slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μήνυμα Σεβασμιωτάτου Μητρ. Παροναξίας για εορτή Χριστουγέννων 2014


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014
Το μοναδικό γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, το οποίο για μια ακόμη φορά η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να εορτάσει, αλλά και η υποδοχή της νέας χρονιάς 2015, μου δίνουν την ευλογημένη δυνατότητα και την μεγάλη χαρά, να επικοινωνώ με τους αγαπητούς και πολυπληθείς αναγνώστες σας, προκειμένου να εκφράσω τις εόρτιες πατρικές ευχές μου.
Κάθε χρόνο τις ημέρες αυτές ως Επίσκοπος της Εκκλησίας, αισθάνομαι βαθειά την ανάγκη να μεταφέρω στις καρδιές των ανθρώπων, το βαθύτερο νόημα της μεγάλης εορτής της Γεννήσεως του..... Χριστού. Είναι γεγονός ότι η ενανθρώπηση του Κυρίου μας, αποτελεί το μεγαλύτερο θαύμα που συνετελέσθη ανά τους αιώνες επί της γης. Και όπως είναι γνωστό, τα θαύματα δεν απευθύνονται στη λογική των ανθρώπων, αλλά στην αγαθή προαίρεση της καρδιάς τους. Γι’αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία, μας προετοιμάζει πνευματικά μέσω της νηστείας που προηγείται της εορτής, ώστε έχοντας καθαρίσει τις καρδιές μας «από παντός ρύπου», να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το θαύμα της γεννήσεως του Χριστού και να ζήσουμε το γεγονός της σωτηρίας που απορρέει από αυτό...


Στη σημερινή όμως πραγματικότητα, δεν είναι μόνο η αδυναμία της ανθρώπινης λογικής που εμποδίζει τον άνθρωπο να διεισδύσει στο βάθος της Θείας αγάπης. Αυτό που αποτελεί σήμερα το κυριότερο εμπόδιο στη βίωση του θαύματος των Χριστουγέννων, είναι ο ίδιος ο τρόπος της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, που τον έκανε να χάσει κάθε επαφή με το μυστήριο και το θαύμα. Πώς να μιλήσεις σήμερα για την Θεία αγάπη, όταν ο άνθρωπος εγκλωβισμένος στον ατομισμό του έχασε ακόμα και την αίσθησή της; Πώς να προσκαλέσεις το σύγχρονο άνθρωπο να παραστεί ως ταπεινός προσκυνητής ενώπιον του Θείου Βρέφους, όταν καθημερινά προσκυνά τα φθαρτά είδωλα του σύγχρονου κόσμου;
Παρά ταύτα, αυτός ο αυτονομημένος από το Θείο θέλημα άνθρωπος, αυτός ο φθαρτός κόσμος με την απανθρωπιά και την αλαζονεία που τον διακρίνει, έγινε το αντικείμενο του πόθου του Θεού, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά έρχεται να γεννηθεί, αναζητώντας τόπο στο κατάλυμα της καρδιάς του καθενός. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας στην πρόνοια του Θεού και να κάνουμε πράξη το μήνυμα της αγάπης που μας μεταφέρει η εορτή των Χριστουγέννων, όχι όμως ευκαιριακά και με ημερομηνία λήξεως, αλλά συνεχώς και αδιαλείπτως.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα κινούμενη η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, αγωνίζεται με τις λιγοστές της δυνάμεις της αλλά με πολλή πίστη, να μεταφέρει όχι μόνο την περίοδο των εορτών αλλά κάθε στιγμή του χρόνου, αυτό το ελπιδοφόρο αγαπητικό μήνυμα των Χριστουγέννων. Με την ταπεινή αλλά ειλικρινή μας φιλανθρωπική μας δραστηριότητα, προσπαθούμε καθημερινά να ανακουφίζουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις υλικές αλλά και πνευματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας στα τρία ευλογημένα νησιά της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο.
Εύχομαι από τα βάθη της πατρικής μου καρδιάς, τα φετινά Χριστούγεννα να αποτελέσουν για όλους την αφετηρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα, που θα μας φέρει πιο κοντά στο Θεό αλλά και μεταξύ μας. Ο Χριστός μας που ανατέλλει ως Ήλιος της Δικαιοσύνης να φωτίσει με το φως της ελπίδας τη ζωή όλων, διαλύοντας το σκοτάδι της απόγνωσης και του άγχους που κυριαρχεί. Το δε νέο έτος 2015 να είναι ευλογημένο κατά πάντα και να σημάνει την έξοδό μας από την δεινή κρίση που μας ταλαιπωρεί.



Καλά Χριστούγεννα
καί εὐλογημένο τό νέο ἔτος 2015

Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: