slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου


Γ. Χατζημάρκος για Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: «Δουλειά μας είναι να πάμε τα πράγματα μπροστά και θα τα πάμε. Το πιο δύσκολο είναι να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να ακούει την αλήθεια»

Με 40 θετικές ψήφους, έναντι.... 4 αρνητικών και 3 λευκών, εγκρίθηκε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2015, εισηγητής των οποίων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμων Ζαννετίδης.
Ο Προϋπολογισμός της ΠΝΑΙ ανέρχεται σε 79.386.220,34 ευρώ και καταρτίστηκε με την έγκριση της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας του Υπουργείο Εσωτερικών .
Το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΝΑΙ για το 2015 ανέρχεται στο ύψος των 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 52,9 εκατ. ευρώ για τα Δωδεκάνησα και 19,1 εκατ. ευρώ για τις Κυκλάδες.
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τους διαθέσιμους πόρους και θα πρέπει να προσαρμοστεί στο πλαίσιο του ψηφισθέντος, σήμερα, προγράμματος.
Ειδικότερα, πρόκειται για 434 συνολικά έργα, 271 έργα για τα Δωδεκάνησα προϋπολογισμού μελέτης 177 εκατ. ευρώ και 163 για τις Κυκλάδες, προϋπολογισμού μελέτης 133 εκατ. ευρώ . Το εν λόγω τεχνικό πρόγραμμα πρόκειται να τεθεί σε εκκαθάριση τον προσεχή Ιανουάριο, από την σημερινή περιφερειακή αρχή, καθώς στο μεν τεχνικό πρόγραμμα των Κυκλάδων προκύπτει άνοιγμα 32 εκατ. ευρώ , στο δε τεχνικό πρόγραμμα των Δωδεκανήσων, το άνοιγμα ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, η ΠΝΑΙ προχωρά στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για να διεκπεραιώσει το έργο του ελέγχου και αξιολόγησης των 434 συνολικά έργων, καθώς η εικόνα που έχει η νέα περιφερειακή αρχή γι αυτά, είναι ασαφής και συγκεχυμένη. 


Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη
Έντονη ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη .κ Γιώργου Χατζημάρκου σε τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων της μειοψηφίας, κατά της σύνταξης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, οι οποίες είχαν έντονη κομματική χροιά.
Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για « γενική και αόριστη μνημονιακή ρητορική, με σημαία ευκαιρίας, από κομματικούς χώρους οι οποίοι στεγάζουν σήμερα τους μνημονιακούς που έμειναν άστεγοι από τα μνημονιακά τους κόμματα, που είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία».
«Όταν ξεκινήσετε την επανάσταση που ευαγγελίζεστε, απευθύνετε και σε μας μια πρόσκληση. Μπορεί να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Αλλά ξεκινήστε την κάποτε την επανάσταση, γιατί βολεμένοι μέσα στην αστική τάξη, διαφημίζοντας, δίκην ρεκλάμας, επαναστάσεις, είναι εύκολο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τονίζοντας ότι η ΠΝΑΙ προσπαθεί να συντάξει προϋπολογισμό σε ένα πλαίσιο χρεοκοπίας της χώρας, καταφέρθηκε κατά εκείνων που μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου προπαγανδίζουν κομματικές πολιτικές και ζήτησε να εγκαταλείψουν τον λαϊκισμό και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, αν έχουν.
«Μπορεί να είναι κανένας ευτυχής με αυτόν το προϋπολογισμό; Με τους κανόνες και τα πολλά επίπεδα ελέγχου; Προφανώς όχι. Συγκεκριμένες προτάσεις υπάρχουν, πέρα από μια αόριστη συζήτηση, ένα σύννεφο περί διεκδικητικού πλαισίου, λεβεντιάς ή μαγκιάς; Χαρά μας να καταθέσετε εσείς τον επόμενο προϋπολογισμό και θα σας το ζητήσουμε εγγράφως. Θα χαρούμε να υποδεχθούμε την δική σας πρόταση Κριτική μόνο; Μόνο λαϊκισμό που σήμερα «πουλάει»; Ποια είναι η αντίσταση;» διερωτήθη και πρόσθεσε: «Δεν έχω πρόβλημα να συνταχθώ με οποιαδήποτε πρόταση οποιουδήποτε πολιτικού φορέα που μπορεί να προσφέρει στον τόπο».
Σε αντίθεση με την αόριστη κριτική, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε και στην συνεδρίαση του ΠΣ την συγκεκριμένη πρόταση που έχει καταθέσει στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ για την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της μεταβίβασης σε αυτήν του συνόλου των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, όποια μορφή κι αν έχουν. 


Ο Περιφερειάρχης μίλησε ακόμη για υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, λέγοντας πως το ζητούμενο δεν είναι να γίνεται κανείς αρεστός, αλλά στο να εκπαιδεύσει τον κόσμο να ακούει την αλήθεια. «Ό,τι έχει να κάνει με νοοτροπίες είναι το πιο δύσκολο» τόνισε.
Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, μετά και τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι το έργο ουδέποτε εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, απλά η προηγούμενη περιφερειακή αρχή το ενέγραψε στο Τεχνικό Πρόγραμμά της. Η όλη συζήτηση με τον τρόπο που γίνεται, χωρίς να αποκαλύπτεται η αλήθεια, παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και δημιουργεί την εντύπωση της απένταξης από το ΕΣΠΑ ενός έργου που ουδέποτε εντάχθηκε.
Στην κριτική που δέχθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι πρόκειται για έργα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, για τα οποία υπάρχει ένα overbooking της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό τον Ιανουάριο θα γίνει αναγκαστικά εκκαθάριση του προγράμματος, ώστε να προχωρήσουν τα έργα που μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν. Άλλωστε, για την αξιολόγηση και εκκαθάριση του Τεχνικού Προγράμματος, κρίθηκε αναγκαία η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου από την Περιφέρεια, λόγω των ελλιπών στοιχείων που παραδόθηκαν στη νέα περιφερειακή αρχή.


Στην κριτική του κ. Μαχαιρίδη ο κ. Χατζημάρκος απάντησε ότι βασίζεται σε στοιχεία και αριθμούς και πως ο εύκολος τρόπος για να αποφύγει κανείς την αλήθεια και τον διάλογο είναι οι μαγκιές και οι θεατρινισμοί, πρακτικές στις οποίες δεν πρόκειται να ενδώσει, μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας προς τους πολίτες.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ακόμη να εγκαταλειφτεί η εύκολη τακτική να επιρρίπτονται στους δήμους όλες οι ευθύνες για τις αστοχίες των τεχνικών προγραμμάτων. Ακόμα και στο βαθμό που μπορεί πράγματι να υπάρχουν ευθύνες στους δήμους , τόνισε πως «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και με ειλικρίνεια συμπαρασύροντας και εκείνους τους δήμους που έδειξαν αδυναμία, απροθυμία ή ολιγωρία να προχωρήσουν», έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την προσπάθεια που γίνεται στο επίπεδο των αντιπλημμυρικών έργων, να συγκεντρωθούν και να επικαιροποιηθούν οι μελέτες που έχουν οι δήμοι, ώστε να προχωρήσουν τα έργα θωράκισης του νησιού. Κατέληξε λέγοντας: «Δουλειά μας είναι να πάμε τα πράγματα μπροστά και θα τα πάμε»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: