slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το Πάρκο Πάρου επιμένει, τι θα κάνει η «Φωνή της Πάρου»;


Σε σημερινό του κείμενο, που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο facebook, το Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου ρωτάει ανάμεσα στα άλλα την εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Πάρου»: «Γιατί η Φωνή της Πάρου δεν θέλει να δημοσιεύσει την απάντηση του Πάρκου και να αποκαταστήσει την αλήθεια αλλά συνεχίζει να παραπλανά το αναγνωστικό κοινό της;».
Να σημειώσουμε, από την πλευρά μας, ότι η εφημερίδα κυκλοφορεί και πάλι το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014. Ακολουθεί το σημερινό δημοσίευμα του Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου:Η «Φωνή της Πάρου» στο φύλλο της 1ης Αυγούστου, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Γιατί δε θέλει να απογραφεί το Πάρκο;» αφιερώνει 2 σελίδες «σαλόνι» σε άσχετες με το Πάρκο πληροφορίες σκανδάλων και αδιαφάνειας από δημοτικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, με προφανή στόχο την δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων και τη συκοφάντηση του Πάρκου.

Η αλήθεια είναι ότι το Πάρκο έχει απογράψει το προσωπικό του και το 2013 και το 2014.
Άλλωστε τι έχει να κρύψει το Πάρκο, το οποίο για την εποχική λειτουργία του αναψυκτηρίου/παραλίας και του Φεστιβάλ, δεν απασχολεί μόνιμους υπαλλήλους αλλά μόνο εργαζόμενους δίμηνης απασχόλησης, κυρίως νέους και νέες από την Πάρο, εγκεκριμένους ως προς τον αριθμό τους από την Περιφέρεια Αιγαίου του Υπουργείου Εσωτερικών και αμειβόμενους σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό από τα έσοδα του Πάρκου μετά από έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου;
Το μόνο ερώτημα που υπάρχει αφορά την ίδια την «Φωνή της Πάρου»:
Γιατί η «Φωνή της Πάρου» δεν θέλει να δημοσιεύσει την απάντηση του Πάρκου και να αποκαταστήσει την αλήθεια αλλά συνεχίζει να παραπλανά το αναγνωστικό κοινό της;
Γιατί καταπατώντας στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας αρνείται και παραπέμπει στις καλένδες την δημοσίευση της απάντησης του Πάρκου και τα αποδεικτικά έγγραφα που τη συνοδεύουν. Η προκλητική απάντηση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας, ότι «το μαγαζί(!) είναι δικό μου και κάνω ότι θέλω, θα δημοσιεύω όποτε και ότι εγώ θέλω(!)» δημιουργεί εύλογα το επόμενο ερώτημα:
Υπάρχει δόλος στο πρωτοσέλιδο πομπώδες συκοφαντικό δημοσίευμα για το Πάρκο και στην άρνηση της «Φωνής της Πάρου» να αποκαταστήσει την αλήθεια;
Λέγεται ότι η γνωστή παθογένεια της διαπλοκής του Τύπου με συμφέροντα ανιχνεύεται απλά μέσα από το ίδιο το συκοφαντικό δημοσίευμα. Ποιος εξυπηρετείται από το να αμαυρωθεί η εικόνα του Πάρκου; Μήπως αυτοί που ορέγονται την παραλία του Καθολικού, το αποκαλούμενο Μοναστήρι, για ποικίλα σχέδια «νυχτερινής» κυρίως εκμετάλλευσης προσβλέποντας στο άμεσο μέγιστο ιδιωτικό κέρδος εις βάρος της τουριστικής εικόνας της Πάρου;
Το Πάρκο όμως δεν είναι μία παραλία προς εκμετάλλευση, τέτοιες υπάρχουν πολλές στην Πάρο και οι ιδιώτες μπορούν με τους κανόνες της αγοράς να τις εκμεταλλευτούν όπως νομίζουν.
Το Πάρκο Πάρου, μία ολόκληρη πανέμορφη χερσόνησος, ένας προνομιακός χώρος εφαρμογής της νέας τουριστικής ταυτότητας της Πάρου εμπλουτισμένης από τη Φύση, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της, πλεονεκτήματα που η Πάρος διαθέτει σε αφθονία.
Το Πάρκο επιτρέπει στην Πάρο να συμβαδίσει με αυτό που προκύπτει από έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αλλά και της μεγάλης εταιρείας Tour Operators TUI:
«Η πλειοψηφία των τουριστών σήμερα επιθυμεί να επισκέπτεται περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα και έντονα στοιχεία τοπικού πολιτισμού».
Αυτό το μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού, υλοποιεί με επιτυχία η Δημοτική Α.Ε. Πάρκο Πάρου εφαρμόζοντας τα τελευταία πέντε χρόνια πιστά το Καταστατικό της που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2009.
Σήμερα οι πολυπληθείς επισκέπτες του Πάρκου Έλληνες και ξένοι μαζί με την καλοκαιρινή ραστώνη της παραλίας απολαμβάνουν:
• εκδηλώσεις τέχνης στο υπαίθριο Θέατρο Αρχίλοχος 700 θέσεων στο πλαίσιο του ετήσιου θερινού "Φεστιβάλ στο Πάρκο",
• ποιοτικές ταινίες με ελεύθερη είσοδο κάτω από τα άστρα στον χώρο προβολών και διαλέξεων «Σινέ Έναστρον» 100 θέσεων,
• φυσιολατρία και περιήγηση στη μοναδική νησιωτική φύση της χερσονήσου μέσα από το δίκτυο μονοπατιών μήκους 7 χιλιομέτρων με σήμανση και χάρτη,
• δράσεις οικολογίας, άθλησης και εθελοντισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου,
• μάθηση της Ιστορίας του νησιού, στον σύγχρονο εκθεσιακό χώρο στο κτίριο των κελιών του Άϊ-Γιάννη Δέτη όπου θα φιλοξενηθεί η Μόνιμη Έκθεση για τα Ορλωφικά, προσελκύοντας και τη νέα τουριστική αγορά των Ρώσων.
Το παραπάνω έργο, υποδομές και δράσεις, υλοποιήθηκε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και των κρατικών ταμείων, κυρίως με χορηγίες των Ιδρυμάτων Λεβέντη, Μποδοσάκη, Νιάρχου, της Blue Star και άλλων επιχειρήσεων, δωρεές ιδιωτών, προσφορά μελετών από επιστήμονες και εργασίας από μεγάλο δίκτυο εθελοντών και βεβαίως από μέλη του Δ.Σ. της Πάρκο Πάρου.
Οι χορηγοί και οι πολυάριθμοι εθελοντές αναγνωρίζουν το Πάρκο της Πάρου ως ένα Πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, ένα πραγματικά πετυχημένο μοντέλο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.
Παρόλο που δεν εκπλήσσεται πλέον κανείς για την λειτουργία κέντρων παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης, είναι άξιο απορίας ότι η «Φωνή της Πάρου», η οποία δεν ενημέρωνε για τα έργα και τις εκδηλώσεις στο Πάρκο αυτά τα πέντε χρόνια, -απαιτούσε να πληρώνεται από το Πάρκο για οποιαδήποτε δημοσίευση-, αίφνης αφιέρωσε ολόκληρη την πρώτη σελίδα και τις δύο σελίδες του σαλονιού της «δωρεάν» για να συκοφαντήσει το Πάρκο.


πηγή: https://www.facebook.com/parospark?fref=photo

Δεν υπάρχουν σχόλια: