slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σε μια Θυελλώδης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε ο ΣΜΑ Δρυμαλίας να εγκατασταθεί στις «Παντελούδες»

   ειδικός σύμβουλος του Δήμου κ. Τσούκλερης 
και ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης
Πάντως ούτε  χτες πειστήκαμε για την αναγκαιότητα   εγκατάσταση του  Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  στην περιοχή «Πενταλούδες»  άλλα και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Νάξου. Που  αποφάσισε την Τετάρτη το βράδυ κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Χαλκείου που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.  Η συζήτηση του θέματος ήταν ιδιαίτερα έντονη και ....
προκάλεσε αναταράξεις στην αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ ακούστηκαν ερωτήματα και απόψεις των παρευρισκομένων σχετικά με το θέμα. Παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε τόσο από τη μειοψηφία όσο και από τους πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, προκειμένου η δημοτική αρχή να αλλάξει γνώμη σχετικά με τη χωροθέτηση του έργου στις «Πενταλούδες», η πλειοψηφία εμφανίστηκε αμετακίνητη από τις θέσεις της κι έτσι με τις ψήφους της, αποφάσισε να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ στην περιοχή.

Τόσο ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης όσο και ο ειδικός σύμβουλος του δήμου κ. Τσούκλερης και ο αντιδήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης, προσπάθησαν να πείσουν τους παρευρισκόμενους ότι ο ΣΜΑ δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα απολύτως περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή,  αλλά αντίθετα θα βοηθήσει τη δημοτική ενότητα Δρυμαλίας να διατηρηθεί καθαρότερη.
Ο επικεφαλής της  μείζων μειοψηφία Ν. Μαϊτός

Κάθετα αντίθετη με την εγκατάσταση ΣΜΑ στις «Παντελούδες» εμφανίστηκε η μείζων μειοψηφία με τον κ. Μαϊτό να ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή σχετικά με τους χειρισμούς της στο συγκεκριμένο ζήτημα αφού όπως υποστήριξε χωρίς να υπάρχει καν τεχνική μελέτη, ο δήμος έχει προχωρήσει στην αγορά των μηχανημάτων του ΣΜΑ. «Πάμε δηλαδή να φτιάξουμε ένα σπίτι και αγοράζουμε πρώτα τη ντουλάπα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο επικεφαλής της μείζωνος μειοψηφίας σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο έργο κι αυτό θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν από τη δημοτική αρχή. «Δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να δημιουργεί την αναγκαιότητα για κατασκευή ΣΜΑ στη Νάξο. Υπάρχει αντίσταση από την τοπική κοινωνία και ακόμα, από τη συγκεκριμένη περιοχή περνάνε ρυάκες που αργότερα θα καταλήγουν στο φράγμα Τσικαλαριού. Η παράταξη μου είναι αντίθετη με την εγκατάσταση ΣΜΑ στις «Παντελούδες» και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Νάξου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαϊτός.
Ακούστε τον κ. Μαϊτό:
00:00
00:00
ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες
 για τα νησιά μας» Βασίλης Βρούτσης 


Στο θέμα της ανύπαρκτης μελέτης αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» Βασίλης Βρούτσης ο οποίος επισήμανε ότι θα έπρεπε ο ΣΜΑ να εγκατασταθεί μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε ακόμη σχετικά με την αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής για ΣΜΑ στις «Ρίκες» Φιλωτίου.
«Η προχειρότητα που αντιμετωπίζετε το θέμα φάνηκε το καλοκαίρι όταν ο κ. Πολυκρέτης ανακοίνωσε από το ραδιόφωνο ότι ο ΣΜΑ θα γίνει στις «Ρίκες». Υπήρξαν αντιδράσεις και αλλάξατε γνώμη… το πήγατε στις «Παντελούδες».
Ακούστε τον κ. Βρούτση:
00:00
00:00

Επίθεση στη δημοτική αρχή εξαπέλυσε η τοπική σύμβουλος Χαλκείου, Κατερίνα Ανδριέλου. «Από ότι έχω διαπιστώσει, από τη μέρα που έχετε εκλεγεί, η Τραγαία βρίσκεται στο επίκεντρο… Αποσπάσατε υπάλληλο και δε φοβηθήκατε να δημιουργήσετε σκουπιδότοπο (ΣΜΑ) υποβαθμίζοντας την περιοχή. Ελπίζω, με τους χειρισμούς σας να μη ζήσουμε την ερημοποίηση της Τραγαίας».
Η κ. Ανδριέλου απευθυνόμενη στον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας Δημήτρη Μανιό, του ζήτησε να μην ψηφίσει την εγκατάσταση του ΣΜΑ στις «Παντελούδες» όπως και στους άλλους συμβούλους από τη Δρυμαλία, αλλά και τους αντιδημάρχους των Μικρών Κυκλάδων. «Σας ζητώ να καταψηφίσετε τον ΣΜΑ και να μην πάτε κόντρα στη Λαϊκή Συνέλευση του χωριού. Απευθύνομαι και σε εσάς από τα μικρά νησιά… Μην ψηφίσετε ένα έργο από τη στιγμή που δεν γνωρίζετε καν την περιοχή που θα γίνει αυτό…».
Ακούστε την κ. Ανδριέλου:
00:00
00:00
Ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης
Ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης, μίλησε για το ΒΙΟΚΑ και το ΧΑΔΑ της περιοχής και ρώτησε εάν και τότε υπήρξαν αντιδράσεις όπως συμβαίνει τώρα. «Θα περίμενα τέτοιες αντιδράσεις στην ύπαρξη του ΒΙΟΚΑ αλλά και της χωματερής στην περιοχή. Εμείς τα βρήκαμε όλα αυτά που επιβάρυναν το περιβάλλον και προχωράμε με το ΣΜΑ για να σας προστατέψουμε. Θα αποκαταστήσουμε το ΧΑΔΑ με χώρο πρασίνου και με τους σωστούς τρόπους θα φτιάξουμε και το ΒΙΟΚΑ» είπε ο κ. Μαργαρίτης και πρόσθεσε ότι με το ΣΜΑ δεν θα υπάρξει ούτε ένα σκουπίδι, ούτε υγρό, ούτε η παραμικρή οσμή στην περιοχή, η οποία θα προστατευτεί περιβαλλοντικά.
 
Ο δήμαρχος απάντησε και στην κ. Ανδριέλου λέγοντας της ότι προσπαθεί να ξεσηκώσει τον κόσμο. «Άκουσα να λέτε ότι θα κάνουμε σκουπιδότοπο την Τραγαία, ότι την αποδυναμώνουμε … μιλήσατε και για ερημοποίηση του χωριού. Με τις ενέργειές μας δεν ερημώνεται αλλά γεμίζει με κόσμο η Νάξος. Οι προτάσεις μας εξυπηρετούν όλο το νησί…» είπε ο δήμαρχος ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση.
Ακούστε το δήμαρχο και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα όσα είπε:
00:00
00:00

Ο γραμματέας του σώματος
 Αντώνης Βασαλάκης 
Ο γραμματέας του σώματος Αντώνης Βασαλάκης αναφέρθηκε συνολικά στους 5 ΣΜΑ που μελετάται να εγκατασταθούν στα μικρά νησιά και στη δημοτική ενότητα Δρυμαλίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση τονίζοντας ότι το υλικό που θα δέχονται οι ΣΜΑ θα είναι σύμμεικτο και μετά από κάποια χρόνια θα πρέπει να αντικατασταθούν. Επιπλέον σημείωσε απαγορεύεται η μεταφορά σύμμεικτου με τα πλοία κάτι που σημαίνει ότι από τις Μικρές Κυκλάδες δεν θα μπορούν να μεταφέρονται τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ με το Σκοπελίτη ή άλλο πλοία αλλά μόνο εάν πληρώνουμε εμπορικό. «Τεχνικά, κοινωνικά, πολιτικά… αυτό το οικοδόμημα είναι έτοιμο να καταρρεύσει» είπε.
«Δεν περίμενα να θίξετε το θέμα των ΣΜΑ, που είναι η μόνη λύση στα νησιά» απάντησε ο Μανόλης Μαργαρίτης. «Όπως λύσαμε το θέμα της ύδρευσης με τις αφαλατώσεις στις Μικρές Κυκλάδες, έτσι θα λυθεί και το θέμα των απορριμμάτων» σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό (κ.κ. Αντώνης Βασαλάκης και Μανόλης Μαργαρίτης):
00:00
00:00






ο πρόεδρος Χαλκείου Γιώργος Γαβαλάς 
Κατά της εγκατάστασης του ΣΜΑ στις «Παντελούδες» τάχθηκε και ο πρόεδρος Χαλκείου Γιώργος Γαβαλάς ο οποίος αναφέρθηκε στη Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Χαλκείου για το θέμα και διάβασε το ψήφισμα που εκδόθηκε.
Να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ευδοκία Ψαρρά απουσίαζε από τη συνεδρίαση, αλλά τις απόψεις της παράταξης της για το θέμα εξέφρασε στη συνεδρίαση ο κ. Κορρές Γιάννης καθώς και ο πρόεδρος της Κωμιακής Δημήτρης Κορρές, που επίσης ήταν αντίθετοι με την εγκατάσταση του ΣΜΑ στις «Παντελούδες».
http://www.naxosnow.gr/stis-panteloudes-tha-egkatastathi-o-sma-drimalias-thiellodis-i-sizitisi-sto-dimotiko-simvoulio/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχουν αγοράσει τα μηχανήματα από τον προηγούμενο Μάρτη (πριν τις εκλογές) και εσείς ψάχνετε να πειστείτε για την αναγκαιότητα εγκατάστασης