slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Θετικές εξελίξεις σε τρία σημαντικά έργα της Πάρου


Σε δελτίο τύπου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου της περιφερειακής ενότητας Πάρου - Αντιπάρου Κώστας Ν. Μπιζάς ενημερώνει για την θετική εξέλιξη τριών σημαντικών έργων για την Πάρο.

Α) Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου - Μάρπησσας.
Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με έγγραφο της με α.π.: 3655 / 4-7-2014 προς τον Δήμο Πάρου διατύπωσε την σύμφωνη γνώμη της για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το υποέργο « Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου - Μάρπησσας», της ενταγμένης στο ΕΠ ΚΝΑ πράξης με κωδ. ΟΠΣ 457163, συνολικού προϋπολογισμού 2.110.000 €.
Επίσης η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο παραπάνω έγγραφο επισημαίνει την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης και ανάθεσης σύμβασης προκειμένου η πράξη του θέματος να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου με ομόφωνη απόφαση στις 7.7.14, αποφάσισε την διαδικασία για την προκήρυξη του έργου «Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου - Μάρπησσας».

Β) Μελέτη 2ου Γυμνασίου Παροικίας Πάρου.
Στις 02.12.2013 (αρ.πρωτ.53653/ΔΕ-6060, ΑΔΑ: ΒΛΟΧΦ-ΓΥΩ) το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑ) ενέκρινε την τροποποίηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2013, στη ΣΑΜΠ 067/3 του έργου «ΜΕΛΕΤΗ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ Ν.Α.ΚΥΚΛΑΔΩΝ» με το ποσό των 593.284,73 €.
Στις 11/2/14 με το α.π. 2868/655 η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Καλογήρου επικύρωσε την νομιμότητα της αριθμ. 203/2013 απόφασης του περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, αναφορικά με την «Δωρεάν παραχώρηση αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Πάρου για την ανέγερση σχολικής στέγης», διότι η αρμοδιότητα ανέγερσης σχολικών κτιρίων έχει μεταφερθεί στους Δήμους σύμφωνα με το ν.3852/2010.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου με ομόφωνη απόφαση στις 7.7.14, αποφάσισε την αποδοχή έγκρισης φακέλου έργου μελέτης και τεύχους προκήρυξης δημοπράτησης «Μελέτη 2ου Γυμνασίου Παροικίας Πάρου»

Προφανώς τα δύο παραπάνω έργα είναι πάρα πολύ σημαντικά για την νεολαία του νησιού μας και θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πριν πολλά χρόνια αλλά οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν καθυστερήσει την υλοποίηση τους.
Όμως με συνεχή πίεση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες επετεύχθη το μεν πρώτο (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) να είναι έτοιμο για δημοπράτηση της κατασκευής του ενώ το δεύτερο (Γυμνάσιο) να είναι έτοιμο για δημοπράτηση της μελέτης του.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους έχουν συμβάλλει εδώ και πολλά χρόνια στην πορεία των παραπάνω έργων και συγκεκριμένα σε όλους τους Αυτοδιοικητικούς Φορείς και παράγοντες 1ου και 2ου βαθμού, στις Τεχνικές Υπηρεσίες των παραπάνω οργάνων καθώς και στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των έργων.

Γ) Νέο Αεροδρόμιο Πάρου
Με έγγραφο που είχα αποστείλει στις 14.03.2014 προς τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου και Αντιπάρου ανέφερα τα παρακάτω:
«…Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα για το νέο αεροδρόμιο της Πάρου διότι στον τομέα των μεταφορών η βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών είναι η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και η σύνδεση του με τα διαμετακομιστικά λιμάνια και τα μεγάλα αστικά λιμάνια.
Άρα οι Δήμοι των νησιών μας θα πρέπει να κινηθούν πολιτικά και να διεκδικήσουν την υλοποίηση του δεύτερου σταδίου στο νέο αεροδρόμιο Πάρου που αφορά κυρίως τα κτιριακά έργα…».
Σύμφωνα με νεότερες όμως πληροφορίες το Υπουργείο Υποδομών, προφανώς κατόπιν πιέσεων που δέχτηκαν από τους Δήμους και τους φορείς των νησιών μας, εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους για την ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων στα αεροδρόμια που δεν βρίσκονται στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) και συγκεκριμένα για τα νησιά Πάρο, Νάξο, Σύρο και Μήλο.
Η παραπάνω εξέλιξη κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική για τα νησιά μας και εφόσον γίνει πραγματικότητα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική τους προοπτική και ευημερία.

Με εκτίμηση,
Κώστας Ν. Μπιζάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Πάρος 08/07/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: