slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έκδοση του βιβλίου Μουσικές Καταγραφές


Έκδοση του βιβλίου Μουσικές Καταγραφές Ι - 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο των Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανου Φευγαλά.
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας το βιβλίοΜουσικές Καταγραφές Ι - 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς, ενώ η....
 έκδοση αποτελεί τον πρώτο τόμο από σειρά καταγραφών. Τον πρόλογο γράφει ο διακεκριμένος μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Στις 302 σελίδες της έκδοσης περιλαμβάνονται 184 οργανικοί σκοποί από 40 νησιά καταγεγραμμένοι σε νότες, έτσι ώστε να αποτυπώνεται με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο το εκάστοτε μουσικό ύφος. Οι καταγραφές αφορούν συγκεκριμένες ηχογραφήσεις 86 οργανοπαιχτών των παλιότερων γενεών και τα όργανα που καταγράφηκαν είναι: βιολί, λύρα, νιάκαρα, πιθκιαύλι, τσαμπούνα, κλαρίνο και γκάιντα. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) και περιλαμβάνει επεξηγηματικό σημείωμα και πηγές. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 34 εκδοχές οργανικών σκοπών από τις Κυκλάδες, όπως καταγράφηκαν από ηχογραφήσεις παλιών ντόπιων οργανοπαιχτών όπως ο Γιάννης Αντιλαβής (βιολί), ο Αποστόλης Αρμελενιός (βιολί), ο Αγ. Βερώνης (τσαμπούνα), ο Αντώνης Γεροντάρης (βιολί), ο Δημήτρης Γονιδάκης (βιολί), ο Κώστας Γονιδάκης (βιολί), ο Στέφος Γονίδης (βιολί), ο Γιάννης Γούναρης (βιολί), ο Αντώνης Κόμης (βιολί), ο Κυριάκος Κυδωνιέας (τζαμπούνα), ο Γιάννης Μπαρδάνης (βιολί), ο Δημήτρης Νομικός (βιολί), ο Ιωάννης Πατήρης (βιολί), ο Κώστας Παπαγεωργίου (βιολί), ο Στέφανος Συνοδινός (βιολί), ο Νικόλας Στεφανόπουλος (βιολί), ο Γιώργος. Στεφανίδης (βιολί), ο Φραντζέσκος Τζιωτάκης (βιολί) και ο Αντώνης Χατζόγλου  (βιολί).
 Στη γενικότερη δημιουργική διάθεση να μελετηθεί ο λαϊκός πολιτισμός, η συμβολή της έκδοσης εντοπίζεται στη μελέτη και ανάδειξη του μουσικού ύφους των παλιότερων γενεών. Το υλικό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων παραμέτρων (μουσικοί τρόποι, μορφή, μελωδική κίνηση, διάνθιση, κλπ.), και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ύλη στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων, συγκερασμένων και μη.
Συμπληρωματικά στοιχεία: EPN 1198, ISMN 979-0-69151-676-8, σελίδες: 302, μέγεθος: 210 x 297 mm
Περισσότερες πληροφορίες, το εξώφυλλο, περιεχόμενα, αποσπάσματα από τον πρόλογο, κλπ.,  περιέχονται στο σύνδεσμο:
Τα βιογραφικά των συγγραφέων είναι προσβάσιμα στο σύνδεσμο:http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/p/blog-page_3.html.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας (Πανεπιστημίου 39 - 105 64, Αθήνα, τηλ. 210 32.21.786) καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα:
Λαμπρογιάννης Πεφάνης - Στέφανος Φευγαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: