slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Να ανακαλύψουμε και πάλι την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Η 25η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Η βία προς τις γυναίκες έχει πολλά πρόσωπα όπως ο οικονομικός εκβιασμός, η σεξουαλική ταπείνωση, ο τραυματισμός, ο σωματικός βιασμός. Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες. Το 16% των γυναικών είναι αλλοδαπές. Η βία και η κακοποίηση γυναικών έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας που δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς. Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Αυτή η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο. Είναι βέβαιο ότι αν κάποιος υποστεί βία υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξαναυποστεί και μάλιστα με χειρότερο και πιο βάναυσο τρόπο. Η μακροχρόνια βία είναι μια συμπεριφορά που.....
επηρεάζει την ψυχική ισορροπία της γυναίκας όπως και την γενικότερη δραστηριότητά της. Ένα άτομο που κακοποιείται δεν μπορεί να είναι λειτουργικό και βέβαια πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Άλλες παρουσιάζουν ψυχοσωματικές διαταραχές άλλες είναι στα πρόθυρα της κατάθλιψης, άλλες είναι μέσα στην κατάθλιψη. Σε μια οικογένεια και τα παιδιά επηρεάζονται ή και βιώνουν είτε έμμεσα είτε άμεσα τη βία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες. Οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους, να ξεπεράσουν το φόβο τους και να απευθυνθούν στις κοινωνικές δομές της Πολιτείας όπου υπάρχουν. Η σιωπή σε αυτά τα γεγονότα από πλευράς θύματος αλλά και από πλευράς κοινωνίας αποτελεί έγκλημα. Συνεπώς, η σιωπή τρέφει τη βία. Η στήριξη των γυναικών που πέφτουν θύματα κακοποίησης πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα από την Πολιτεία και να υπάρξει άμεσα και ενεργητική στήριξη των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.
Πρέπει να δημιουργηθούν, παρά την οικονομική κρίση, ξενώνες φιλοξενίας σε όλους τους Δήμους για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους με δωρεάν διατροφή και επιπλέον συμβουλευτική κοινωνική και νομική υποστήριξη.
Πρέπει να συμβάλουμε ώστε τα βαθιά τραύματα της κακοποίησης να μην λειτουργήσουν γι’ αυτές τις γυναίκες ανασταλτικά για την ζωή ώστε να μπορέσουν να σταθούν πάλι στα πόδια τους και να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.
Πρέπει σαν πολίτες και σαν Πολιτεία να ανακαλύψουμε και πάλι την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
Κατερίνα Μονογυιού
Πολιτευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκιο «μανδάμ»!!!

Αν θέλουμε ν’ ανακαλύψουμε, σαν πολίτες πρώτα κατά πως μας λέτε(ή παραμυθιάζετε),την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, θα πρέπει απαραίτητα να περάσουμε όλοι μας από κάποιους πνευματικούς δρόμους, «στενούς» και «δυσκολοδιάβατους» θάλεγα. Σε κάποια σχολική αίθουσα έπρεπε να είχαμε κοινωνήσει με τις ελληνικές μας ρίζες, της αρετής, τις λατινικές πνευματικές καταβολές, το αναγεννησιακό πνεύμα, το κίνημα του διαφωτισμού και τις σύγχρονες ανθρωπιστικές αναζητήσεις. Αλλά δεν.. γιατί κάποιοι μας θέλαν ΖΩΑ (homo animalis) και όχι ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (homo humanus).
Με λίγα λόγια θα ήταν πιο αληθινό και δεν θα δημιουργούσε αντιφάσεις παντός είδους αν η συμβουλή, προτροπή, διαταγή ή παράκληση προερχόταν από κάποιον που η καθημερινότητά του έχει και την αντιστοιχία της σε ένα υψηλό αξιακό σύστημα και μια υποτυπώδη έστω πολιτική αξιοπρέπεια. Διότι στην εποχή μας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έως και υποψιασμένοι, για το ποιοι λένε τι και για ποιό λόγο.
Άντε κι εγώ είμαι πιθανά ένας τιποτένιος αντικοινωνικός διεστραμμένος αναλυτής του τοπικού φωτορεπορτάζ και λέω για παράδειγμα, πως ΜΟΝΟ η αξία των φορεμάτων σας που βλέπω σε δημόσιες κι επίσημες εμφανίσεις και φωτογραφήσεις σας (φαντασθείτε τις ανεπίσημες) είναι τόση, που αν έγκαιρα (το πολύ τέσσερα πέντε χρόνια πριν) σας είχαν «τρακάρει» οι ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδέες, θα εξοικονομούσατε τους «υπερβάλλοντες» πόρους, από την αποφυγή αγοράς τους κι ένας μικρός ξενώνας φιλοξενίας, στην χειρότερη των περιπτώσεων θα είχε κατασκευασθεί. Με τα ΔΙΚΑ σας πραγματικά ανθρωπιστικά χρήματα.
Ο «παλιανθρωπισμός» όμως ίσως περισσεύει καλή μου κυρία και το ζητούμενο «εξ’ ημών» της βαπτίσεώς μας στην κολυμβήθρα του ανθρωπισμού σας, είναι ένα επικίνδυνο κι ανώφελο εγχείρημα τώρα που «χοντρύναμε» και γίναμε σαν ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ. Με την είσοδό μας στην «κολυμπήθρα» όλο το «σωτήριο» «ύδωρ» που θα μας έδινε ΑΝΩΣΗ (ανθρωπιστική) βάσει της Αρχιμήδειας αρχής θα εκτοπιζόταν.

Τίνα ἠλέησας Κατίνα καὶ καλεῖς τὸν ἐλεήμονα;

«Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου