slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκου Ι. Λεβογιάννη: ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΞΟΥ «προτιμώ να με φωνάζουν Έργη παρά με το ...ΑΦΜ ή τον ...ΑΜΚΑ μου!!!».

          Το βιβλίο αυτό σε συνδυασμό με το DVD που το συνοδεύει είναι ένα κειμήλιο του λαϊκού πολιτισμού της Ορεινής Νάξου. 

Ο φιλόλογος Νίκος Ι. Λεβογιάννης κατάφερε να συλλέξει πολλά από τα στοιχεία του παλαιότερου Ναξιακού ιδιώματος, το οποίο κάποτε μιλούσαν όλοι οι Ναξιώτες, αλλά σήμερα οδεύει προς εξαφάνιση και γι’ αυτό η αποθησαύρισή του αποτελεί σπουδαία προσφορά στον τόπο και στην επιστήμη.

Το βιβλίο (έντυπο) αριθμεί 100 σελίδες και παρουσιάζει τα γλωσσικά χαρακτηριστικά του ιδιώματος (παθήσεις φωνηέντων –συμφώνων κ.λπ.), ολοκληρωμένη τη γραμματική του, καταγράφει και αναλύει όλα τα ιστορικά τοπωνύμια των οικισμών της
περιοχής και παραθέτει χαρακτηριστικά κείμενα γραμμένα στην τοπική διάλεκτο. Μερικά απ’ αυτά, όπως δυο κείμενα του δολοφονημένου απ’ τη χούντα αγωνιστή Νικηφόρου Μανδηλαρά, έχουν όχι μόνο ιστορική, αλλά και διαχρονική αξία.

Το DVD περιέχει ένα πλήρες ηλεκτρονικό λεξικό του γλωσσικού ιδιώματος με 6.500 λήμματα (λέξεις), 20 vidεάκια με έθιμα, χορούς, παλαιά παραδοσιακά παιχνίδια, γεωργικές εργασίες κ.α., πάνω από 20 ηχογραφημένες συνεντεύξεις παλαιών χωριανών και 500 φωτογραφίες. Είναι λεξικό ερμηνευτικό και εγκυκλοπαιδικό με πλούσιο λαογραφικό υλικό από τη ζωή, τα ήθη και έθιμα των κατοίκων.

Τέτοιου είδους βιβλία αξίζουν της προσοχής μας, γιατί πέρα από τη γνώση καταγράφουν και αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα και την προέλευσή μας.

Μπορεί φαινομενικά να μη μας είναι χρήσιμο το ότι τον ‘’Γιώργο’’ τον φώναζαν στα χωριά μας ‘’Έργη’’. Προσωπικά όμως προτιμώ να με φωνάζουν Έργη παρά με το ...ΑΦΜ ή τον ...ΑΜΚΑ μου.

Το βιβλίο είναι έκδοση του Συλλόγου "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΝΑΞΟΥ" και τα έσοδα από τη πώλησή του θα διατεθούν υπέρ του υπό ίδρυση "Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής".


Ορεινός Ναξιώτης (http://www.orinosaxotis.blogspot.gr/2014/01/blog-post_17.html) ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΞΟΥ
http://www.orinosaxotis.blogspot.gr/

Κυκλοφόρισε το νέο βιβλίο του φιλόλογου Νίκου Ι. Λεβογιάννη: "ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΞΟΥ - το γλωσσικό ιδίωμα των χωριών Κωμιακής-Κορώνου-Κεραμωτής-Λυώνα-Σκαδού-Μέσης-Απόλλωνα".

Το βιβλίο αυτό σε συνδυασμό με το cd που το συνοδεύει είναι ένα κειμήλιο της λαογραφίας της Ορεινής Νάξου . Ο Νίκος Λεβογιάννης μέσα από πολλές μαρτυρίες , έρευνες και μελέτη πολλών ετών κατάφερε να συλλέξει πολλά από τα στοιχεία ενός ιδιώματος που οδεύει προς εξαφάνιση .
Τέτοιου είδους βιβλία αξίζουν της προσοχής μας γιατί πέρα από τη γνώση μας προσφέρουν την διαφορετικότητα μας , μας δίνουν να καταλάβουμε από πού προερχόμαστε και που ανήκουμε .

Μπορεί φαινομαινικά να μη μας είναι χρήσιμο το ότι στην Κόρωνο τον ‘’Γιώργο’’ τον φώναζαν ‘’Έργη’’ , προσωπικά προτιμώ όμως να με φωνάζουν Έργη παρά με το ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ μου .

Το βιβλίο είναι έκδοση του Συλλόγου  "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΝΑΞΟΥ" και τα έσοδα από τη διάθεσή του θα διατεθούν υπέρ του υπό ίδρυση "Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής". Το βιβλίο αριθμεί 100 σελίδες, συνοδεύεται από ένα CD, το οποίο περιέχει ένα πλήρες λεξικό του γλωσσικού ιδιώματος της ορεινής Νάξου με 6.500 λήμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: