slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΝΦΙΑ: Δεν ξέρει τι να πρωτοδιορθώσει το ΥΠΟΙΚ

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά το φιάσκο του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Ο σάλος που έχει ξεσπάσει από τα λάθη και τις αδικίες που έχουν γίνει στον υπολογισμό του φόρου, έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητά γρήγορες, αλλά και “φτηνές” λύσεις ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι "Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, να διορθωθούν τα πολλά λάθη που έχουν εντοπιστεί στον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα το κάνουμε"

Όπως έλεγαν στο Capital.gr αρμόδιες κυβερνητικές πηγές “για να καταλαγιάσει η οργή του κόσμου δεν χρειάζονται διορθώσεις αλλά γενικό λίφτινγκ στο νόμο”. Οι ίδιες πηγές ωστόσο, εξηγούσαν ότι κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο για τους εξής λόγους:

1.Αν αυτή τη στιγμή σταματήσει η διαδικασία πληρωμής του φόρου ώστε να υπάρξουν οι απαιτούμενες διορθώσεις, υπάρχει κίνδυνος να παίσει έξω ολόκληρη η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά για να χαθεί ένας ή δύο μήνες από την πληρωμή του φόρου, όπως τονίζουν

2.Αν υπάρξει άμεση διόρθωση όλων των λαθών που έχουν εντοπιστεί στον ΕΝΦΙΑ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο “νέος” φόρος να μην πετύχει ούτε την απαιτούμενη βεβαίωση των 3,2 δισ. ευρώ, ούτε βέβαια και τα απαιτούμενα έσοδα στα ταμεία, δημιουργώντας έτσι περιθώρια στην τρόικα να ζητήσει νέα ισοδύναμα μέτρα

3. Βασικότερο όλων όμως είναι ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μετά από τις καταγγελίες που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι, δείχνουν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να μπει ξανά στο τραπέζι και να επανασχεδιαστεί κάτι που μοιάζει μάλλον αδύνατο αυτή τη στιγμή, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι για να σχεδιαστεί ο υφιστάμενος φόρος χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα μόνο στις απολύτως απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες έχουν να κάνουν με κατάφωρες αδικίες και μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Ωστόσο, άλυτο μυστήριο παραμένει αν οι αλλαγές που θα γίνουν στον υπολογισμό του φόρου, θα αλλάξουν άμεσα και τα εκκαθαριστικά που έχουν ήδη αναρτηθεί.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να συνεχιστεί κανονικά η πληρωμή του φόρου με βάση “το λάθος” υπολογισμό και στη συνέχεια να γίνει συμψηφισμός. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες που είδαν τα εκκαθαριστικά τους να είναι “παραφουσκωμένα” θα βγουν διπλά χαμένοι, καθώς, και θα αναγκαστούν να πληρώσουν ολόκληρο το φόρο που τους έχει χρεωθεί, αλλά και θα χάσουν 100ευρώ κατά το συμψηφισμό όπως προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις που υπάρχει επιστροφή ποσού από τον ΕΝΦΙΑ.

Δημοτικός φόρος ακινήτων

Το “μπάχαλο” που έχει γίνει με τον ΕΝΦΙΑ επανέφερε στο τραπέζι το σενάριο μεταφοράς της κατάρτισης, αλλά και της είσπραξης του φόρου στους Δήμους, στη θέση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Το σενάριο είχε απασχολήσει την επικαιρότητα λίγο καιρό πριν την οριστικοποίηση του νέου φόρου ακινήτων. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε πει τότε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο «να περάσει ο φόρος στους Δήμους με ανταποδοτικότητα» όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πρόταση δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι, καθώς θα μπορούσε να λύσει αρκετά προβλήματα. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, οι δήμοι έχουν καλύτερη εικόνα για την πραγματική αξία ακινήτων και οικοπέδων και έτσι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι υπέρογκες χρεώσεις που υπάρχουν τώρα.

Παράλληλα, το σύστημα θα μπορούσε να είναι πιο δίκαιο καθώς κάθε Δήμος θα μπορούσε να ορίσει το βάρος που θα σηκώσει το κάθε ακίνητο με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, κάτι που θεωρείται αδύνατο να γίνει για το σύνολο της χώρας.

Ωστόσο, πριν την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης θα πρέπει να ξεπεραστούν και αρκετές δυσκολίες. Για παράδειγμα αρκετοί δήμοι δεν έχουν ούτε αναπτύξει ούτε εκσυγχρονίσει τη μηχανογράφηση τους ώστε να υποστηρίξουν μια τέτοια διαδικασία. Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερωθούν πλήρως τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν οι δήμοι, καθώς και εκεί υπάρχουν πολλά λάθη. Οι μεγαλύτερη δυσκολία όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι η εισπραξιμότητα από τη στιγμή μάλιστα που η μεταφορά της είσπραξης του φόρου από τους Δήμους, θα αντικαθιστούσε τη χρηματοδότηση τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: