slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Άγριες «μάχες» για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Στην αναμονή οι ΠΑΣΟΚοι υποψήφιοι... μόνο τους ψήφους θέλουν


Γράφει ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο καταδικασμένος ΣΥΡΙΖΑίος
Η «εισβολή» πασοκογενών στις λίστες και τα αναχώματα από προεδρικούς και «λαφαζανικούς» - «Κόβεται» μάλλον η Λούκα Κατσέλη, εν αναμονή πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Τα ψηφοδέλτια, που θα εμφανίσει στις εθνικές εκλογές, τις οποίες αναμένει το αργότερο τον Μάρτιο του 2015, αρχίζει να φιλοτεχνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις αφόρητες εσωκομματικές πιέσεις, αλλά και την ανάγκη διεύρυνσης και έκφρασης ενός ευρύτερου και πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία.

Tο δημοσκοπικό προβάδισμα και η συνεπαγόμενη δυναμική νίκης που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου συνωστισμό για τις εκλογικές λίστες, με αποτέλεσμα να μαίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο.

Κυρίως η εισροή πασοκογενών δυνάμεων, που βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως το «νέο ΠΑΣΟΚ» ταρακουνά τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και ευαισθητοποιεί αντανακλαστικά του παραδοσιακού μηχανισμού, που ζητεί από τον κ. Αλέξη Τσίπρα να υπάρξουν «μετρημένα» και προσεκτικά ανοίγματα στις συνεργασίες αυτές.

Η δε αριστερή πτέρυγα θέτει ως απαράβατο όρο να μην έχουν ψηφίσει και να μην έχουν εφαρμόσει μνημόνια οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος και υποστηρίζει ότι δεν είναι επαρκές κριτήριο η καταψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο για να περιληφθεί κάποιος στα ψηφοδέλτια. Παρά ταύτα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή νυν, ανεξάρτητων, βουλευτών, που ναι μεν έχουν την τελευταία διετία σταθερή αντιμνημονιακή στάση και αντιπολιτεύονται σφόδρα την κυβέρνηση, αλλά παλαιότερα είχαν εμπλοκή με μνημονιακές καταστάσεις (Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Μάρκος Μπόλαρης και άλλοι).

Επισήμως οι διεργασίες είναι «παγωμένες» μετά την απόφαση της κεντρικής επιτροπής να μεταθέσει για αργότερα τη σχετική διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Η ονοματολογία ωστόσο δίνει και παίρνει, καθώς η αδημονία γρήγορες εξελίξεις και η διάχυτη φιλοδοξία σε ένα στελεχιακό δυναμικό, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει για πρώτη φορά την ευκαιρία πολιτικής καριέρας, είναι ασυγκράτητες.

Η ηγετική ομάδα έχει δώσει ανεπισήμως το σήμα και όλες οι τάσεις και οι εσωκομματικές ομάδες διαμορφώνουν τις προτάσεις τους προς το κεντρικό επιτελείο, με συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Μάλιστα έως ένα βαθμό ο περιορισμός εσχάτως των αμφισβητήσεων και της εσωκομματικής κριτικής οφείλεται και στο ότι όλες οι πλευρές επιζητούν ευνοϊκή μεταχείριση των προτάσεών τους, με αποτέλεσμα να βάζουν στην άκρη τις όποιες πολιτικές διαφορές τους με την ηγετική ομάδα, που θα έχει ουσιαστικά και τον πιο αποφασιστικό ρόλο στις επιλογές των υποψηφίων.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι η άτυπη διαπραγμάτευση στο εσωτερικό του παλιού Συνασπισμού, ήτοι στην ισορροπία που θα βρεθεί ανάμεσα στην προεδρική ομάδα και το αριστερό ρεύμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Εκτιμάται ότι από τις συζητήσεις αυτές θα προκύψει περίπου το 60% με 70% των υποψηφίων, με την λαφαζανική πλευρά να διεκδικεί ένα μερίδιο γύρω στο 25% στο σύνολο των υποψηφίων, με ταυτόχρονη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών σε κάθε περιφέρεια για την εκλογή των εκλεκτών της.

Μάλιστα εκτός των σημερινών βουλευτών που διαθέτει και επιδιώκει την επανεκλογή τους, η αριστερή πλατφόρμα θέλει στο επόμενο κοινοβούλιο στελέχη όπως οι κύριοι Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Γιάννης Τόλιος και οι κυρίες Σόφη Παπαδόγιαννη, Δέσποινα Σπανού και άλλες.

Το υπόλοιπο περίπου ένα τρίτο των θα προκύψει από τη «συνεισφορά» των άλλων εσωκομματικών ομάδων, αλλά και τις συνεργασίες. Τη μερίδα του λέοντος από τη διαδικασία ανοίγματος των ψηφοδελτίων διεκδικεί η Σοσιαλιστική Τάση των κυρίων Αλέξη Μητρόπουλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά και οι άλλες, διάσπαρτες ή και οργανωμένες εκφράσεις των πασοκογενών δυνάμεων. Όσο κι αν πολλοί από τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν αμφίπλευρο άνοιγμα και προς τα αριστερά – με συμμετοχή για παράδειγμα των κυρίων Κώστα Λαπαβίτσα, Παναγιώτη Σωτήρη και άλλων – ο κύριος όγκος των συνεργασιών θα προέλθει από την σοσιαλδημοκρατία.

Στόχος των πασοκογενών είναι να έχουν έναν με δύο υποψηφίους σε κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας και γενικά το ποσοστό τους να κυμανθεί γύρω στο 10% με 15%, ανάλογα και την περιοχή.

Η Σοσιαλιστική Τάση έκανε επίδειξη δύναμης την περασμένη Πέμπτη συγκεντρώνοντας σε εκδήλωση πολλά επιφανή στελέχη από τον αυτοδιοικητικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό χώρο, τα οποία αναζητούν διέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ και φλερτάρουν με την ιδέα της συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτιά του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται άνθρωποι με δράση σε δήμους, όπως ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, οι κύριοι Παναγιώτης Κόνσουλας από το Βύρωνα, Δημήτρης Κελάφας από το Περιστέρι, ο κ. Βαγγέλης Σημαντράκος από τη Δυτική Μακεδονία, συνδικαλιστικά στελέχη όπως ο κ. Δημήτρης Βερβεσός από τους δικηγόρους, ο κ. Θέμης Μπαλασόπουλος από τους ΟΤΑ, ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Οδυσσέας Ντριβαλάς, η κυρία Άννα Τσαπαρίκα της ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΙΚΑ, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, η ζωή Καρκούλια, πρώην μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και πολλοί άλλοι.

Κοντά στη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ορισμένοι πρώην του ΠΑΣΟΚ που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, θεωρείται ότι είναι γενικά άφθαρτοι και μακριά από τις λογικές της μνημονιακής λαίλαπας, ενώ διατηρούν και ισχυρή κοινωνική αποδοχή στις περιοχές τους. Μεταξύ αυτών είναι ο κ. θανάσης Γικόνογλου στην Ημαθία, η κυρία Μαρία Θεοχάρη στην Καρδίτσα, η κυρία Μαρία Κυριακοπούλου στην Αχαΐα, ο κ. Λάμπρος Μίχος στην β’ Αθήνας και άλλοι. Τουναντίον για την περίπτωση της κυρίας Λούκας Κατσέλη, με την οποία ο κ. Τσίπρας έχει άριστες σχέσεις, φαίνεται να υπερισχύει η άποψη ότι είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί σε κρίσιμη θέση μετεκλογικά, παρά να μετέχει στα ψηφοδέλτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: