slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

H Διαμαρτυρία της κας Φώφης Γεννηματά... και η απάντηση...


του Κώστα Στούπα
Κύριοι,
Είναι προφανές ότι δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της ελευθερίας της άποψης και της δημόσιας διατύπωσής της, εντός των πλαισίων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Η σπίλωση όμως της μνήμης ενός ανθρώπου, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή και ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του, τόσο στον ιδιωτικό του βίο όσο και στη δημόσια διαδρομή του διακρίθηκε για το ήθος, την εντιμότητα και τη στάση ζωής του, είναι πράξη ανέντιμη και μικροπρεπής.
Σε καμία περίπτωση επίσης δεν ανέχομαι τις συκοφαντίες και τα ψεύδη που γράφετε σε σχέση με τη Σκύρο.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλώ να ανακαλέσετε τα όσα ψευδώς και συκοφαντικά αναφέρετε στο ηλεκτρονικό δημοσίευμά σας στην ιστοσελίδα capital.gr την 5η Ιουνίου 2014, εντός 3 ημερών από σήμερα.
Φώφη Γεννηματά
Απάντηση: Εκεί που μας χρωστάνε μας ζητάνε και το βόδι...

Κατ΄αρχάς σεβόμαστε τα αισθήματα κάθε ανθρώπου για τον πατέρα του, τους γονείς και τους συγγενείς του. Πόσο μάλλον αν κάποιος από αυτούς δεν είναι πλέον στη ζωή.

Τους νεκρούς κα Υπουργέ δεν τους σέβονται όσοι εκμεταλλεύονται τη φήμη τους για ίδιον όφελος όχι όσοι αποτιμούν κριτικά το πολιτικό τους έργο με τα θετικά του και τα αρνητικά του.

Τα δημόσια πρόσωπα και ιδίως οι πολιτικοί, των οποίων οι αποφάσεις και η πολιτική στάση παίζουν ή έπαιξαν βαρύνοντα ρόλο στην πορεία του τόπου και στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορούν να απέχουν της δημόσιας κριτικής, πολιτικής αν είναι στη ζωή και ιστορικής αν όχι.

1) Οι ευθύνες του Γ. Γεννηματά

Ο Γεώργιος Γεννηματάς συμμετείχε στις περισσότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης από το 1983 όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία μέχρι το 1994 όταν απεβίωσε από ασθένεια όντας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, μέχρι το θάνατό του, ήταν ηγετικό στέλεχος του κινήματος, μέλος της περίφημης τρόικας, με τους κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλο και Κ. Λαλιώτη, που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου σε καίρια ζητήματα. Ο Τσοχατζόπουλος σήμερα είναι στη φυλακή για κακουργήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική διαφθορά.

Η περίοδος για την οποία μιλάμε ήταν αυτή κατά την οποία, κατά τη γνώμη μου, μπήκαν οι βάσεις για την πολιτική, ηθική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε σήμερα με 1,5 εκατ. ανέργους και εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμους οικονομικά συμπατριώτες να ψάχνουν στα σκουπίδια για να ζήσουν.

Μερικά από τα «επιτεύγματα» της περιόδου διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από το 1982 μέχρι το 1994, που απεβίωσε ο Γ. Γεννηματάς, του οποίου ήταν κορυφαίο στέλεχος και για μια μεγάλη περίοδο φερόταν σαν υπαρχηγός και επικρατέστερος διάδοχος, ήταν:

Η υπερχρέωση της χώρας με την εκτίναξη του δημοσίου χρέους στο 114% από 29% του ΑΕΠ που το παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ.

Υπερχρέωση της χώρας και διόγκωση του δημόσιου χρέους στο 114%, όταν το 1981 το δημόσιο χρέος ήταν μόλις 29%, υπολειπόταν του μέσου κοινοτικού και χωρίς κοινοτικά πλαίσια στήριξης. Το 1985 ξεπέρασε το μέσο κοινοτικό και το 2001 έφτασε σε χρέος ρεκόρ 114% του ΑΕΠ.

Την δεκαετία του ’80, την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το ελληνικό ΑΕΠ κινήθηκε με μικρότερους ρυθμούς κατά μέσο όρο 1,7% έναντι 2,7% του μέσου όρου της ΕΟΚ.

Οι δημόσιες δαπάνες από 30% του ΑΕΠ το 1980, το 1990 εκτινάχθηκαν στο 50% λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του δημοσίου λόγω πελατειακών διορισμών. Ο Γ. Γεννηματάς μεταξύ 1981 και 1984 ήταν υπουργός των Εσωτερικών.

Το εθνικό μας νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 30% σε 2 διαδοχικές υποτιμήσεις της τάξεως του 15% κάθε φορά. Αυτό σημαίνει αντίστοιχη μείωση της αγοραστικής αξίας των Ελλήνων.

Τα σκάνδαλα

Την ίδια περίοδο έλαβαν χώρα δεκάδες σκάνδαλα η κάλυψη των οποίων άμβλυνε τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας στη διαφθορά, γεγονός που έχει συμβάλει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Μερικά μόνο από τα σκάνδαλα της περιόδου που ο Γ. Γεννηματάς ήταν εξέχων στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων στις οποίες χρεώνονται, είναι: Το σκάνδαλο του καλαμποκιού, το σκάνδαλο 1,5 δισ. δρχ. της ΕΤΒΑ, το σκάνδαλο Δρέγου του ΟΣΚ, τα σκάνδαλα της κρατικής ΠΡΟΜΕΤ, τα σκάνδαλα της ΑΓΡΕΞ, το σκάνδαλο Πόπωτα, τα σκάνδαλα της Πυρκαλ, το σκάνδαλο Μαυράκη στην ΔΕΗ που απαλλάχθηκε με βούλευμα (η γνωστή ιστορία που ο ΑΓΠ δήλωσε ότι έκανε ένα δωράκι στον εαυτό του), τα σκάνδαλα της ΚΥΔΕΠ και δεκάδες άλλα.

Φυσικά και το σκάνδαλο Κοσκωτά (αυτό με τις μαρτυρίες της μεταφοράς μαύρου πολιτικού χρήματος σε κούτες των παμπερς) το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης.

Το σκάνδαλο της «Ροζ Βίλας» του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ξέσπασε το καλοκαίρι του 1994 (λίγους μήνες μετά το θάνατο του Γ. Γεννηματά) και κορυφώθηκε στις αρχές του 1995 με τη δημοσίευση του πόθεν έσχες. Διάφοροι φίλοι του τότε πρωθυπουργού φέρονταν να τον δανείζουν μεγάλα ποσά προκειμένου να καλύψουν το κόστος της βίλας που είχε εκταμιευτεί κατά την περίοδο που ο αείμνηστος Γεώργιος Γεννηματάς ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Δηλαδή, ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους την περίοδο, κατά την οποία ο αρχηγός του κόμματός του και πρωθυπουργός της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχε, θα έπρεπε να γνωρίζουν και να ελέγξουν πώς ο πρώτος πολίτης της χώρας (πρωθυπουργός) αποκτούσε περιουσιακά στοιχεία με πόρους και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει το εισόδημά του… Ήτοι, διαχειριζόταν άδηλους πόρους ο πρωθυπουργός ο οποίος λίγα χρόνια πριν είχε κατηγορηθεί για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Βέβαια υπάρχει το ελαφρυντικό πως ο άνθρωπος Γ.Γ. εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε το πρόβλημα με την υγεία του.

Βέβαια, υπάρχει και έργο του Γ.Γ. όπως το ΕΣΥ, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης που πιστώνονται στα θετικά. Επιπλέον σε αντίθεση με αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της περιόδου δεν προκαλούσε με τον ιδιωτικό του βίο.

΄Ενας πολιτικός όμως όταν αντιλαμβάνεται πως γύρω του υπάρχουν ζητήματα ηθικής τάξης και διαφθοράς οφείλει να τα καταγγέλλει και να λαμβάνει αποστάσεις. Σ΄ αυτό φέρει ευθύνες.

2) Μοναδικό προσόν το όνομα του πατέρα…

Στόχος του άρθρου, το οποίο θεωρείτε πως σας έθιξε, ήταν το γεγονός πως για την κατάσταση χρεοκοπίας, που βιώνει η χώρα, ευθύνη έχει και το παρόν πολιτικό προσωπικό καθώς και τα κριτήρια με τα οποία αυτό αναδεικνύεται.

Αν και οι βάσεις της ελληνικής χρεοκοπίας όπως υποστήριξα παραπάνω τέθηκαν τη δεκαετία του ’80 με την εκτίναξη του δημοσίου χρέους, τη διάλυση της οικονομίας και την ηθική διάλυση της χώρας με τον εθισμό στη διαφθορά, ο επίλογος παίχτηκε την περίοδο 2004-2010. Κατά την περίοδο αυτή το βασικό προσόν που ανέδειξε τους πρωθυπουργούς της χώρας ήταν το επίθετό τους και η συγγένειά τους.

Αμφότεροι δεν στάθηκαν ικανοί να αντιληφθούν πως η χώρα χρεοκοπεί και να αποτρέψουν τα χειρότερα. Η ανεπάρκεια αυτή είναι απόρροια των κριτηρίων με τα οποία έγινε η επιλογή και η ανάδειξή τους, με δημοκρατικό τρόπο είναι η αλήθεια, αλλά εκ του αποτελέσματος όχι με σωστή αξιολόγηση.

Δυστυχώς ο ΓΑΠ στην κυβέρνηση του οποίου θητεύσατε, ανέλαβε πρωθυπουργός ενώ η χώρα χρεοκοπούσε και χρειάστηκε να χαθούν πολύτιμοι μήνες μέχρι να το καταλάβει. Αυτά είναι τα κακά του νεποτισμού.

Η λέξη νεποτισμός έχει τη ρίζα της στη λέξη nepos που σημαίνει «ανεψιός», «εγγονός» και υποδηλώνει την οικογενειοκρατία.

Είναι η εκμετάλλευση από κάποιον του αξιώματος ή της θέσης που κατέχει, για να προωθήσει συγγενικά ή άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του σε θέσεις κι αξιώματα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.

Αυτό έχει σαν συνέπεια άνθρωποι χωρίς ικανότητες να βρεθούν σε κρίσιμες θέσεις και να λάβουν λάθος αποφάσεις με συνέπειες όχι στη δική τους ζωή, αλλά κυρίως στις ζωές των άλλων.

Παρατηρώντας το βιογραφικό σας κ. Γεννηματά είδα πως πριν το 2000 δεν αναφέρετε καμία επαγγελματική δραστηριότητα αλλά ούτε κάποια πολιτική δραστηριότητα που να υποδηλώνει την απόκτηση της εμπειρίας διαχείρισης των κοινών υποθέσεων. Η ανάδειξή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή έγινε το 2000 με κριτήριο τη συναισθηματική φόρτιση που προκαλούσε το επίθετό σας στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ο πατέρας σας ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην πορεία προς την εξουσία.

Δεν είστε η μοναδική περίπτωση νεποτισμού στο ελληνικό κοινοβούλιο και την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι γόνοι των πολιτικών οικογενειών και οι πολιτικοί που αναδείχτηκαν με μοναδική ικανότητα την εκτέλεση ρουσφετιών αποτελούν την πλειοψηφία και αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα της ελληνικής κρίσης και του ελληνικού αδιεξόδου.

Ανεπαρκείς πολιτικοί διαχειρίζονται υποθέσεις που δεν αντιλαμβάνονται με ιδιοτελή κριτήρια ή άγνοια κινδύνου.

3) Η υπόθεση της Σκύρου

Το πολιτικό σας έργο ως βουλευτού, υφυπουργού και αναπληρώτριας υπουργού, το οποίο έχει συνεισφέρει στη χώρα, μου διαφεύγει. Αν αγνοώ κάποιο νομοθέτημα παρακαλώ να το υπενθυμίσετε. Στο βιογραφικό σας καίτοι αναφέρετε την θητεία σας σε κρίσιμα πόστα, δεν αναφέρετε τα νομοθετήματα και τις πρωτοβουλίες εκείνες που συνέβαλαν στην πρόοδο αυτού του τόπου. Βλέπε: Βιογραφικό Φώφης Γεννηματά

Αντιθέτως, γνωρίζουμε αυτό του πατέρα σας όπως ήταν το ΕΣΥ που κάθε καλόπιστος οφείλει να κάνει μνεία. Η σωστή δημοσιογραφία περιλαμβάνει την αξιολόγηση και των θετικών πλευρών αλλά και των αρνητικών.

Τα στοιχεία για το σκάνδαλο της Σκύρου ως αναπληρώτριας υπουργού Αμύνης τα πήραμε από το δημοσίευμα της έγκριτης Καθημερινής στις 25 Αυγούστου 2013, το οποίο απ΄ όσο παρακολούθησα την ιστορία, δεν έχει διαψευστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κ. Φώφη Γεννηματά για να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Σκύρου, κάτι που θα χρειαζόταν μερικές ώρες με αεροπορική μετάβαση με εισιτήριο 16 Ευρώ, χρειάστηκε να επισκεφθεί το νησί από τις 9 ως τις 18 Αυγούστου μα συνοδεία και υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Παρεμπιπτόντως στη Σκύρο βρίσκεται το εξοχικό της. Είναι προφανές από το χρόνο της επίσκεψης πως οι επιθεώρηση των υποτυπωδών στρατιωτικών μονάδων του νησιού ήταν πρόφαση.

Για το σχετικό δημοσίευμα του Στέφανου Κασιμάτη στη Καθημερινή της 25/08/2014 βλέπε: Ένα διακοσμητικό στοιχείο σε παρακμή..

Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία ένα τέτοιο δημοσίευμα θα προκαλούσε διάψευση με προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσκομιστούν στοιχεία που αποδεικνύουν των ισχυρισμών το αληθές.

Στην αντίθετη περίπτωση θα προκαλούσε την παραίτηση…

Ένα από χαρακτηριστικά της μεταπολιτευτικής διαφθοράς είναι ο «παχυδερμισμός» που δείχνουν οι πολιτικοί σε θέματα ακεραιότητας, μια κατάσταση η οποία έχει διαποτίσει ολόκληρη την κοινωνία.

Κα Γεννηματά κατά τη γνώμη μου αποτελείτε ένα χαρακτηριστικό δείγμα του πολιτικού αρχετύπου της μεταπολίτευσης, που ευθύνεται για την ηθική εξαχρείωση της κοινωνίας, την αναξιοκρατία και την οικονομική χρεοκοπία. Αυτή τη άποψη θα την υποστηρίξουμε όπου και αν χρειαστεί με οποιοδήποτε κόστος…

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: