slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Υπερδημοσκόπηση-Ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων


Ένα εικοσιτετράωρο πριν την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το πολιτικό προσωπικό της χώρας κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, αφού το ενδεχόμενο να βγει λευκός καπνός από τη Βουλή αύριο το μεσημέρι φαντάζει και είναι μακρινό.
Από τις 8 Δεκεμβρίου, όπου ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση των διαδικασιών για την
εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, φέροντας πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μέχρι σήμερα διεξήχθησαν μια ντουζίνα και πλέον δημοσκοπήσεις.

Όλες κατέγραψαν το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων για λογαριασμό της ΝΔ, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό λόγω της αύξησης της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της.

Το TheTOC επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου 13ων δημοσκοπήσεων των εταιρειών Interview, Marc, Metron Analysis, MRB, Public Issue, Rass, Pulse RC από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα και δημοσιεύσει τους μέσους όρους που προκύπτουν κάνοντας μια άτυπη υπερδημοσκόπιση.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει μια βουλή έξι κομμάτων με ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 3,3% με τα υπόλοιπα κόμματα να κινούνται πέριξ του 5%. Οριακά και κοντά, αλλά κάτω από το 3% είναι οι ΑΝΕΛ, ενώ η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός βουλής. Τέλος εξαιρετικά υψηλό παραμένει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφους, ενώ αν σε αυτό προστεθούν τα Άκυρα - Λευκά και το Άλλο Κόμμα τότε το ποσοστό προσεγγίζει το 1/4 των απαντήσεων.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26,7%, η ΝΔ 23,4%, το Ποτάμι 5,6%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ 5%, οι ΑΝΕΛ 2,7%, το ΛΑΟΣ 1,7% η ΔΗΜΑΡ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%. Το Άλλο κόμμα συγκεντρώνει 5%, τα Άκυρα Λευκά 5,9% και τέλος η αδιευκρίνιστη ψήφος 12,8%.

Δημήτρης Χατζηνικόλας
http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: