slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΡΙΖΑ: Oι λίστες προκαλούν αναταράξεις


Ως ένδειξη ότι οι εταίροι θεωρούν πιθανή μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες -και ως εκ τούτου προτιμούν να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση που θα προκύψει μέσα από αυτή τη διαδικασία- εκλαμβάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα άκαμπτης στάσης που αποδίδεται στην τρόικα. Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου σε «αγκάθι» αναδεικνύεται το ζήτημα των ψηφοδελτίων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε, έχοντας δεσμευθεί για συγκεκριμένα μέτρα έναντι της τρόικας τη στιγμή που στο εσωτερικό επένδυσε στο αφήγημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, και τώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Θεωρούν, επίσης, ότι η κυβερνητική θέση ότι το χρέος είναι βιώσιμο ουσιαστικά αποτέλεσε για τους δανειστές το άλλοθι προκειμένου να εγκαταλείψουν τη δέσμευση ότι, εάν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα προχωρήσουν σε περαιτέρω απομείωση του χρέους.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε χθες (ρ/σ ALPHA) την πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου «να διερευνήσουν τη δυνατότητα συμφωνίας-πακέτο και για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και για τον ακριβή χρόνο των εκλογών και για μια προσπάθεια εθνικής συνεννόησης με στόχο την απομείωση του χρέους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που αναμενόταν αργά χθες να επιστρέψει από το ταξίδι του σε Ισπανία και Φλωρεντία, όπου μίλησε στο ιδρυτικό συνέδριο των Podemos και στο συνέδριο του Transform Europe!, αντίστοιχα, έχει να αντιμετωπίσει το κύμα δυσαρέσκειας που διαμορφώνεται και πάλι στο εσωτερικό του κόμματος. Αφορμή, το θέμα των προεκλογικών συμμαχιών και της στελέχωσης των ψηφοδελτίων, αλλά και η συνέχιση των διεθνών επαφών του κόμματος. Για τα ψηφοδέλτια, η Κουμουνδούρου έσπευσε να σχολιάσει ότι «ελάχιστη σχέση με την πραγματικότητα» έχουν τα δημοσιεύματα και η περιρρέουσα ονοματολογία και παραπέμπει τις σχετικές αποφάσεις στις συλλογικές διαδικασίες, τον κατάλληλο χρόνο. Ωστόσο, η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνει να θεωρεί ότι δεν είναι τυχαία η συζήτηση που έχει ανοίξει και, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να βρεθεί προ τετελεσμένων, ζητεί να αρχίσει άμεσα ο σχετικός διάλογος.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση βλέπει, επίσης, με σκεπτικισμό τις συναντήσεις που μέχρι τώρα είχαν και θα έχουν και προσεχώς τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με ξένα επενδυτικά hedge funds και τραπεζικούς οργανισμούς, όπως οι συναντήσεις που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο οι κ. Γ. Σταθάκης και Γ. Μηλιός. Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής Γ. Δραγασάκης, ο οποίος θα μιλήσει στο συνέδριο του Ινστιτούτου Levy, που πραγματοποιείται στις 21 και 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα, υπεραμύνθηκε αυτών των επαφών και δήλωσε (ΑΘΗΝΑ 9,84) «περήφανος για αυτή τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ», για την επιλογή της αδιαμεσολάβητης σχέσης με όλα τα κέντρα ισχύος, αναφέροντας ενδεικτικά την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τις αγορές.

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: