slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τεράστια απάτη με εικονικές εταιρείες: Τα συνεργεία καθαρισμού, οι γυμναστές και ο πονηρός λογιστής


Απάτη εκατομμυρίων σε βάρος του ΙΚΑ, με βασικούς πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες αλυσίδας είκοσι και πλέον γυμναστηρίων ανά την Ελλάδα και τους υπευθύνους εταιρείας καθαριότητας, η οποία αναλαμβάνει έργα για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, αποκάλυψε έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Αποκαλύφθηκε, ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση συνέστηναν εταιρείες-φαντάσματα, στις οποίες υποτίθεται ότι ασφάλιζαν τους υπαλλήλους τους, δίχως όμως ποτέ να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Στη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, ενδεικτικά, εντοπίστηκε εταιρεία με τίτλο Elite Clean, η οποία ενώ είχε αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο ξυλείας εμφανιζόταν να απασχολεί 290 εργαζομένους που όμως είχαν ειδικότητα γυμναστών και καθαριστών.

Η εταιρεία όφειλε στο ΙΚΑ εργοδοτικές εισφορές 668.138 ευρώ, ενώ κατά της Elite Clean έχουν υποβληθεί δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων για ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων ή ασφάλιση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική απασχόλησή τους.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση που έδωσε τον Απρίλιο στην Οικονομική Αστυνομία υπάλληλος της εταιρείας που εργάστηκε ως καθαρίστρια. Κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι οι υπεύθυνοι της οφείλουν δεδουλευμένα και επιδόματα καθώς και ότι ακυρώθηκαν τα ένσημά της λόγω εικονικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνταξιοδοτηθεί λόγω «έλλειψης» ενσήμων.

Με στολές πολυεθνικής

Προκύπτει ακόμα ότι η Elite Clean μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο εταιρειών-φαντασμάτων συνδέεται με μεγάλη εταιρεία καθαριότητας που έχει την έδρα της στα νότια προάστια της Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η εν λόγω επιχείρηση (πρόκειται για το ελληνικό «παράρτημα» πολυεθνικής εταιρείας) λειτουργούσε ως εργολάβος σε συμβάσεις καθαρισμών κτιρίων και σε αρκετές περιπτώσεις ανέθετε τα έργα σε μονοπρόσωπη ΕΠΕ που χρησιμοποιούσε καθόλου τυχαία τον διακριτικό τίτλο Elite Clean.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από έλεγχο υπαλλήλων της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ διαπιστώθηκε ότι στη δηλωθείσα έδρα της Elite Clean (στην οδό Αγ. Ιωάννου, στην Αγ. Παρασκευή) ουδέποτε λειτούργησε η εν λόγω εταιρεία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, εργαζόμενοι κατέθεσαν σε αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας ότι φορούσαν στολή της πολυεθνικής, πληρώνονταν από συνεργάτες της Μονοπρόσωπης ΕΠΕ και ασφαλίζονταν από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες, όπως η Elite Clean και άλλες.

Ταυτόχρονα, σε καταγγελίες τους στο ΙΚΑ εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ενώ είχαν συνάψει συμβάσεις εργασίας με το ελληνικό παράρτημα της πολυεθνικής ή τη μονοπρόσωπη ΕΠΕ δεν γνώριζαν τους εργοδότες που τους είχαν ασφαλίσει, ενώ οι αποδείξεις και τα έγγραφα για την απασχόληση και την ασφάλισή τους έφεραν σφραγίδες των εταιρειών-φαντασμάτων.

Οι αποκαλύψεις, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Στο πελατολόγιο της εταιρείας καθαριότητας περιλαμβάνονται δημόσιες υπηρεσίες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, πρεσβείες δυτικών χωρών αλλά και το ίδιο το ΙΚΑ.

Αντίστοιχα, τη διαχείριση της αλυσίδας γυμναστηρίων με υποκαταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κρήτη και αλλού εμφανίζεται να έχει εταιρεία με επωνυμία «I… Limited.»

Από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ότι, όπως και στην περίπτωση των εταιρειών καθαριότητας, οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα γυμναστηρίων ασφαλίζονταν εικονικά από επιχειρήσεις-σφραγίδες. Ενδεικτικά, από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι η έδρα της «Ι… Limited »βρισκόταν στο ίδιο ακριβώς γραφείο με την έδρα της μονοπρόσωπης ΕΠΕ που αναλάμβανε έργα καθαριότητας για λογαριασμό του Δημοσίου και όχι μόνο.

Υπάλληλος γυμναστηρίου της αλυσίδας στα Μεσόγεια κατέθεσε ότι ασφαλίστηκε εικονικά από ανύπαρκτες εταιρείες που είχε ιδρύσει για τον σκοπό αυτό το ίδιο πρόσωπο που συνέστησε και την εταιρεία Elite Clean.

Ο ίδιος κατέθεσε στην Αστυνομία ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την πρόσληψή της ενημερώθηκε από τους υπευθύνους του γυμναστηρίου ότι η επιχείρηση ανήκει σε 52χρονο που τυγχάνει σήμερα να είναι έγκλειστος στις φυλακές Πάτρας καταδικασμένος για συμμετοχή σε υποθέσεις εκβιασμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ι… Limited» από το 2011 και έπειτα δεν υπέβαλλε αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις ώστε να δηλώσει ασφάλιση προσωπικού, ενώ η επιχείρηση οφείλει στο ΙΚΑ 780.000 ευρώ.

Εγκέφαλος είναι 54χρονος λογιστής

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην απάτη σε βάρος του ΙΚΑ φέρεται να έχει 54χρονος λογιστής που διατηρεί γραφείο στα βόρεια προάστια της Αττικής. Τον περασμένο Μάιο, μάλιστα, η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του λογιστή, τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο όπου βρίσκεται και η έδρα της αλυσίδας γυμναστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατοχή του βρέθηκαν αρχεία με λογιστικά – ασφαλιστικά στοιχεία των «εμπλεκομένων» στην απάτη επιχειρήσεων καθώς επίσης και σφραγίδες των εταιρειών-φαντασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονική ασφάλιση εκατοντάδων εργαζομένων.

Από καταθέσεις μαρτύρων προέκυψε ακόμα ότι ο 54χρονος ήταν λογιστής, μεταξύ άλλων, της μονοπρόσωπης εταιρείας καθαρισμού (ΕΠΕ), της «I… Limited», ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα που τον εμφανίζουν ως γενικό διευθυντή της αλυσίδας γυμναστηρίων.

Κατά πληροφορίες, στο προανακριτικό υλικό που υπεβλήθη αρχές Αυγούστου στην Εισαγγελία γίνεται αναφορά ότι ο 54χρονος εμφανίζεται ταυτόχρονα ως λογιστής όλων των εταιρειών-σφραγίδων που συμμετείχαν στην απάτη κατά του ΙΚΑ.

Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. ζητεί από τις κατά τόπους ΔΟΥ να πραγματοποιήσουν τακτικό φορολογικό έλεγχο τόσο στην εταιρεία «Ι… Limited» όσο και στον 54χρονο λογιστή.

Η απάτη σε βάρος του ΙΚΑ φέρεται να ξεκινά το 2010 και να συνεχίζεται έως το 2013. Η συνολική ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία του ιδρύματος ξεπερνά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα ευρήματα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ., το 1,4 εκατ. ευρώ.

http://lykavitos.gr/archives/129011

Δεν υπάρχουν σχόλια: