχι μόνο, για κάτι τέτοιο. Οπότε αρκεστείτε στο να μορφώνεστε και όχι στο να βγάζετε κακία σε σημεία που δεν υπάρχει λόγος. Δε δείχνει ποιότητα και επίπεδο ανθρώπου αυτό. Να είστε καλά.