slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Άρχισαν οι αποχωρήσεις

 Σε  αποποίηση της εκλογής του ως δημοτικού σύμβουλου προχώρησε ο  τέως  Δήμαρχος Νάξου και    δεύτερος στη σειρά  Δημοτικός Σύμβουλος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκλεγμένος  με την Νησιωτική Πολιτεία.   Την θέση του καταλαμβάνει ο  πέμπτος του ψηφοδελτίου της Νησιωτικής Πολιτείας κ. Νίκος Φραγκίσκος ΕΚΤΟΣ ΑΝ....

Προς
Τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
κ. Μανώλη Μαργαρίτη
Ενταύθα                                                                               Νάξος, 19 Αυγούστου 2014
Κύριε Δήμαρχε,
Ενόψει της ορκωμοσίας των νέων αιρετών του Δήμου μας για την επόμενη αυτοδιοικητική πενταετία, δηλώνω ότι αποποιούμαι την εκλογή μου ως δημοτικού συμβούλου, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 1 του νόμου 3852/2010 και την εγκύκλιο 43/6-8-2014 του υπουργείου Εσωτερικών.
Η πράξη μου αυτή υπαγορεύεται από τους εξής λόγους:
-Η μουντή προεκλογική ατμόσφαιρα των εκλογών του Μαΐου, πρωτοφανής για τον τόπο μας, έχει βαρύνει τόσο πολύ το τοπικό πολιτικό και δημοτικό κλίμα, με κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής, που είναι δύσκολη η ομαλή συνεργασία στο νέο δημοτικό συμβούλιο για την παραγωγή ουσιαστικού έργου.
-Η τοπική δημοτική σκηνή, όπως διαμορφώθηκε από τις εκλογές, δεν ενθαρρύνει την ανάμιξη στα κοινά με δημιουργική συμβολή. Σε αυτό συνηγορεί και ο τρόπος διοίκησης και διαχείρισης του Δήμου την προηγούμενη τετραετία, οι αντιλήψεις που επικράτησαν, οι πρακτικές, η έλλειψη σχεδίου και οράματος.
-Συναφής με τον προηγούμενο λόγο είναι και η πρακτική των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου το διάστημα που εκτείνεται ένα μήνα πριν τις εκλογές μέχρι την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής. Οι «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», που προβλέπει ο νόμος, υπέστησαν τέτοια διαστρέβλωση και κακοποίηση στο όνομα της «εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας του Δήμου», που οδηγούν σε καταρράκωση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του νόμου.
-Η ανάγκη δοκιμασίας και άλλων προσώπων στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας.
Η συνεχής υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική πολιτική, τα πλήγματα στη θεσμική της υπόσταση, τη λειτουργική της ανεξαρτησία και την οικονομική της αυτοδυναμία, σε συνδυασμό με τις τοπικές παθογένειες που ανέφερα, ενισχύουν τα επιχειρήματά μου.
Αυτοί είναι οι λόγοι που με ωθούν στην αποποίηση της εκλογής μου. Αυτή η πράξη ευθύνης δεν αποτελεί φυγομαχία. Δεν φυγομάχησα ποτέ στα 25 περίπου χρόνια της παρουσίας μου στην Αυτοδιοίκηση. Λάθη έκανα σε πολλά πεδία, αλλά πάντα είχα ως γνώμονα το καλό και το συμφέρον του τόπου.
Με αίσθημα ευθύνης σε όσους με τίμησαν και με εμπιστεύτηκαν στις πρόσφατες εκλογές, θεωρώ ότι με την ενέργειά μου αυτή ανταποκρίνομαι και στη δική τους κατανόηση, αν όχι υποστήριξη, με βάση τους λόγους που διατύπωσα παραπάνω. Σε αυτούς καταθέτω την εντολή εκπροσώπησης, διαβεβαιώνοντάς τους, μαζί και όλους τους συμπολίτες μου, ότι θα εξακολουθώ να είμαι ενεργός δημότης και πολίτης, να παρακολουθώ τα τοπικά γεγονότα, να συμμετέχω στη δημόσια ζωή και τους κοινωνικούς αγώνες, να συμπάσχω με τις αγωνίες της κοινωνίας μας. Αν παρέμενα στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα ήμουν μέρος του προβλήματος και των παθογενειών της τελευταίας περιόδου, χωρίς περιθώρια ουσιαστικής συμβολής στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος των νησιών μας. Των νησιών μας που χρειάζονται βαθιές αλλαγές, τις οποίες ο παρών δημοτικός συσχετισμός δυνάμεων δεν θέλει και δεν μπορεί να προωθήσει και να πραγματώσει.

                                                                                        Νίκος Μαράκης
                                                                               Πρώην δήμαρχος Νάξου
                                             Νυν δημοτικός σύμβουλος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: