slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Μύκονο - Απορρίμματα και ΦΠΑ τα κυρίαρχα θέματα


Μύκονος: Έκδηλη η ανησυχία για την διαφαινόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο* Κυρίαρχο θέμα παραμένει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων * Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον βουλευτή Νίκο Συρμαλένιο και την περιφερειακή σύμβουλο Ν. Αιγαίου με τη "Νησιωτική Ανατροπή" Άννα Μαυρουδή επισκέφθηκαν την Κυριακή 30/11 και τη Δευτέρα 1/12 τη Μύκονο.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συναντήθηκαν στο δημαρχείο με το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Καλπουτζή και εργαζόμενους στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στο Κέντρο Υγείας με την πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Ντίνα Σαμψούνη και στο αεροδρόμιο με τον Αερολιμενάρχη Νάσο Κόλλια και τον αναπληρωτή του Δημήτρη Μούρτο.
Επίσης, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (ΚΕΠΟΜ) και τους δημοτικούς συμβούλους Άννα Καμμή και Δημήτρη Ρουσσουνέλο, καθώς και με τον εκπρόσωπο του συνεταιρισμού ανακύκλωσης των απορριμμάτων «ΜΟΙΚΟΝΟΣ», Σταύρο Ασημομύτη.
Η επίσκεψη στο νησί και όλες οι συναντήσεις έγιναν με φόντο τις δραματικές εξελίξεις που απορρέουν από την διαφαινόμενη αποδοχή εκ μέρους της συγκυβέρνησης όλων των προαπαιτούμενων της τρόικας και ειδικότερα της διαφαινόμενης αύξησης των μέχρι σήμερα μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, η ανησυχία όλων των παραγόντων και των επιχειρηματιών στο νησί ήταν διάχυτη, ανεξάρτητα από την καλή πορεία του τουρισμού κατά τη φετινή χρονιά.
Στη συνάντηση στο δήμο, ο ίδιος ο δήμαρχος μας ανέφερε ως κυρίαρχο πρόβλημα τη διαχείριση των σκουπιδιών, την επαναδιαμόρφωση και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς και την διαδικασία της ανακύκλωσης που έχουν ήδη αναθέσει σε ιδιώτη, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο η υπογραφή τριμερούς σύμβασης με τον «ΜΟΙΚΟΝΟΣ» και την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης με αντικείμενο την προώθηση ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης, επισημάνθηκε η μεγάλη έλλειψη προσωπικού τόσο όσον αφορά τη συλλογή των απορριμμάτων, όσο και ως προς τη στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά και για την κάλυψη των λοιπών αναγκών του δήμου. Σε ό,τι δε αφορά την κατάσταση του Λιμενικού Ταμείου, πρέπει να σημειωθεί ότι ανήκει ήδη στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και αυτό -παρά την προσφυγή πολιτών και του Δήμου στο ΣτΕ- τους δεσμεύει, λόγω της διαφαινόμενης ιδιωτικοποίησης, ως προς την δυνατότητα αξιοποίησης των χερσαίων λιμενικών χώρων, ενώ έχει τεθεί στο τραπέζι πρόταση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου για αναδιοργάνωση και πιθανή ενοποίηση λιμενικών ταμείων των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους και το καθεστώς κυριότητας. Τέλος στον Δήμο, τέθηκε από την πλευρά μας το ζήτημα που προέκυψε από το υπό συζήτηση ν/σ του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων στη βουλή, όπου επιχειρείται η επέκταση της ΕΥΔΑΠ και εκτός Αττικής με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των υφιστάμενων ΔΕΥΑ.
Στο Κέντρο Υγείας η συζήτηση περιστράφηκε στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και ειδικότερα στην υποστελέχωση κυρίως από πλευράς γιατρών και ειδικότερα στην έλλειψη καρδιολόγου και ορθοπεδικού, που δεν περιλαμβάνεται ούτε στην πρόσφατη προκήρυξη πέντε θέσεων επικουρικών γιατρών, την ίδια στιγμή που στο νησί λειτουργούν τρία ιδιωτικά διαγνωστικά πολυιατρεία.
Τέλος, στο αεροδρόμιο, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόσφατη απόφαση ιδιωτικοποίησης των δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων και επισημάνθηκαν οι αρνητικές συνέπειες, με πρώτη αυτή της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, με προφανείς επιπτώσεις στη μείωση της επιβατικής κίνησης και ιδιαίτερα στον τουρισμό.
Από την πλευρά μας ως ΣΥΡΙΖΑ, τους ενημερώσαμε για τις θέσεις μας και αναφερθήκαμε στην πληθώρα των παρεμβάσεων μας σε όλα τα επίπεδα τόσο για τα προβλήματα της Μυκόνου όσο και συνολικά για τα νησιά και δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε την στήριξή μας σε όλα τα αιτήματα που διασφαλίζουν τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του νησιού με γνώμονα τη διασφάλιση των δημόσιων αγαθών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

2/12/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: