slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΚΛΑΙΩ! Δείτε ποια σ.......... ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Τσίπρα για τη «μικρή ΔΕΗ»


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησε: «Μπορεί να διαφωνούμε στο πώς θα φτιάξουμε ή θα διαρρυθμίσουμε το σπίτι μας, αλλά, όταν απ' έξω από το σπίτι είναι μια μπουλντόζα και απειλεί να το κατεδαφίσει, τότε δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία το πώς θέλουμε το σπίτι, σημασία έχει να το σώσουμε»
Παρουσία τριών ανεξάρτητων βουλευτών, ενός βουλευτή των...
ΑΝΕΛ, του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κοινωνικού και πολιτικού μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε σήμερα κάλεσμα κατά της «διάσπασης και εκποίησης» της ΔΕΗ.

Θεοδώρα Τζάκρη (ανεξάρτητη βουλευτής), Θόδωρος Παραστατίδης (ανεξάρτητος βουλευτής), Πάρις Μουτσινάς (ανεξάρτητος βουλευτής), Ραχήλ Μακρή (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Νίκος Φωτόπουλος, Αντώνης Δραγανίγος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), Λούκα Κατσέλη, Μαρκάτος και Οδυσσέας Βουδούρης είναι ορισμένα από τα πρόσωπα που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του, «ανεξάρτητα από τις θέσεις και τις απόψεις μας στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας, αυτό που τώρα προέχει -και το επαναλαμβάνω- είναι να αποτρέψουμε τη διάσπαση και εκποίηση της ΔΕΗ».

Για να τονίσει, δε, ακόμα περίσσότερο τη θέση του αυτή, χρησιμοποίησε την παρομοίωση με την κατεδάφιση ενός σπιτιού. «Διότι μπορεί να διαφωνούμε στο πώς θα φτιάξουμε ή θα διαρρυθμίσουμε το σπίτι μας, αλλά όταν απ' έξω από το σπίτι είναι μια μπουλντόζα και απειλεί να το κατεδαφίσει, τότε δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία το πώς θέλουμε το σπίτι, σημασία έχει να σώσουμε το σπίτι».

Ακόμη, όπως είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συγκροτήσει ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο, με στόχο να μην περάσει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Μίλησε, δε, και για την ανάγκη προστασία των πολιτών και των καταναλωτών από νέα, όπως είπε, επιδρομή στα τιμολόγια.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε το τραγούδι της δεκαετίας του '30, «Which side are you on» («Με ποια μεριά είσαι»). Και συμπλήρωσε: «Στη μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ο τόπος, όλες οι δυνάμεις, προσωπικότητες και διανοούμενοι, συλλογικότητες, πρέπει να διαλέξουν πλευρά. Και στο ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής δύο κόσμοι συγκρούονται».

«Από τη μια μεριά είναι η διεθνής επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ελίτ, που αξιοποιεί τον παραλογισμό της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και θέτει υπό τον έλεγχό της όλη τη δημόσια σφαίρα. Από την άλλη μεριά είναι η πραγματική κοινωνία και η πραγματική οικονομία. Τα κινήματα, τα συνδικάτα, οι πολιτικές δυνάμεις, που όχι μόνο αποτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ιταλία, αλλά δρομολογούν τις από-ιδιωτικοποιήσεις, όπως γίνεται στη Γερμάνια και στη Γαλλία».

Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση ότι έκλεισε τη Βουλή, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει νομοθετικό έργο, ενώ, όπως είπε, μόλις ξεκίνησαν τα θερινά τμήματα υπήρξε καταιγισμός νομοσχεδίων, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υποβαθμίζοντας κι άλλο τη Βουλή, απαξιώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Μιλώντας προσωπικά για τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο επισήμανε: «Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις δεν είναι απλά ο ορισμός του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού. Είναι ταυτόχρονα και ο ορισμός της διαπλοκής. Είναι ο ορισμός της παλιάς Ελλάδας, που εκπροσωπεί ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Με ιδιώτες-αρπαχτικά, που παίρνουν δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, που πιάνουν το κράτος πελάτη και τους δίνεται δώρο οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα που μπορεί να αποφέρει υπερκέρδη σε αυτούς, χωρίς να κερδίζει απολύτως τίποτα το κοινωνικό σύνολο και η ελληνική οικονομία».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, ο οποίος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου. Δηλαδή, το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ τους 17% των μετοχών της ΔΕΗ και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ».

«Κάθε πράξη των κερδοσκοπικών αρπακτικών κεφαλαίων, όσο κατέχουν τη ΔΕΗ, θα ακυρωθεί» είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: