slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γονείς και μαθητές τα έψαλαν στη Δούρου



Αντιμέτωπη με τη σκληρή πλευρά της «αρένας» του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής βρέθηκε αυτή τη φορά η Ρένα Δούρου και η παράταξή της που χθες άκουσαν βαριές κουβέντες από γονείς, οι οποίοι ζητούσαν να δοθεί εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς χιλιάδων μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές.
Μεταφραζόμενη σε αριθμούς, η σκληρή πραγματικότητα όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:


-Κανένα δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να εκτελείται στην Περιφέρεια Αττικής και τα παιδιά μετακινούνται πληρώνοντας κάθε μέρα εισιτήρια, με τα αυτοκίνητα των γονιών τους ή σε περιπτώσεις όπως των παιδιών με αναπηρία δεν πηγαίνουν καν στα μαθήματά τους.

-Εντός των ερχομένων ημερών θα ξεκινήσουν περίπου 125 δρομολόγια σε σχέση με τα 960 που εκτελούνταν πέρυσι σε καθημερινή βάση.

-Θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει η εκτέλεση ακόμη 500 δρομολογίων με βάση τους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν το καλοκαίρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

-Την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει ο πρόχειρος διαγωνισμός που θα δώσει προσωρινή λύση για ακόμη 300-350 δρομολόγια.

Η κ. Δούρου προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση, ρίχνοντας την ευθύνη στις μνημονιακές πολιτικές, τους περιορισμούς που έβαζε Κοινή Υπουργική Απόφαση του 20113 (η οποία τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο) και τη γραφειοκρατία, ενώ στελέχη της θέλησαν να εξηγήσουν την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της Οικονομικής Επιτροπής.

Εξειδικεύοντας περαιτέρω, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου είπε ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να ξεκινήσει η εκτέλεση των δρομολογίων το συντομότερο, χωρίς να παραλείψει να πει ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξουν και καταλήψεις σχολείων. Στο τελικό ψήφισμα, μάλιστα, υποσχέθηκε και τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα που θα αναλάβει μονίμως τη μεταφορά των μαθητών.
Ολες, όμως, οι παραπάνω εξαγγελίες δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν το πλήθος των γονέων που είχαν συγκεντρωθεί στο θεωρείο της αίθουσας μαζί με μαθητές σχολείων όπως τα Μουσικά-Καλλιτεχνικά και τα Ειδικά για παιδιά με αναπηρίες.

Εκεί που σε άλλες περιπτώσεις, όπως η συζήτηση για την αξιολόγηση, το πλήθος των εργαζομένων επευφημούσε ηχηρά, οι γονείς χθες διαμαρτύρονταν, επειδή δεν βλέπουν λύση ή δεν τους δινόταν ο λόγος. Εκπρόσωποι της παράταξης Δούρου πάσχιζαν να εξηγήσουν τώρα ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει άλλες λύσεις, αποφεύγοντας αυτή τη φορά την παράκαμψη της νομιμότητας.

Γονείς κατήγγειλαν δημόσια «παζάρια» με το προεδρείο για το ποιος θα πάρει το λόγο να μιλήσει, άλλος φώναζε πως δεν έχει πλέον χρήματα να δίνει για εισιτήρια, άλλοι πως θα κλείσουν δρόμους. Η κ. Δούρου δεν ξαναμίλησε πέραν της εναρκτήριας ομιλίας, στην οποία ευχαρίστησε «τους γονείς και τα παιδιά που διεκδικούν».

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: