slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνάντηση εργασίας των Κυκλαδικών δήμων για την υγεία παρουσία του υπουργού Υγείας


Επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα που αφορούν στην Κοινωνική Πολιτική και στην Υγεία στα νησιά των Κυκλάδων στην προσυνεδριακή συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο του δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιείται από τον δήμο Σύρου Ερμούπολης σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων - Προαγωής Υγείας υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι των Κυκλαδικών δήμων καθώς και ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Επιτακτική ανάγκη η εύρεση λύσεων
Τα προβλήματα που ταλανίζουν τα νησιά των Κυκλάδων λόγω της συρρίκνωσης και της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων απόρροια της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν οι δήμαρχοι των Κυκλαδικών δήμων στον κ. Βορίδη καθώς και τις προτάσεις τους για να επιτευχθεί η χρυσή τομή. Με τα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας να υφίστανται οικονομικό “ακρωτηριασμό” και υποστελέχωση με αποτέλεσμα το έργο των ιατρών να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο η ανάγκη εύρεσης άμεσων λύσεων είναι πλέον επιτακτική, κάτι το οποίο υποστηρίζεται από το σύνολο των αιρετών των νησιών που δέχονται καθημερινά τις αντιδράσεις των πολιτών για την υφιστάμενη κατάσταση.
Στην συνάντηση εργασίας που πραγμτοποιείται στο πλαίσιο της επικείμενης διεξαγωγής του Παγκόσμιου συνεδρίου Υγιών Πόλεων που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Αθήνα θα παρουσιαστούν από τους δημάρχους οι ανάγκες και τα προβλήματα των δομών περιφερεικών ιατρείων, οι ανάγκες δημιουργίας οργανωμένων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς και τα ζητήματα των δομών της δευτεροβάθμιας περίθαλψης που αφορούν κυρίως τη Σύρο και τη Νάξο.


Πλήθος προβλημάτων
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων παρουσιάζει στον τομέα της υγείας διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές ελλείψεις, με τα μικρά νησιά να υφίστανται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ένα από αυτά είναι ότι αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να εξυπηρετούν τα εκάστοτα περιστατικά με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε συνεχείς διακομιδές στα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, κάτι το οποίο επιβαρύνει πέρα από το κεντρικό κράτος και την “τσέπη” των ίδιων των πολιτών. Παράλληλα τα νησιά αγονης γραμμής έρχονται να καλύψουν την υποστελέχωση και την έλλειψη προσωπικού μέσα από “δελεαστικές” προσφερές στους αγροτικούς γιατρούς όπως είναι η δωρεάν στέγαση, προκειμένου να δοθούν τα κίνητρα για να τα επιλέγουν από τους ειδικευόμενους για το αγροτικό τους. Όλα αυτά πρόκειται να συζητηθούν στην εργασιακή συνάντηση την Παρασκευή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου στη Σύρο ενώ μένει να ακουστούν οι προτάσεις από τη πλευρά του αρμόδιου υπουργού.


πηγή: www.koinignomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: