Το
μόνο κακό ότι στενοχωρήθηκε
ο επί της καθαριότητας Αντιδήμαρχος |
Είχε προτάσεις και όχι τσιτάτα όπως :
«ανεπαρκές, χωρίς σχέδιο
χωρίς αναπτυξιακό
σχεδιασμό και υποκριτικό»
|
Αιφνιδίασε τους πάντες ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Μιχάλης Μαρούλης όταν παίρνοντας το λόγο (για πρώτη φορά) στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Σαββάτου (25 Οκτωβρίου), κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος 2015, όπου άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για διάφορα ζητήματα που αφορούσαν τη Γαλήνη, τις Εγκαρές, τις Μέλανες αλλά και αναπτυξιακά έργα στο νησί. Στα λεγόμενα του Μιχάλη Μαρούλη, έντονα αντέδρασαν οι αντιδήμαρχοι Τοτόμης Πρωτονοτάριος και Μανόλης Πολυκέτης.Ξεκινώντας την ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε στην σχεδιαζόμενη παιδική χαρά στην πλατεία «Βασιλαρέλη» στη Γαλήνη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να.... κατασκευαστεί εκεί, μέσα στην είσοδο του χωριού που είναι επιβαρυμένη με κυκλοφοριακή κίνηση, αλλά στο Δημοτικό σχολείο, που ήδη έχει κλείσει και είναι καταλληλότερος ο χώρος. Επόμενο θέμα που έθιξε ο κ. Μαρούλης, αφορούσε τη σχεδιαζόμενη ασφαλτόστρωση δρόμου έως την Παναγία Ατταλιώτισσα. «Υπάρχει η μελέτη εδώ και 10 χρόνια…, να προγραμματιστεί η διάνοιξη του δρόμου και να πάει μέχρι τον Αμίτη» είπε.
«Τεράστια μόλυνση της ευρύτερης περιοχής των Εγκαρών
Ο κ. Μαρούλης δε σταμάτησε εκεί, αλλά άσκησε σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή, καταγγέλλοντας τεράστια μόλυνση από το ΒΙΟΚΑ, στο ποτάμι των Εγκαρών, το βιότοπο και τη θάλασσα του Αμίτη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κάμπου των Εγκαρών.
«Δεν νοείται σε 60 ή 140 μέτρα από τη λιμνοδεξαμενή να υπάρχει αυτή η κατάσταση! Η μόλυνση είναι τεράστια! Λίγο πιο κάτω υπήρχε ο βιότοπος του Αμίτη που εκεί ζούσαν χέλια, κέφαλοι και καβουρομάνες… σήμερα έχει καταντήσει να είναι «βόθρος» των αποβλήτων του ΒΙΟΚΑ και των χημικών του αντλιοστασίου. Δεν νοείται να μην επαναφέρουμε τη σωστή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ. Ένας βιότοπος που θα πρέπει να δείτε πως θα τον εντάξετε σε κάποιο πρόγραμμα να φτιαχτεί. Όλα τα χημικά που καθαρίζουμε το αντλιοστάσιο και τα φίλτρα, καταλήγουν στον Αμίτη. Ότι απόβλητο βγαίνει από το μη λειτουργούντα βιολογικό, πάει στον Αμίτη. Πιάνεις τη μύτη σου όταν πας εκεί… Απορώ πως οι προηγούμενοι πρόεδροι άφησαν το βιότοπο αυτό να φτάσει σε αυτό το σημείο… Η λίμνη του Αμίτη που δηλητηριάζεται τόσο με τα χημικά, όσο και τα απόβλητα διοχετεύονται στη γη…» σημείωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Μαρούλης αναφέρθηκε και στο κεντρικό ποτάμι Εγκαρών – Γαλήνης: «Έχετε επισκεφτεί το κεντρικό ποτάμι που περνάει ανάμεσα στα δυο χωριά; (Εγκαρές και Γαλήνη). Παλιότερα ήταν ποτάμι και δρόμος μαζί. Σήμερα από εκεί περνάνε οι σωλήνες του βιολογικού και των δυο χωριών. Δεν έχει καθαριστεί ποτέ τα τελευταία 3 ή 10 χρόνια πιθανόν. Είναι πλέον αδιάβατος ο ποταμός… Όταν βρέχει, φράζουν οι σωλήνες του ΒΙΟΚΑ και υπερχειλίζουν, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα λύματα να οδηγούνται στον Αμίτη, αφού πρώτα έχουν περάσει από τον κάμπο των Εγκαρών και τον έχουν μολύνει. Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυτό το θέμα».
Επόμενο θέμα που έθιξε ο κ. Μαρούλης αφορά τους Μύλους και την ανεύρεση ή μίσθωση χώρου για στέγαση του ιατρείου, αλλά και την αγορά ή τη μίσθωση χώρου για την κατασκευή δεξαμενής, πάγια αιτήματα των κατοίκων του χωριού, που εδώ και πολλά χρόνια επιζητούν με αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου του χωριού.
«Το εμπορικό λιμάνι να αποτελέσει το όραμα του δήμου»
Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό μεγάλων έργων ο Μιχάλης Μαρούλης (που είναι και αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου), μίλησε για την ανάγκη κατασκευής εμπορικού λιμένα, αλλά και νέου μεγάλου αεροδρομίου. «Το θέμα του «εμπορικού λιμανιού» συζητείται πάνω από 30 χρόνια. Η πρόταση μου είναι να προγραμματιστεί και να γίνει ένα μεγάλο λιμάνι, κομβικό. Χώρος υπάρχει και η καλύτερη περιοχή για τη χωροθέτηση του, είναι η Φανερωμένη. Να φύγουν οι νταλίκες και τα αδρανή υλικά από τη Χώρα… Ναι, να γίνει η επέκταση του υπάρχοντος, αλλά το νέο αυτό λιμάνι να αποτελέσει το όραμα του δήμου. Επίσης σε ότι αφορά το αεροδρόμιο, εντάξει με την επέκταση του υπάρχοντος, αλλά να δούμε και για νέο μεγάλο αεροδρόμιο που προτείνω να γίνει στην περιοχή Λιγαρίδια, εκεί υπάρχει χώρος».
Ο κ. Μιχάλης Μαρούλης αναφέρθηκε επίσης και στο δρόμο-έξοδο από το λιμάνι της Νάξου και πρότεινε να εξεταστεί η περίπτωση διάνοιξης νέου δρόμου από την παραλία της Γρόττας που να οδηγεί στο πάρκινγκ της περιοχής. Τέλος σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό και την Κοντολέοντος είπε να γίνει άνοδος και να διαπλατυνθεί ο δρόμος στο ποτάμι.
Ακούστε τον κ. Μαρούλη:
«Είπε πολλά ο κ. Μαρούλης λόγω της κάμερας»
Τα λεγόμενα του Μιχάλη Μαρούλη αιφνιδίασαν τους πάντες και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του Τοτόμη Πρωτονοτάριου όσο και του Μανώ
«Είπε πολλά ο κ. Μαρούλης λόγω της κάμερας» είπε ο κ. Πρωτονοτάριος που διαβεβαίωσε ότι για το ΒΙΟΚΑ των Εγκαρών γίνονται προσπάθειες να συνταχθεί μελέτη, ενώ για τη λίμνη του Αμίτη υπογράμμισε ότι δεν ισχύει τίποτα από όσα είπε ο κ. Μαρούλης, αφού ο ίδιος έβαλε χημικό και πήρε δείγμα, η εξέταση του οποίου έδειξε ότι το νερό της λίμνης είναι ακόμα και πόσιμο!
«Δεν είναι θέμα βιολογικού αλλά των δικτύων που περνούν μέσα από το ποτάμι, δυστυχώς, για να πάνε στο ΒΙΟΚΑ. Μπαίνουν όμβρια ύδατα στα δίκτυα και δημιουργούν πρόβλημα στο βιολογικό οπότε πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η πορεία των δικτύων. Δηλαδή θα πρέπει να γίνει μια μελέτη για την αλλαγή των δικτύων, για την οποία γίνεται μια προσπάθεια αλλά απαιτούνται τεράστια έξοδα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος. Σε ότι αφορά τη λίμνη του Αμίτη είπε ότι ο ίδιος έχει ασχοληθεί προσωπικά και επί τρία χρόνια, δυο φορές την εβδομάδα…
«Όσα λέτε είναι ανακρίβειες. Μη λέμε ανακρίβειες σχετικά με τα χημικά, χωρίς να ξέρουμε τι είναι» συνέστησε ο κ. Πρωτονοτάριος.
«Με στεναχώρησες με τα λεγόμενα σου»
Ο Μανώλης Πολυκρέτης απευθυνόμενος στον κ. Μαρούλη του είπε ότι τον στεναχώρησε με τα λεγόμενα του… » Εγώ ο ίδιος σε κάλεσα να πάμε μαζί στο ΒΙΟΚΑ. Δούλευε ή δε δούλευε; Ήταν εκεί άνθρωπος ή όχι; Ο ΒΙΟΚΑ δουλεύει και μάλιστα το νερό που παράγει είναι σε πάρα πολύ καλή ποιότητα. Λέτε για χημικά που βγάζει το διυλιστήριο… Ποια χημικά; Το πλύσιμο των φίλτρων πηγαίνει στον υδροφόρο ορίζοντα και πολύ καλά κάνει! Μακάρι και άλλα χωριά να είχαν τέτοιο νερό να ποτίζουν να χωράφια τους. Είναι πολύ ποιοτικό γι αυτή τη χρήση» είπε ο κ. Πολυκρέτης και συμπλήρωσε σχετικά με το ποτάμι των Εγκαρών ότι, «όπως ήταν πριν από 20 χρόνια, το ίδιο είναι και σήμερα. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι η ροή του νερού παλιότερα πήγαινε ευθεία, ενώ τώρα λίγο πιο αριστερά. Το ότι χτίστηκαν κάποια σπίτια δίπλα στο ποτάμι, στέκει. Όχι όμως ότι μολύνεται όπως είπατε…».
Ακούστε τους αντιδημάρχους Τοτόμη Πρωτονοτάριο και Μανόλη Πολυκρέτη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου