slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Την Τήνο και την Πάρο επισκέφθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος το διήμερο 15-16 Αυγούστου.


Στην Τήνο παρευρέθηκε στην τιμητική εκδήλωση και τη ρίψη στεφάνων στην θάλασσα για τον
τορπιλισμό του καταδρομικού “Έλλη" τον Αύγουστο του 1940 και στη συνέχεια παρευρέθηκε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Παναγίας της Μεγαλόχαρης.
Στην Πάρο συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάουσα σχετικά με τους αιγιαλούς, τις ακτές και τις παραλίες, με ιδιαίτερη έμφαση τις εκτάσεις του νησιού που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στη συνάντηση έγινε διεξοδική κουβέντα γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν το αποσυρθέν νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις ακτές και εκτιμήθηκε ότι, η κυβέρνηση κάτω από την πίεση και την καταγραυγή των φορέων και των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα, αναδιπλώθηκε προσωρινά, έχοντας όμως διασφαλίσει την επιμέρους ψήφιση διατάξεων σε άλλα ν/σ, που ουσιαστικά οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, στον αποκλεισμό των πολιτών από τις παραλίες και την παράδοση τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Παράδειγμα η πρόσφατη ψήφιση της διάταξης, που δίνει τη δυνατότητα σε πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία, να ιδιοποιούνται και να νέμονται τους έμπροσθεν αιγιαλούς, με κτίσιμο προβλητών, εξεδρών κλπ και εκμετάλλευση τους προς ίδιον όφελος. Συμφωνήθηκε επίσης ότι, σε ότι αφορά τις εκτάσεις που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, να ξεκινήσει μια μεγάλη κινητοποίηση ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού, για να αποτραπούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από το ξεπούλημα των συγκεκριμένων περιοχών.
Τέλος, ο Νίκος Συρμαλένιος είχε εκτενή ενημέρωση και συζήτηση με αντιπροσώπους του σωματείου των επαγγελματιών αλιέων της Πάρου, ως συνέχεια των ενεργειών που έγιναν στο ελληνικό κοινοβούλιο και δεσμεύτηκε για συνεχή προώθηση των καυτών θεμάτων που τους απασχολούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: