slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ε(ν)φιάλτης

Κάποιοι έκαναν το καλύτερο… σαμποτάζ στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να πάει τον Σεπτέμβριο σε φοροαπαλλαγές
Ένα από αυτά τα αυτογκόλ που εύχεσαι να μη συμβεί ποτέ έβαλε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες με τον φόρο ακινήτων. Ένα αυτογκόλ που απέδειξε περίτρανα ότι κάποιοι εντός του κυβερνητικού συνασπισμού δεν κατάλαβαν το μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών.
Κάποιοι ακόμη νομίζουν ότι το να είσαι στην κυβέρνηση φτάνει και δε χρειάζεται και να κυβερνήσεις κιόλας.

Και από την άλλη, κάποιοι έκαναν το καλύτερο… σαμποτάζ στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να πάει τον Σεπτέμβριο σε φοροαπαλλαγές. Και σκεφτείτε και το εξής: Την ώρα που ο Σαμαράς ανακοινώνει προγράμματα 750 εκατ. ευρώ για τους άνεργους έρχεται ο ΕΝΦΙΑ για να διαλύσει αυτά τα καλά νέα. Τι να πούμε. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Τέτοιο χαλί που έστρωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν το περίμενε ούτε κι ο Τσίπρας. Για να μην πούμε ότι πήγε στο Άγιο Όρος για να ανάψει μια λαμπάδα ίσα με το μπόι του Χαρδούβελη ή όποιου άλλου ευθύνεται για το απίστευτο μπάχαλο. Να φταίει ο Στουρνάρας; Να φταίει ο Νίκος Καραβίτης, ο επικεφαλής της επιτροπής που σχεδίαζε τον ΕΝΦΙΑ; Να φταίει ο Θεοχάρης και οι αρμόδιες υπηρεσίες που ήταν υπεύθυνες για να βρουν ένα σύστημα φορολόγησης των ακινήτων χωρίς λάθη και ταλαιπωρία για τον κόσμο; Όποιος και να φταίει η ευθύνη είναι συλλογική και ανήκει στην κυβέρνηση. Στην εκάστοτε κυβέρνηση που ανέχεται τους μανδαρίνους των υπουργείων οι οποίοι αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας μια δουλειά και δεν είναι τελικά ικανοί ούτε μια υπογραφή να βάλουν.

Η υπόθεση με το φόρο ακινήτων ταλαιπωρεί εκατομμύρια Έλληνες από το 2011. Δε φτάνει που βρήκαν ένα τρόπο να κλέψουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ, τους δημιουργούν και την αίσθηση του μπάχαλου που υπάρχει στη δημόσια διοίκηση.

Ούτε έναν σωστό και δίκαιο φόρο δεν μπορούν να φτιάξουν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν ξέρει τι να κάνει, που βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο και χάος και που τελικά κάνει πίσω, δίνει αναβολές και επιχειρεί να κερδίσει χρόνο. Όμως, η ξεφτίλα μένει. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απαξιωθεί πλήρως, που είναι κλειστά, που δεν ηλεκτροδοτούνται καν, αγροτεμάχια και κοτέτσια που δεν αξίζουν δεκάρα, θα επιβαρυνθούν με έναν ετήσιο φόρο που κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει. Πρόκειται για δήμευση της ακίνητης περιουσίας σε πολλές περιπτώσεις κι όχι για φορολογική δικαιοσύνη.

Η πλάκα είναι ότι αυτοί που «μαύρισαν» τη ΝΔ στις εκλογές, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της, οι νοικοκυραίοι, είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις γκάφες και τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Μα καλά. Κανείς δεν αντιλήφθηκε το μήνυμα που εστάλη στις 25 Μαΐου. Το καμπανάκι δεν το άκουσε κανείς; Με έναν ανασχηματισμό καθάρισαν και νόμισαν ότι όλα είναι καλά και θα συνεχίσουν να κυβερνούν πιάνοντας κορόιδο τον κόσμο;

Δυστυχώς ο κόσμος, όπου κι αν ακούσεις αυτές τις ημέρες στην επαρχία, βρίζει τους κυβερνώντες, ειδικά μετά το μπάχαλο με τον ΕΝΦΙΑ. Αλλά και μετά την εικόνα που εμφάνισε η κυβέρνηση στη Βουλή με το να προωθεί κρίσιμους νόμους, να εμφανίζεται ότι συνδιαλέγεται με τη διαπλοκή, να αποσύρει διατάξεις και να έχει απέναντί της όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά και μεγάλο μέρος των κυβερνώντων βουλευτών.

Αφήστε δηλαδή που το Μαξίμου άφησε για άλλη μια φορά τον Βενιζέλο να κάνει δηλώσεις του τύπου «ζήτησα κι έκανα αποδεκτό το αίτημα της αναβολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ…». Για άλλη μια φορά δηλαδή το ΠΑΣΟΚ… έσωσε τη χώρα.

Την παρτίδα μπορεί να σώσει η κυβέρνηση μόνο αν κάνει άμεσα όλες τις αναγκαίες διορθώσεις που θα έχουν έστω μια ελάχιστη φορολογική δικαιοσύνη. Και να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορέσουν να πληρώσουν. Αλλιώς θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και θα γεννηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό. Και θα έχουμε και την τρόικα να ζητά επιπρόσθετα μέτρα.

Όλη αυτή η εικόνα που παρουσίασε η χώρα αυτές τις ημέρες δεν τιμά κανέναν. Και δεν δείχνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Τα πράγματα είναι απλά: Ο λαός δεν έχει και δεν μπορεί να πληρώνει άλλο. Και όταν βλέπει και μια ανήμπορη κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο εναντίον των νοικοκυραίων τότε η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: