slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μόνο για βολεμένους τα "οράματα" ΣΥΡΙΖΑ


Του Γιώργου Κράλογλου
Θα περίμενε κανείς από τον κ. Τσίπρα, νέο παιδί με τεχνολογική κατάρτιση, να είχε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των νέων (άνεργοι το 52% του συνόλου) υποσχόμενος λύσεις από την έρευνα, την τεχνολογία και καινοτομία. Επίσης στο πρώτο κυβερνητικό δείγμα ΣΥΡΙΖΑ από μια, επίσης νέα, την κ. Δούρου, να κυριαρχούν παρόμοια προγράμματα. Τι βλέπουμε; Μάχες παλαιοκομματικής φαυλότητας με προσκύνημα στους βολεμένους του κομματικού στρατού κατοχής.
Είναι να μαυρίζει η ψυχή σου όταν βλέπεις νέα παιδιά όπως ο... Τσίπρας, η Δούρου (με τις αρχηγικές της βλέψεις) και το περιβάλλον του Τσίπρα να μην μετακινούνται ρούπι από το αίσχος της παλαιοκομματικής πολιτικής του ψεύδους και της απάτης που γεννήθηκε πριν 40 χρόνια.

Είναι να ορκίζεσαι ότι θα φύγεις από την χώρα (αν είσαι νέος με ελπίδες και όνειρα) και θα ρίξεις μαύρη πέτρα… πίσω σου για να σώσεις έτσι και την ζωή σου και τα όνειρα σου και τα παιδιά σου.

Τις προηγούμενες ημέρες το Τελ Αβίβ εντυπωσίασε σε μια παγκόσμια εκδήλωση για την καινοτομία και τα startups που μετείχαν εκατοντάδες νεοφυείς επιχειρηματίες.

Ο μικρότερος μάλιστα ήταν ηλικίας μόλις 9 ετών!

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της συναδέλφου στο Capital.gr, κ. Μαρίσης Μπαλιούση πολύμορφα venture capitals, «angel» επενδυτές, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες από 67 χώρες βρέθηκαν σε αυτήν την κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο διοργάνωση για να έλθουν σε επαφή και με τις 700 νεοφυείς επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Για τις επιχειρήσεις δε αυτές ο κ. Avi Hasson, επικεφαλής ανεξάρτητης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τις κρατικές επιδοτήσεις προς τις νεοφυείς, κυρίως, επιχειρήσεις, έδωσε τα εξής νούμερα:

- Το ποσό που επενδύεται στο Ισραήλ για έρευνα και ανάπτυξη (εξαιρουμένης της στρατιωτικής-αμυντικής) ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. δολ.

- Το 4,5% του ΑΕΠ της χώρας να κατευθύνεται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.

-Το 50% των εξαγωγών αφορά την υψηλή τεχνολογία.

- Το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα.

Πως έφθασε όμως εκεί που έφθασε το Ισραήλ;

Αναπροσαρμόσθηκε η νομοθεσία ώστε να παρέχονται φορολογικά οφέλη ανάλογα με αυτά που έχουν οι φιλανθρωπικές δωρεές σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές που επενδύουν σε startups επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης.

Τι πέτυχε το Ισραήλ με τα απλά αυτά κίνητρα;

Παρουσία άνω των 250 πολυεθνικών που έχουν τα δικά τους κέντρα στην περιοχή.

Όλα τα μεγάλα ονόματα βρίσκονται εκεί. Η Microsoft που δημιούργησε το πρώτο της κέντρο έρευνας και ανάπτυξης το 1991, οι Google, Facebook, AOL, Amazon, Siemens, Oracle, Samsung, IBM, GE,HP είναι μερικά μόνο από τα γνωστά ονόματα.

Και να πως ο κ. Avi Hassonι εξήγησε την άνθιση που γνωρίζει η καινοτομία στην χώρα του: «Το Ισραήλ με μόλις 8 εκατ. πληθυσμό χωρίς φυσικούς πόρους, μικρή αγορά και σε μεγάλη απόσταση από τις μεγάλες αγορές. Έπρεπε, να βρει κάτι... Και αυτό το κάτι ήταν η καινοτομία…»

Ποια είναι η «απάντηση» της Ελλάδας στο Ισραήλ;

Τα φορολογικά αντικίνητρα για την έρευνα. Το τέρας γραφειοκρατίας για να συνεργαστείς με ερευνητή Πανεπιστημίου. Η κατάχρηση Κοινοτικών πόρων για έρευνα από κρατικά κυκλώματα. Η απόσταση που χωρίζει την έρευνα με την παραγωγή, με ευθύνη και των επιχειρηματιών. Η ανυπαρξία κινήτρων ακόμη και στους ερευνητές που μπορεί να χάσουν μέχρι και την θέση τους στα ΑΕΙ, αν δουλέψουν σε ιδιώτη χωρίς άδεια υπογεγραμμένη και από το κόμμα.

Γνωρίζω πολύ καλά τον αντίλογο της γνωστής κομματικής «κονσέρβας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβέρνησε ποτέ. Και αφού δεν κυβέρνησε δεν φταίει».

Έχουμε χορτάσει από την «επιχειρηματολογία» αυτή που όχι μόνο δεν λέει τίποτε σε όσους έχουν ζήσει την αριστερή Ελλάδα της μεταπολίτευσης, αλλά και επειδή έχει φτιαχτεί έτσι για να ξεγλιστρήσει από την ουσία.

Αυτό που φταίει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται χωρίς οράματα, πέρα από τα κουραφέξαλα της αριστερής Ελλάδας που ικανοποιούν μόνο τους κολλημένους στον εμφύλιο και την αναμονή των κομμουνιστών για δικαίωση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλήξει πώς θα κυβερνήσει, θα είχε και την δυνατότητα να το δείξει. Με προγράμματα για τους νέους που θέλουν να ξεχάσουν το σήμερα. Με εφικτές λύσεις για άνεργους και ελεύθερους επαγγελματίες. Για όλους αυτούς που περιμένουν να ζήσουν στην Ελλάδα του αύριο. «Οράματα» δεν είναι η αντίσταση της Δούρου ακόμη και για τους αγράμματους κρατικούς υπάλληλους που μπήκαν με πλαστά χαρτιά αλλά με την φροντίδα των κομμάτων. Ούτε ο ανταγωνισμός Στρατούλη-Λαφαζάνη ποιος θα πρωτοσκίσει το μνημόνιο...

george.kraloglou@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: