slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

O πρώτος νεκρός στο Norman Atlantic – Έχουν διασωθεί 165 άτομα συνεχής ενημέρωση)



Δραματικές είναι οι προσπάθεις των διασωστών για να μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος τους επιβάτες του φλεγόμενου επιβατηγού οχηματαγωγού Norman Atlantic, με 156 από τους 478, συνολικά να έχουν διασωθεί.

 Πληροφορίες των ιταλικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για νεκρό επιβάτη. Όπως ανέφερε η

Corriere Della Sera ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στη γλίστρα με την σύζυγό του. Η πτώση ήταν μοιραία, ενώ η γυναίκα είναι σώα.

Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχει σε επιχείρηση αερομεταφοράς επιβατών, ενώ άλλο ένα ελικόπτερο προσπάθησε να πλησιάσει στο σημείο, χωρίς επιτυχία.

Νωρίτερα ο Lykavitos.gr μετέδωσε

Αγώνας δρόμο σε εξέλιξη για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης του πλοίο Norman Atlantic.

Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κόπασαν και τα ελικόπτερα που έχουν σπεύσει στην περιοχή κατάφεραν να πλησιάσουν τους επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στο πλοίο για να τους απομακρύνουν.

Μέχρι στις 17.00 έχουν απεγκλωβιστεί 140 άνθρωποι. 40 από τους διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί στο φορτηγό πλοίο Aby Jeannete, άλλοι 14 με ελικόπτερο στο πλοίο Europa Cruise, 49 στο πλοίο Spirit of Pireus εκ των οποίων οι 25 Έλληνες.

Ήδη, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο Λέτσε της Ιταλίας οκτώ από τους διασωθέντες, ανάμεσα στους οποίους τρείς Έλληνες.

Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι της Κυριακής, δόθηκε το “πράσινο φως” σε δυο ελληνικά Super Puma να μετάσχουν στην επιχείρησης διάσωσης. Ήδη το ένα από αυτά απομάκρυνε από το φλεγόμενο πλοίο έξι επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερα παιδιά.

Άλλο ένα ελικόπτερο είναι έτοιμο και ανεφοδιάζεται στην Πρέβεζα, προκειμένου να συνδράμει και αυτό στην επιχείρηση.

Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα.

Eλικόπτερα παραλαμβάνουν επιβαίνοντες
Στο σημείο έσπευσαν τα παραπλέοντα πλοία. Από τα πρώτα που βρέθηκαν δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια. Η Ιταλία έχει στείλει δύο πλωτά μέσα και ένα αεροσκάφος ενώ η Αλβανία έστειλε ναυαγοσωστικά.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού, 150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο. Από αυτούς οι 47 μεταφέρθηκαν στο «Spirit of Piraeus» και είναι πλέον ασφαλείς, αλλά οι υπόλοιποι παραμένουν στη σωσίβια λέμβο, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να μετεπιβιβαστούν. Αλλο ένα επιβάτη παρέλαβε ιταλικό ελικόπτερο και τον μετέφερε σε ιταλικό φορτηγό πλοίο και άλλους επτά ένα άλλο ιταλικό ελικόπτερο.
«Είδα ανθρώπους να πέφτουν στη θάλασσα»
Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό. Ομως παρά τις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του πλοίου, ο ισχυρός άνεμος και η βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να ανέβει η βάρκα στο Norman Atlantic και εγκαταλείφθηκε η επιχείρηση, ενώ οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο Cruise Europa συγκλονισμένοι από την κατάσταση που αντίκρισαν και σε κατάσταση σοκ γιατί δεν κατάφεραν να βοηθήσουν.
Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ υπάρχει έχουν ετοιμαστεί καμπίνες για να φιλοξενήσουν τον κόσμο.
Περίπου στις 2 μ.μ. άρχισαν να μεταφέρονται στο Cruise Europa επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου με ελικόπτερο. Από τους πρώτους ήταν ένα 12χρονο παιδί με τη μητέρα του και ένας Τούρκος με τη σύζυγό του. «Τα ξημερώματα ακούσαμε μία έκρηξη. Είδα ανθρώπους να πηδάνε στη θάλασσα γιατί φοβήθηκαν ότι θα εκραγεί το πλοίο», ανέφερε ο Τούρκος.
Ενώ στο σημείο βρίσκονται ήδη πυροσβεστικά σκάφη που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Τόσο στο Cruise Europa, όσο και στα άλλα πλοία που βρίσκονται εκεί έχει αρχίσει η μεταφορά ατόμων με ελικόπτερο, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, που αρχικά μεταφέρονται στο ιατρείο και στη συνέχεια τους παρέχονται ζεστά ροφήματα και κουβέρτες, ενώ δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Τρία μικρά παιδιά, που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic, μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε και από εκεί θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο, καθώς παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας. Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Τα άλλα πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια έχουν εντολή να σχηματίσουν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, προκειμένου να το προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες και να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία επιβίβασης των εγκλωβισμένων σε σωσίβιες λέμβους και η μετεπιβίβασή τους σε άλλο πλοίο.
Στο σημείο βρίσκονται ήδη δύο ρυμουλκά που ρίχνουν νερό στη φωτιά και φαίνεται πως η πυρκαγιά στο πλοίο έχει περιοριστεί.
Δύο εγκλωβισμένοι στη «γλίστρα»
Πριν από λίγη ώρα στο κέντρο επιχειρήσεων έφτασαν οι πληροφορίες για δύο επιβάτες που είναι εγκλωβισμένοι. Το Super Puma που βρίσκεται στο σημείο τους εντόπισε εγκλωβισμένους στη «γλίστρα» του πλοίου, καθώς προσπάθησαν να βγουν με αυτό τον τρόπο από το πλοίο, και γίνεται σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα γίνει η επιχείρηση για τη διάσωσή τους.
Περίπου στις 13.20, ελικόπτερο έκανε προσπάθεια να ρίξει σκάλα πάνω από το πλοίο, για να πάρει επιβάτες. Αρχικά δεν τα κατάφερε, ενώ σε δεύτερη προσπάθεια, παρέλαβε δύο γυναίκες.
«Προσευχηθείτε για εμάς»
Δραματικές είναι οι μαρτυρίες επιβατών. Ενας από αυτούς ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος. Εκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».
Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ.
«Κοιμόμασταν και μας ξύπνησε ο συναγερμός», είπε άλλος επιβάτης, περιγράφοντας τον πανικό τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα.
Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω», είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σημειώνοντας πως όταν άρχισε το πάτωμα στο κατάστρωμα όπου βρίσκονταν οι σωσίβιες λέμβοι να καίει, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και ανέβηκε στο πιο πάνω κατάστρωμα, όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο αλλά δεν έχει σωσίβες λέμβους.
«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούγεται να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο». «Καίγονται αυτοκίνητα. Τα βλέπουμε να καίγονται» τόνισε, σημειώνοντας πως το εσωτερικό του πλοίου έχει εκκενωθεί εντελώς.
«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα. Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν… Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό», είπε άλλος επιβάτης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ενημέρωση που έχουν οι επιβάτες και προέρχεται από τον καπετάνιο είναι ότι θα έρθει ένα ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο. «Το θέμα είναι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.
Στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.
Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: