slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Wall Street Journal : Ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει τους επενδυτές


Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να γίνει πιο… mainstream, αλλά ακόμη και αν βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των δημοσκοπήσεων πολλοί δείχνουν να μην πείθονται, αναφέρει η Wall Street Journal σε εκτενές δημοσίευμα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.Οι ανανεωμένες πολιτικές αναταραχές και η προοπτική πρόωρων εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους με πιθανό νικητή το....


ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αυτή την εβδομάδα το χειρότερο selloff στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1987.

Σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν, τα βελτιωμένα δημόσια οικονομικά της Ελλάδα και η ασπίδα που πρόσφερε η Ευρώπη σημαίνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλος φόβος ενός Grexit. Ο ΣΥΡΙΖΑ -που κάποτε απείλησε ανοιχτά να αθετήσει την υποχρέωση της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη προς τους Ευρωπαίους εταίρους- λέει τώρα πως έχει μαλακώσει τη στάση του και το μόνο που θέλει είναι να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος.

Ακόμη κι έτσι, λέει η WSJ, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν πως ενδεχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να προμηνύουν μια νέα και πιο θυελλώδη σχέση με την τρόικα των πιστωτών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ακραίος όσο ήταν το 2012. Αλλά δεδομένου αυτού, αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία στη Βουλή και εφαρμόσουν το πρόγραμμα, όπως λένε ότι θα κάνουν, θα εξαπλωθεί τεράστια δυσαρέσκεια στην Ελλάδα», σχολιάζει ο Yannick Naud, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Sturgeon Capital.

Οι φόβοι αυτοί αποκρυσταλλώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όταν η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε ότι επισπεύδει την ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θεωρεί πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για τον υποψήφιό της, αλλά θα είναι οριακά. Εάν δεν τα καταφέρει θα γίνουν εκλογές έως τις 25 Ιανουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 3 έως 6 ποσοστιαίων μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Το selloff των ελληνικών μετοχών αφάνισε εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση 9 δισ. ευρώ από το Χ.Α. ενώ οδήγησε την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου πάνω από το 8,5% διαγράφοντας την άνοδο των τιμών των τελευταίων δύο ετών.

Αναλυτές εκτιμούν πως ένας συνδυασμός παραγόντων συνέβαλε στην αντίδραση αυτή, όπως το στοιχείο του αιφνιδιασμού στην κίνηση της κυβέρνησης αλλά και η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης της Delta Forex επισημαίνει ότι κάποια από τα μεγαλύτερα hedge funds επενδύουν κερδοσκοπικά στις ελληνικές μετοχές και μεγάλο μέρος του selloff ήταν εντοπισμένο.

Αλλά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ένας αόριστος και πολλές φορές δύστροπος συνασπισμός που «στεγάζει» τους πάντες, από πρώην σταλινιστές, έως τροτσκιστές, μαοϊστές και συνδικαλιστές προκαλεί ανησυχία στον κόσμο, λέει η Wall Street Journal.

Πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη αλλά οι ψηφοφόροι παραμένουν αγανακτισμένοι. Πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού παραμένει άνεργο, το 1/5 των νοικοκυριών ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ το βιοτικό επίπεδο έχει γυρίσει πίσω μια δεκαετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει να πείσει τους επενδυτές και του Ευρωπαίους ηγέτες πως δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Ο χαρισματικός ηγέτης του κόμματος, ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας, που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα διοργανώνοντας φοιτητικές διαδηλώσεις, έκανε το γύρο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών θέλοντας να διαβεβαιώσει πως δεν είναι το «κακό παιδί» της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται λιγότερο την ιδέα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με το παρελθόν.

“Οι πιστωτές μας έχουν συνηθίσει την ιδία ότι θα αναλάβουμε την εξουσία”, δηλώνει ο κ. Παππάς. “Προετοιμαζόμαστε να κυβερνήσουμε τη χώρα και πραγματοποιούμε συναντήσεις με αυτούς που θα πρέπει να συνεργαστούμε”.

Μόλις πριν από δύο χρόνιο ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι “το ευρώ δεν είναι φετίχ” και το κόμμα του δεσμεύονταν ότι θα σκίσει το μνημόνιο, θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες και θα επαναπροσλάβει 150.000 δημόσιους υπάλληλους.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν μιλά πλέον για κρατικοποιήσεις, αναφέρει η WSJ. Σε ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντικαταστήσει τη διαγραφή με την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και ενώ το κόμμα υπόσχεται να παγώσει τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και να αποκαταστήσει το επίπεδο του ελάχιστου μισθού, δεν υποστηρίζει πλέον ότι θα επαναπροσλάβει υπαλλήλους στο δημόσιο. Το κόμμα αναφέρει εξάλλου ότι δεν μπορεί να προσφέρει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης εκτός από μόνο μερικά πολύ στοχευμένα.

“Ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να χαμηλώσει τις προσδοκίες πριν αναλάβει την εξουσία”, δηλώνει ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. “Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να γίνει πιο mainstream”.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δηλώνουν ότι η μελλοντική συνεργασία ή όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας εάν και όταν ανέλθει στην εξουσία, αναφέρει η WSJ.

Το πρώτο τεστ θα μπορούσε να έρθει από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2015 όταν το τρέχον πρόγραμμα – το οποίο πρόσφατα έλαβε μια παράταση δύο μηνών – εκπνεύσει.

“Εάν τα κεντρικά στοιχεία της δημοσιονομικής και διαθρωτικής πολιτικής τηρηθούν, τότε η συνεργασία [μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών] θα είναι δυνατή”, αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος. “Αυτό που αναρωτιέμαι είναι τι θα γίνει όταν [το ευρωπαϊκό] πρόγραμμα εκπνεύσει στις 28 Φεβρουαρίου του 2015. Εάν ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει στις εκλογές και στη συνέχεια δεν θέλει ένα πρόγραμμα, τότε θα είναι χωρίς πρόγραμμα και οι αγορές θα τρελαθούν. Θα είναι μια αρκετά δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα”.

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι η Ελλάδα έχει αποπληρωμές ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του επόμενου έτους και άλλα 3,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Το χρέος βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της χώρας και δεν αναμένεται να αποτελέσει κίνδυνο χρεοκοπίας στις αγορές. Ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να επιμένει σε διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα, οι αποπληρωμές “θα μπορούσαν να γίνουν σημεία ανάφλεξης”, δηλώνει ένας αναλυτής hedge fund με έδρα τις ΗΠΑ.

Πολλοί επενδυτές είναι ακόμα πιο σκεπτικοί, αναφέρει η WSJ προσθέτοντας ότι τέλη Νοεμβρίου οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός και Γιώργος Σταθάκης ταξίδεψαν στο Λονδίνο για να παρουσιάσουν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος σε μεγάλα ξένα fund και τράπεζας.

Δεν έτυχαν καλής υποδοχής. Σε ένα e-mail μετά τη συνάντηση που κυκλοφόρησε ευρέως στον ελληνικό Τύπο, ο αναλυτής Joerg Sponer της Capital Group χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως “χειρότερο από τον κομμουνισμό” και “απόλυτο χάος”, αναφέρει η εφημερίδα.

“Αν δεν ήταν τόσο σοβαροί όταν μιλούσαν θα νόμιζα ότι είναι θεατρικό έργο ή αστείο”, αναφέρει ο αναλυτής στο email προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην αίθουσα έμειναν με την επιθυμία να πουλήσουν ότι έχουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι ο Sponer δεν ήταν παρών στη συνάντηση. Η Capital Group αναγνώρισε ότι το email είναι γνήσιο, αλλά διευκρίνισε ότι αποτελεί προσωπική αξιολόγηση και δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις του οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: