slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΝΝΕΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας

Το μπλε που κολυμπήσαμε, το μπλε που ταξιδέψαμε, το μπλε που ονειρευτήκαμε… Δεν το χαρίζουμε
Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014
Στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει την ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς ανάπτυξη δε σημαίνει ασυδοσία.   φυσικά και δεν επικροτούμε όσους σαμποτάρουν συνεχώς και άκριτα κάθε επένδυση, κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία.


Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη. Με τα περισσότερα νησιά. Στην ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει ένας περιορισμός στην παραχώρηση της έκτασης, να μην είναι δηλαδή μεγαλύτερη των 500 τ.μ., ενώ υπάρχει και υποχρέωση δημιουργίας ελευθέρων ζωνών 100 μέτρων.
Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», αυτά καταργούνται. κανένας περιορισμός, καμία υποχρέωση ελεύθερης ζώνης και πρόσβασης δεν προβλέπεται. 
Αυτό το νομοσχέδιο επιπλέον αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».
Το κρίσιμο  βέβαια ζήτημα είναι από ποια καταληκτική ημερομηνία και μετά δεν θα επιτρέπεται καμία νομιμοποίηση όσων αυθαίρετων κτισμάτων γίνουν. Γι' αυτό η κυβέρνηση δεν λέει το παραμικρό...


H ΟΝΝΕΔ ΚΥΚΛΑΔΩΝ  εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία.  Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης». Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει τα συγκριτικά της τουριστικά πλεονεκτήματα και να μην διολισθήσει σε λύσεις που μακροπρόθεσμα θα καταστρέψουν στην πραγματικότητα το τουριστικό της προϊόν. Πρέπει να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών με τουριστική δραστηριότητα, να διατηρείται η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, και να εξασφαλίζεται η φυσιογνωμία και η προστασία του τοπικού οικοσυστήματος. Το μπλε που κολυμπήσαμε, το μπλε που ταξιδέψαμε, το μπλε που ονειρευτήκαμε… Δεν το χαρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: