slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς ΕΝΦΙΑ ή με… ολίγον;

Της Νίκης Ζορμπά

Καίτοι η Επιτροπή Προγράμματος και ο επικεφαλής της Γιάννης Δραγασάκης «χτενίζουν» το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο πρέπει να υποβληθεί επισήμως στην Κουμουνδούρου έως την προσεχή Τετάρτη 20 Αυγούστου, οι αντιφάσεις σε μείζονα ζητήματα, παραμένουν.

Αντιφάσεις

Σε επίρρωση τούτων, χθες, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας σε δημόσια παρέμβασή του (ΣΚΑΙ) είπε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αναφερθεί σε εισοδηματικά ή περιουσιακά στοιχεία. Χαρακτήρισε δε τον φόρο «άδικο και αντικοινωνικό» και τόνισε πως το λάθος της Κυβέρνησης δεν αφορά στον υπολογισμό του αλλά στην φορολογική φιλοσοφία του εν γένει.

Το αυτό υποστήριξε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στο «Χωνί» όπου υπερθεμάτισε της ανάγκης απόσυρσής του αναφέροντας: «Τα νοικοκυριά στη χώρα μας είχαν πάντα ένα όνειρο: Να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και να σπιτώσουν, αν είναι δυνατόν, και τα παιδιά τους. Το όνειρο αυτό έχει γίνει πια ένας μεγάλος εφιάλτης και ο δήμιος στη συγκεκριμένη περίπτωση λέγεται μνημονιακός καπιταλισμός, δηλαδή ο καπιταλισμός της εποχής μας».

Όπως πρόσθεσε εμφατικά τε και δηκτικά: «Ο ΕΝΦΙΑ(λτης) έφτασε στο τρομακτικό ύψος περίπου των 4 δισ., προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία. Το χαράτσι στα ακίνητα δεν έχει απλώς λάθη. Είναι το ίδιο λάθος. Ή καλύτερα συνιστά συνειδητή ληστρική επιδρομή».

Ο «σκιώδης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης πάντως στη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» δε μίλησε για κατάργηση ή απόσυρση του εν λόγω φόρου αλλά για εξαίρεση αυτών που έχουν περιουσία η οποία να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. «Θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα βγάλουμε από τον φόρο ακίνητης περιουσίας τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Παράδοση εις χείρας Τσίπρα

Τούτων δοθέντων, η ομογενοποίηση των προτάσεων από όλες τις «τάσεις» (οι οποίες άλλωστε εκπροσωπούνται και στην επιτροπή που εκπονεί το πρόγραμμα υπό την εποπτεία του Γ. Δραγασάκη) και η διατύπωσή τους χωρίς παρατράγουδα στο κυοφορούμενο «Κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει το πλήρες κείμενο με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος στις 20 Αυγούστου, προκειμένου να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος προετοιμασίας πριν από την άνοδό του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στα μέσα του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα το παρουσιάσει.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: