slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ν. Συρμαλένιος για τον ΕΝΦΙΑ: Για τους Κυκλαδίτες τίποτα δεν είναι απλό


Οι προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ, ας μετατραπούν σε μαζική λαϊκή προσφυγή κατά της συγκυβέρνησης της καταστροφής.
Αυτές τις μέρες τελειώνει η προθεσμία για κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής κατά του ΕΝΦΙΑ, κατά μίας ανηλεούς φοροεισπρακτικής μεθόδευσης που μονιμοποιεί έναν έκτακτο φόρο (χαράτσι) που κρίθηκε συνταγματικός ακριβώς επειδή ήταν προσωρινός, ενός φόρου που στρέφεται ακόμη και κατά της ίδιας μας της κατοικίας!
Μόνος τρόπος για να αμυνθεί κανείς ενάντια σε αυτή τη ληστρική φοροεπιδρομή είναι η προαναφερόμενη κατάθεση ενδικοφανούς προσφυγής. Και όμως, για τους Κυκλαδίτες τίποτα δεν είναι απλό. Εκτός του γεγονότος ότι η διαδικασία αυτή καθ' εαυτή είναι στην ουσία προσχηματική, αφού η αρμόδια επιτροπή αδυνατεί να απαντήσει σε όλα τα αιτήματα των φορολογουμένων και η προθεσμία περνάει άπρακτη με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να είναι αναγκασμένοι να καταθέσουν προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, εκτός του ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να συντάξουν και να προετοιμάσουν το CD ή το στικάκι που απαιτείται, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν σε κάποιο λογιστή ή δικηγόρο, οι Κυκλαδίτες στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι υποχρεωμένοι να ξεσπιτωθούν, να ταξιδέψουν, προκειμένου να βρουν Δ.Ο.Υ. η οποία να έχει την αρμοδιότητα παραλαβής των ενδικοφανών προσφυγών!
Με απλά λόγια, οι φορολογούμενοι που ανήκουν στις Δ.Ο.Υ. Μυκόνου, Πάρου, Νάξου και Σαντορίνης,μπορεί να έχουν Δ.Ο.Υ., όμως θα πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι τη Σύρο για να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή. Το ίδιο ισχύει και για τους Τηνιακούς. Οι φορολογούμενοι που ανήκαν στη ΔΟΥ Μήλου θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. Α΄ Πειραιά και όχι στη Γ΄ Πειραιά στην οποία απευθύνονται για τις περισσότερες φορολογικές υπηρεσίες. Αντίστοιχα, οι Ανδριώτες θα πρέπει να φτάσουν μέχρι την Παλλήνη και οι Κυθνιοί και οι Τζιώτες επίσης μέχρι την Παλλήνη και όχι στο Κορωπί...
Δυστυχώς η συγκυβέρνηση της καταστροφής, αντί να ακούσει τις προτάσεις μας για παραμονή των ΔΟΥ, τουλάχιστον μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, προχώρησε είτε στην μονομερή κατάργηση τους, είτε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων τους όπως το δικαστικό σε άλλες ΔΟΥ, αγνοώντας τη νησιωτικότητα και την παρεπόμενη ταλαιπωρία και την επιπλέον επιβάρυνση των νησιωτών. Δηλαδή προκάλεσε πραγματικό χάος χωρίς καμία πρόνοια από την πλευρά της κυβέρνησης!
Στο χάος αυτό μπορεί να απαντήσει μόνο μία στοχευμένη περιφερειακή πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που προκαλεί η γεωγραφική ασυνέχεια και η νησιωτικότητα, που θα θέτει στο επίκεντρο τους πολίτες και όχι τους αριθμούς και δεν θα αντιμετωπίζει τους νησιώτες ως πολίτες β΄κατηγορίας.
Μια πολιτική που δεν θα καταργεί τις αναγκαίες υπηρεσίες στα νησιά και που θα υλοποιεί πραγματικά την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Μια πολιτική που θα στείλει στο σπίτι τους, τους αρχιτέκτονες της καταστροφής και τους υποταγμένους σε αλλότρια συμφέροντα….


29/9/2014
Δελτίο τύπου
Συρμαλένιος Νίκος
Βουλευτής Κυκλάδων
Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: